Over Swim to Fight Cancer

Swim to Fight Cancer is een initiatief van Stichting Fight Cancer, dat in 2014 ontstaan is door een aantal enthousiaste en gedreven mensen met een leuk idee: een unieke zwemtocht in natuurlijk buitenwater, waarbij deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor onderzoek naar kanker. Een mooi en rebels initiatief dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een succesvol evenement dat door heel Nederland georganiseerd wordt. Het is mooi en ontroerend om te zien hoeveel mensen ieder jaar meezwemmen, allen met een persoonlijke motivatie om het water in te springen. Volwassenen zwemmen ongeveer 2 kilometer en kinderen 500 meter. Inmiddels is door Swim to Fight Cancer een enorme bijdrage geleverd aan kankeronderzoek van talentvolle onderzoekers die zich elke dag hard maken voor een doorbraak!

Visie
Stichting Fight Cancer wil met Swim to Fight Cancer een onderscheidend en uitdagend evenement neerzetten in een verrassend decor en met een sterke boodschap, en daarmee maximale aandacht genereren voor onze missie: een wereld realiseren waarin kanker hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn. Onze ambitie is om met Swim to Fight Cancer jaarlijks duizenden Fighters in beweging te laten komen en fondsen te werven voor kankeronderzoek. Met Swim to Fight Cancer – bieden wij mensen een platform  om hun gevoel van onmacht om te zetten in positiviteit en kracht. 

Benieuwd naar waar we nog meer zwemmen? Bezoek dan de homepage via www.swimtofightcancer.nl

Swim to Fight Cancer Nijmegen


Op zondag 10 september 2023 krijg je de kans om mee te doen met de Nijmeegse editie van Swim to Fight Cancer, een unieke zwemtocht van 500, 1500 of 3000 meter, in de Spiegelwaal van Nijmegen!

Samen met de stichting Swim to Fight Cancer, de plaatselijke organisatie, tientallen andere vrijwilligers en honderden deelnemers ga je de strijd aan tegen kanker. Samen met de andere Swim to Fight Cancer steden ambieert Nijmegen e.o. om er met het bedrijfsleven, scholen en verenigingen, deelnemers en bezoekers een sfeervol en fantastisch evenement voor het goede doel van te maken met een opbrengst van wereldformaat.

De foto's van de vorige editie kunnen hier worden bekeken.

Zij gingen je voor...

"Sinds de diagnose van mijn vader heb ik veel kracht gehaald aan het sporten voor het goede doel. Mijn eerste Swim in 2019 kon hij nog bijwonen.

In 2020 is hij, veel te jong, aan kanker overleden. Sindsdien probeer ik het sporten voor het goede doel vast te houden en het te gebruiken als onderdeel hier mee om te kunnen gaan. De eenheid tijdens die evenement doet zoveel goeds, daarmee geld inzamelen voor onderzoek is fantastisch." 

Cindy Franken-Hendriks (Gedragswetenschapper gehandicaptenzorg)

"Toen mijn man (42) en vader van ons zoontje veel te jong in 2016 overleed en de 1e Swim in 2018 in Nijmegen werdt gehouden heb ik geen moment getwijfeld om mee te doen. Zwemmen, presteren en zoveel mogelijk geld ophalen zodat onze dierbare later niet bang hoeven te zijn om hun geliefdes te verliezen. Die keer zwom ik de 1500 meter zonder vooraf te trainen. Puur op wilskracht. Want iemand die de diagnose van dit monster krijgt wordt ook niet gevraagd of hij/zij dit aankan. Alle jaren er na hebben we ook mee gezwommen. Er is verbondenheid, Swim to Fight Cancer is een dag met een lach en een traan en iedereen die daar is heeft op een of andere manier met deze vreselijke ziekte te maken gehad. Dus er is geen reden om niet mee te doen. Want wie wil er nou niet dat kanker geen dodelijke ziekte meer zal zijn. Jij toch ook?!"

Jolanda Kersten - Trotse moeder

"Swim to Fight Cancer 2021 was een bijzondere ervaring voor mij, omdat ik zelf helaas ook getroffen ben door deze ziekte. Toen mijn eigen arts in het Radboudumc met de vraag kwam of ik mee wilde doen en de organisatie mijn soort kanker als doel toewees, was meedoen een makkelijke beslissing. Het komt vaak voor dat er geld voor kanker wordt opgehaald, maar dat komt vaak bij meervoorkomende tumoren terecht. Dit keer werd een onderzoek gesteund naar wekedelensarcoom. Dit gaf mij en mijn team extra motivatie om mee te doen en samen met artsen uit het Radboudumc zijn we de Spiegelwaal in gesprongen om onze betrokkenheid te tonen en te laten zien waarom het zo belangrijk is om aan dit scoort acties mee te doen. Met 1,5 long is het me gelukt de 500 meter te zwemmen. Het was een onvergetelijke ervaring en een uitdaging die ik met veel plezier gedaan heb."

Jasper Smit (Patiƫntenplatform Sarcomen)

Onze sponsoren