Fight cancer steunt momenteel deze 7 onderzoeken

Complete DNA-analyse voor jongeren met kanker

Prof. Edwin Cuppen (Hartwig Medical Foundation, Radboud UMC, Antoni van Leeuwenhoek)

Het DNA van 1.000 jongvolwassenen compleet in kaart brengen, om zo behandeling op maat voor deze én toekomstige patiënten mogelijk te maken.

Elk jaar krijgen 3.800 jongvolwassenen (18-39 jarigen) de diagnose kanker. Qua behandeling vallen ze nu tussen wal en schip: vaak krijgen ze dezelfde behandeling als oudere patiënten. Terwijl onderzoek laat zien dat hun tumoren biologisch niet per se hetzelfde zijn als die van volwassenen.

Steun dit onderzoek Lees meer

Revolutionaire immunotherapie voor kinderen met kanker

Dr. Friso Calkoen (Prinses Máxima Centrum en UMC) 

De onderzoekers willen een revolutionaire vorm van immunotherapie (CAR T-celtherapie) geschikt maken voor toepassing bij kinderkanker; en vervolgens bij 38 uitbehandelde patiënten onderzoeken of deze behandeling beter werkt dan de huidige mogelijkheden, die helaas niet altijd voldoende zijn.

Steun dit onderzoek Lees meer

Rookdrang 'vergeten' met EMDR

Prof. Taco de Vries (Amsterdam UMC) 

De onderzoekers willen bepalen of het mogelijk is om rokers beter te kunnen laten stoppen door gebruik te maken van (aangepaste) EMDR-therapie.

Van alle rokers doet eenderde elk jaar een serieuze poging om te stoppen. De realiteit is echter dat zelfs na een intensieve stoppen-met-roken behandeling slechts 15% rookvrij is na 1 jaar. Dit geeft aan hoe hardnekkig deze verslaving is en dat effectievere behandelstrategieën nodig zijn met een sterke wetenschappelijke onderbouwing.

Steun dit onderzoek Lees meer

Blaaskankerpatiënten zo fit mogelijk 'onder het mes'

Dr. Martijn Stuiver (Antoni van Leeuwenhoek)

De onderzoekers willen bepalen of een ‘prehabilitatie’-programma de conditie van een blaaskankerpatiënt voorafgaand aan de operatie zodanig verbetert, dat de chirurgische ingreep minder (ernstige) bijwerkingen nalaat.

Steun dit onderzoek Lees meer

Generaties in de spreekkamer

Miriam Boer (Antoni van Leeuwenhoek)

Om beter in te kunnen spelen op de behoeften van Generatie Y en Z is het van belang dat we zorgprofessionals de juiste ondersteuning bieden. Zodat we de zorg nog meer generatieproof maken. Met dit onderzoek kunnen we zo niet alleen de communicatie in de spreekkamer verbeteren en daardoor meer aansluiten bij jongeren, maar hebben we ook een beter beeld bij de patiënt van de toekomst. Waardoor we zorg nog verder kunnen verbeteren. Voor nu en de toekomst.

Steun dit onderzoek Lees meer

Kankercellen verkleden als virus

Prof. Dr. Wijnand Helfrich (UMCG)

Het ontwikkelen van een nieuwe innovatieve manier van immunotherapie door kankercellen te verkleden als virus. In het laboratorium wordt getest voor welke vormen van kanker deze aanpak kansrijk is. 

Steun dit onderzoek Lees meer

Ontwikkelen van vaccin tegen kanker

Prof. dr Arjan W. Griffioen (Amsterdam UMC)

Wij hebben een techniek ontwikkeld waarbij we de immunologische afweer opzetten tegen de bloedvaten in de tumor. Deze bloedvaten verschillen van die in gezonde weefsels. Met een vaccinatie tegen deze verschillen kan ons eigen immuunsysteem de tumor herkennen en afbreken.

Steun dit onderzoek Lees meer