Hypermutaties in acute lymfatische leukemie bij kinderen
PhD. Roland P. Kuiper (Princes Maxima Center)
Dit onderzoek richt zich op een nieuw fenomeen wat we hebben geconstateerd bij kinderen met leukemie waarbij de ziekte terugkeert na behandeling.

Prehabilitatie bij darmkankerpatienten
Gerrit Slooter (Maxima Medisch Centrum)
Wij onderzoeken een programma waarmee we darmkankerpatiënten zo fit mogelijk aan de start van de operatie proberen te krijgen. Prehabilitatie noemen we dat.

Protonentherapie: welke patiënt heeft er het meeste baat bij?
Andre Dekker (Clinical Data Science bij MAASTRO Clinic, UIMC & Universiteit van Maastricht)
Radiotherapeuten maken gebruik van wiskundige modellen om te bepalen welke patiënt baat heeft bij welke vorm van bestraling. Prof. André Dekker ontwikkelt zulke modellen in een gezamenlijk project van de Maastro Clinic en het UMC Groningen.

Kanker bij jongvolwassenen: meer weten = beter behandelen
Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek Ziekhuis)
Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek) verzamelen landelijk zoveel mogelijk gegevens van jongvolwassenen met kanker. Door die gegevens te combineren en analyseren, verwachten ze jongvolwassenen in de toekomst een behandeling op maat te kunnen bieden.

MRI-gestuurde radiotherapie bij alvleesklierkanker
Gert Meijer (Utrecht UMC)
Doel van dit project is om met behulp online MRI-sturing (waarbij we de bewegende anatomie elk moment van de dosisafgifte in kaart kunnen brengen) de dosis veilig kunnen ophogen, opdat we de tumor lokaal kunnen steriliseren..

Ontwikkelen van vaccin tegen kanker
Prof. dr Arjan W. Griffioen (Amsterdam UMC)
Wij hebben een techniek ontwikkeld waarbij we de immunologische afweer opzetten tegen de bloedvaten in de tumor. Deze bloedvaten verschillen van die in gezonde weefsels. Met een vaccinatie tegen deze verschillen kan ons eigen immuunsysteem de tumor herkennen en afbreken.
