Fight cancer steunt momenteel deze 6 onderzoeken

Kankercellen verkleden als virus

Prof. Dr. Wijnand Helfrich

Het ontwikkelen van een nieuwe innovatieve manier van immunotherapie door kankercellen te verkleden als virus. In het laboratorium wordt getest voor welke vormen van kanker deze aanpak kansrijk is. 

Steun dit onderzoek Lees meer

Kunstmatige intelligentie voor vroege opsporing van borstkanker

Dr. Ioannis Sechopoulos, Radboud UMC

De onderzoekers in dit project willen kunstmatige intelligentie (denk aan computers en zelflerende algoritmen) gebruiken die radiologen helpt om mammogrammen beter te lezen en interpreteren. Dat moet leiden tot betere opsporing van borstkanker, minder vals-positieve uitslagen en besparingen op kosten voor de gezondheidszorg. 

Steun dit onderzoek Lees meer

Protonentherapie: welke patiënt heeft er het meeste baat bij?

Andre Dekker (Maastricht UMC+, UMC Groningen) 

Radiotherapeuten maken gebruik van wiskundige modellen om te bepalen welke patiënt baat heeft bij welke vorm van bestraling. Prof. André Dekker ontwikkelt zulke modellen in een gezamenlijk project van Maastricht UMC+ en het UMC Groningen.

Steun dit onderzoek Lees meer

Kanker bij jongvolwassenen: meer weten = beter behandelen

Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek Ziekhuis) 

Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek) verzamelen landelijk zoveel mogelijk gegevens van jongvolwassenen met kanker. Door die gegevens te combineren en analyseren, verwachten ze jongvolwassenen in de toekomst een behandeling op maat te kunnen bieden.

Steun dit onderzoek Lees meer

Hypermutaties in acute lymfatische leukemie bij kinderen

PhD. Roland P. Kuiper (Princes Maxima Center)

Dit onderzoek richt zich op een nieuw fenomeen wat we hebben geconstateerd bij kinderen met leukemie waarbij de ziekte terugkeert na behandeling.

Steun dit onderzoek Lees meer

Ontwikkelen van vaccin tegen kanker

Prof. dr Arjan W. Griffioen (Amsterdam UMC)

Wij hebben een techniek ontwikkeld waarbij we de immunologische afweer opzetten tegen de bloedvaten in de tumor. Deze bloedvaten verschillen van die in gezonde weefsels. Met een vaccinatie tegen deze verschillen kan ons eigen immuunsysteem de tumor herkennen en afbreken.

Steun dit onderzoek Lees meer