Veelgestelde vragen

Wanneer is Swim to Fight Cancer Nijmegen en waar vindt het plaats?

add remove

Op zondag 10 september 2023 in het water van Evenementenlocatie Watergoed  Klik hier voor meer praktische informatie. 

Hoe kan ik Swim to Fight Cancer Nijmegen bereiken?

add remove

Watergoed ligt op een steenworp afstand van de A15. Een unieke (evenementen)plek in de OverBetuwe, gelegen tussen Arnhem en Nijmegen.

Er is alle ruimte voor een receptie of bedrijfsfeest, congres, workshop, festival en productpresentatie, zowel voor zakelijke als particuliere groepen.

Vanaf station Elst is Watergoed! (Bushalte Strandpark Noord, Herveld) binnen 10 minuten te bereiken met bus 35.

Watergoed beschikt over een eigen parkeerplaats voor 250 auto's. Tevens kan men parkeren op 300 meter afstand bij de parkeerplaats bij Strandpark Slijk-Ewijk

Bezoekers kunnen vanaf de locatie het gehele parcours overzien en de deelnemers volgen. Dit is voor iedereen leuk en vooral voor de zwemmers enorm motiverend. Wij hopen dan ook op veel publiek!

Hoe gaat Swim to Fight Cancer om met COVID-19 indien in op 10 september van toepassing?

add remove
Uiteraard is het belangrijk om de Covid-19 regelgeving te waarborgen zodat we op een veilige en verantwoorde manier onze Swim kunnen organiseren. Wij vragen dan ook iedereen met klem de richtlijnen van het RIVM na te leven voor jezelf en anderen om je heen. Ook de organisatie van de Swim zal deze RIVM-richtlijnen vanzelfsprekend volgen en daar waar nodig ingrijpen als daar aanleiding voor is.
 
Wij zwemmen immers voor gezondheid en niet ten koste van onze gezondheid!
 
Enkele basisregels:
 
Hygiëne
• Was vaak uw handen
o 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen.
o Doe dat voordat u naar buiten gaat, als u weer thuiskomt, als u uw neus heeft gesnoten en natuurlijk voor het eten en nadat u naar de wc bent geweest.
• Hoest en niest in de binnenkant van uw elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna uw handen.
• Schud geen handen.
• Houdt waar kan 1,5 meter afstand 
 
Thuisblijven bij klachten
• Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid. 
 
Wij hopen natuurlijk dat wij in Nederland tijdens de zomer van 2023 corona-vrij zijn en dat wij onze Fighters, die hun zwemtocht hebben voltooid, weer in de armen kunnen sluiten en knuffelen. 

 

Wat als het i.v.m. COVID-19 niet door kan gaan?

add remove


In 2021 hebben we – ondanks de destijds geldende maatregelen – toch in 5 steden kunnen zwemmen. Wij hebben daarmee bewezen het evenement coronaproof te kunnen organiseren, en verwachten dit ook in de zomer van 2023 te kunnen doen indient COVID-19 weer oplaait.

Mochten we door COVID-19 en de dan geldende RIVM-maatregelen genoodzaakt zijn om Swim to Fight Cancer te annuleren, dan zetten we jouw inschrijving automatisch door naar de volgende editie. Inschrijfgelden worden niet gerestitueerd.

Met hoeveel deelnemers houden jullie rekening bij Swim to Fight Cancer?

add remove

Gemiddeld doen er ongeveer 300 deelnemers mee per editie van Swim to Fight Cancer, maar het verschilt per editie. Uiteraard hopen we op zoveel mogelijk deelnemers. Het maximum in Nijmegen ligt rond de 550 zwemmers.

Is Swim to Fight Cancer een zwemwedstrijd?

add remove

Nee, Swim to Fight Cancer is geen wedstrijd en er zal dus ook geen tijdsregistratie zijn. Iedereen zwemt op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Iedereen kan meedoen, je hoeft geen professionele zwemmer te zijn om dit evenement te kunnen voltooien

Waar gaan de donaties heen?

add remove

Door jouw bijdrage kunnen talentvolle artsen en onderzoekers op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Fight selecteert elk jaar samen met KWF een aantal bijzondere onderzoeken. Maak via deze pagina* kennis met deze specifieke onderzoekers, en lees over hun baanbrekende onderzoek.

Waarom wordt er € 0,89 in rekening gebracht bij een donatie? 

add remove

Om onze vaste IT kosten zo laag mogelijk te houden, maken wij voor al onze evenementen gebruik van het fondsenwerf platform Funraisin en het betaalplatform Stripe. Zij rekenen hosting- en transactiekosten. Fight cancer probeert zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Als iedereen €0,89 extra bijdraagt, kunnen wij daarmee de kosten van het platform zoveel mogelijk wegstrepen, zodat er meer naar onderzoek kan gaan. Uiteraard hebben zowel deelnemers als donateurs de keuze om wel of niet bij te dragen aan deze kosten.

Ik wil een donatie doen, maar ik wil handmatig het geld overmaken of pas later betalen. Kan dat? 

add remove

Ja dat kan. Je kunt bij het doen van een donatie bij de tweede stap een betaalmethode kiezen. Als je hier de optie ‘factuur’ kiest, ontvang je een factuur per mail die je dan binnen 14 dagen betaalt. In verband met de financiële administratie kan het wel tot uiterlijk 10 werkdagen duren voordat jouw donatie zichtbaar wordt. 

 

Als je als bedrijf een donatie doet van tenminste € 250,00 dan kun je een factuur ontvangen die je binnen 14 dagen dient te betalen. Neem voor deze manier van doneren contact op met ons team, wij zorgen vervolgens dat de factuur wordt toegezonden. Je kunt hierover contact opnemen met info@nijmegen.swimtofightcancer.nl.

Hoe kan ik aan al mijn familie en vrienden een bericht sturen waardoor ze eenvoudig aan mij kunnen doneren? 

add remove

Stuur een e-mail, een Facebook bericht via jouw eigen pagina of tag mensen via onze Facebook pagina, Instagram of een tweet via Twitter met de link naar je persoonlijke pagina. Als mensen op die pagina, onder jouw foto en motivatie op de knop 'doneer' drukken, dan doneren ze direct aan jou. Daarnaast kun je via jouw persoonlijke Tikkie link, die je ontvangt in een SMS ook zorgen dat mensen nog makkelijker een donatie aan je doen. Stuur de link door naar je gehele netwerk en laat ze simpelweg een tikkie betalen als donatie. 

Ik heb een donatie gedaan via een Tikkie link. Ik zie echter dat mijn donatie (nog) niet op de persoonlijke pagina staat bijgeschreven.

add remove

De verwerking van een donatie, gedaan via de Tikkie link, kan helaas tot 2 dagen duren.
Ik zie een anonieme Tikkie donatie op mijn persoonlijke pagina, maar het bedrag is niet in mijn donatieteller verwerkt.
De verwerking van een donatie, gedaan via de Tikkie link, is eerst zichtbaar op je persoonlijke pagina en met enige vertraging opgeteld in de donatieteller.

Oeps, ik heb aan de verkeerde persoon gedoneerd. Wat moet ik nu doen? 

add remove

Let goed op dat tijdens het doneren via het donatieformulier de persoon aan wie je wilt doneren ook NAAST het formulier staat. Als er verkeerd wordt gedoneerd, kan je een mailtje sturen naar info@fightcancer.nl om het op te lossen. Vermeld hierin duidelijk op wie je gedoneerd hebt en naar wie het eigenlijk had gemoeten.  

Kan ik ook mobiel inschrijven, betalen en/of doneren? 

add remove

Ja, er is ook een mobiele website. Deze kun je ook gebruiken om je in te schrijven en te doneren, mits je een mobiele app van je bank hebt geïnstalleerd die dit ondersteunt. 

Kan ik ook vanuit het buitenland betalen? 

add remove

Je kunt doneren via iDeal, PayPal of met creditcard. Dit kan dus ook als je een buitenlands rekeningnummer hebt. Als je wilt doneren vanuit het buitenland maar je kunt dat niet met creditcard of PayPal, neem dan even contact met ons op, dan maken wij het voor jou in orde. 

Mogen bedrijven achter businessteams acties op touw zetten om donatiegeld binnen te halen?

add remove

Ja, natuurlijk! We omarmen alle initiatieven die geld opleveren voor het goede doel. We vernemen als organisatie graag van tevoren welke acties worden ondernomen. Dan kunnen we er namelijk op anticiperen en houden we het overzicht. Swim to Fight Cancer is in geen geval verantwoordelijk voor acties die derden op touw zetten.

Houden jullie het inschrijfgeld en sponsorgelden gescheiden?

add remove

Het inschrijfgeld en de donaties houden wij strikt gescheiden doordat wij werken met twee verschillende rekeningen. Op de ene rekening komen het inschrijfgeld en de eventuele sponsorgelden binnen en op andere rekening de donaties.  Met het inschrijfgeld en eventuele sponsorgelden worden de organisatiekosten gedekt. 

De donaties komen voor 100% (met evt aftrek van enige transactiekosten) ten goede aan onderzoek naar kanker. Na afloop van het evenement wordt de eerste stand doorgegeven. Daarna wordt het definitieve totale donatiebedrag openbaar gemaakt.

Hoe wordt de veiligheid in en langs het water bewaakt? 

add remove

Met hulp van de Reddingsbrigade, het Rode Kruis, suppers en eigen veiligheidsboten wordt de veiligheid zo goed mogelijk bewaakt. Bij en rond het parcours zal de Reddingsbrigade met behulp van sups snel kunnen handelen. Gemotoriseerde boten worden geweerd van het parcours door middel van een vaarverbod van Rijkswaterstaat. 

Wat is de kwaliteit van het zwemwater?

add remove

Voor het event wordt het water uitvoerig getest betreft de waterkwaliteit door Rijkswaterstaat. We hebben altijd een plan B voor een locatie, mocht de originele locatie niet door kunnen gaan i.v.m. de waterkwaliteit. Indien de waterkwaliteit ten tijde van het evenement onvoldoende blijken te zijn op beide locaties, dan behoudt de organisatie zich het recht voor om maatregelen te nemen, met als uiterste consequentie het afgelasten van het evenement. Zie de algemene voorwaarden voor alle details. 

Het water in de Spiegelwaal is voor het overgrote deel geen officieel zwemwater (alleen tussen de gele lijnen). De provincie spant zich dagelijks in om het water zo schoon mogelijk te houden, maar kan geen invloed uitoefenen op de uiteindelijke kwaliteit. De organisatie spant zich in om de waterkwaliteit van het parcours van Swim to Fight Cancer in de gaten te houden in samenwerking met de provincie en uiteindelijk een advies te geven voor het evenement op 10 september 2023 op deze website. Zoals op https://www.zwemwater.nl/ te zien is is de waterkwaliteit de afgelopen 4 jaar goed. 

Moet ik als deelnemer verplicht een wetsuit dragen? 

add remove

Voor je eigen veiligheid wordt sterk geadviseerd om een wetsuit te dragen. Als de watertemperatuur onder de 18 graden komt wordt een wetsuit zelfs verplicht en onder de 20 graden sterk aan te raden. We volgen hiermee de richtlijnen van de KNZB voor open water. Het zwemmen met een wetsuit levert naast extra warmte ook extra drijfvermogen en bescherming op. Zo kun je onderweg nog een beetje ‘uitrusten’. Het dragen van een wetsuit is dus niet verplicht, tenzij het water onder de 18 graden is. 

Hoe kom ik aan een wetsuit?

add remove

Wil je een wetsuit kopen, kun je denken aan Marktplaats, maar natuurlijk ook aan (web)winkels. Vrij betaalbare wetsuits vind je bijvoorbeeld bij Decathlon, maar let er dan goed op dat deze geschikt is voor jouw zwemslag en voor de juiste temperatuur. We begrijpen dat voor deelnemers de aanschaf van een wetsuit voor eenmalig gebruik te kostbaar is. Om deze reden hebben wij een afspraak gemaakt met de distributeur van Sailfish die voor 25 euro per dag wetsuits van een hele goede kwaliteit verhuurt. Je moet deze vantevoren online reserveren en kunt deze dan op onze locatie in ontvangst nemen en na afloop weer inleveren. Maak hier een reservering. 

Is het toegestaan om met flippers te zwemmen?  

add remove

Nee, het gebruik van flippers of andere hulpmiddelen buiten de saferswimmer is niet toegestaan.  

Moet ik verplicht een DTP-prik (tetanusprik) halen voordat ik het water in ga?  

add remove

Nee, het is echter wel verstandig om te controleren of je in de laatste 10 jaar een DTP-prik hebt gehad. Als dit niet het geval is, kun je overwegen de prik in de voorbereiding te halen. Zoek anders even contact met de GGD in jouw omgeving. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van vaccinaties en het consult. 

Kan ik veilig meezwemmen als ik zwanger ben?

add remove

We raden af mee te zwemmen als je zwanger bent. Overleg bij twijfel met je huisarts.

Wie kunnen er deelnemen aan Swim to Fight Cancer?

add remove

Een deelnemer is minimaal 9 jaar (geboortejaar 2014)  oud, in het bezit van A- en B- diploma of bijbehorende zwemvaardigheden, mag niet zwanger zijn en mag geen gezondheidsproblemen hebben. Aan elke deelnemer zal voor de start worden gevraagd om dit te verklaren. Deelnemers jonger dan 18 jaar kunnen alleen meedoen met een schriftelijke goedkeuring van hun ouder en/of verzorger. Hiertoe dient de 'ouderverklaring' te worden ingevuld tijdens het registreren. Bewoners buiten gemeente Nijmegen mogen zich uiteraard ook aanmelden, het is een inclusief evenement en iedereen is van harte welkom. Zeker ook deelnemers vanuit Uniek Sporten! 

Kan ik met één mailadres meerdere personen inschrijven?

add remove

Je kunt op ons platform niet met precies hetzelfde mailadres meerdere personen inschrijven. We hebben hier wel een trucje voor, maar let op dat lukt niet bij alle providers. Zover bij ons bekend werkt dit trucje voor Gmail accounts, Hotmail en Icloud. 
Als je een plusteken (+) en een woord (in dit geval bijvoorbeeld naam van de 2e persoon van inschrijving) toevoegt vóór het @-teken in je huidige mailadres, komen de berichten nog steeds bij je huidige inbox terecht. Dit kun je oneindig vaak doen. 
 
Voorbeeld: vader Jan wil graag meezwemmen met zoon Piet en dochter Eva. Zijn mailadres is Jan.achternaam64@gmail.com. Hij kan Piet inschrijven door het mailadres jan.achternaam64+piet@gmail.com te gebruiken en voor dochter Eva jan.achternaam64+eva@gmail.com. Alle mails worden doorgestuurd naar het originele mailadres van Jan.
Ziggo heeft een andere route. Zie: https://www.ziggo.nl/klantenservice/e-mail/alias-toevoegen#/

Waarom betaal ik inschrijfgeld en waar gaat dit naartoe? 

add remove

Jouw inschrijfgeld wordt gebruikt om het evenement te bekostigen. Denk hierbij aan kosten voor bijvoorbeeld diverse veiligheidsdiensten en materialen om het evenement goed en veilig neer te zetten. Je ontvangt als deelnemer ook wat terug voor je inschrijfgeld, zoals een badmuts, medaille en gratis trainingen. Als organisatie proberen wij zoveel mogelijk kennis en expertise in te zetten via vrijwilligers, én producten en diensten te verkrijgen via sponsoring. Sommige zaken worden kosteloos verkregen, voor andere dingen moeten wij helaas kosten maken. Het realiseren van zo'n event lukt helaas niet geheel kosteloos. Bijvoorbeeld omdat er geen stroom is bij de Spiegelwaal en geen veilige manier om het water in en uit te komen, hebben we uitgaven hiervoor. 

Waar kan ik het deelnemersreglement terugvinden?

add remove

Wanneer je je aanmeld voor ons evenement dien je aan te vinken dat je akkoord gaat met het deelnemersreglement, en is deze via een link in te zien. Klik hier om het deelnemersreglement nogmaals te bekijken.

Waarom kan ik mijn streefbedrag bij het inschrijven niet verlagen?

add remove

Omdat we graag zoveel mogelijk geld voor onderzoek willen ophalen, hebben we een inspanningsverplichting bepaald van €250,- aan donaties per deelnemer. Voor kinderen is die inspanningsverplichting € 100,- aan donaties. Vaak is een appje in je familie of vriendengroep al genoeg om de inspanningsverplichting op te halen. Het gemiddelde dat door deelnemers van Swim to Fight Cancer wordt opgehaald is ongeveer € 600,- per persoon. Bekijk onder het kopje Fight cancer > donatietips wat je kunt doen om zoveel mogelijk donaties op te halen.

Hoe lang doe ik over 1500 meter zwemmen?

add remove

Een getrainde zwemmer doet rond de twintig minuten over 1500 meter. Een minder getrainde zwemmer doet daar bijna zestig minuten over. Er is geen maximum tijd, dus iedereen zwemt rustig op zijn eigen tempo. 

Wat zijn de mogelijkheden tot omkleden en douchen na het zwemmen? 

add remove

Er zijn geen mogelijkheden om te douchen, omdat er bij de Spiegelwaal geen stromend water beschikbaar is en ook geen toiletwagens omdat er geen waterafvoer is. Alle deelnemers kunnen zich omkleden en opfrissen in het ‘atletendorp’. Hier kun je je persoonlijke eigendommen in een tas voorzien van je naam in een bewaakte ruimte achterlaten of je kunt deze meenemen in een swimsafer. Bij de finish worden handdoeken uitgedeeld.

Wat is Fight Cancer?

add remove

Fight Cancer is een jonge en eigentijdse stichting die zich samen met jou inzet om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Dit doen wij door fondsen te werven voor KWF Kankerbestrijding. Wij hebben een duidelijk motto: Love life. Fight cancer.
Fight Cancer draagt niet alleen bij aan bewustwording, maar stimuleert ook iedereen die zich betrokken voelt bij kankerbestrijding om zelf in actie te komen. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld merchandise-artikelen kopen, donateur worden, deelnemen aan evenementen of acties van Fight Cancer of zélf een actie organiseren voor Fight Cancer. 

Waarom Fight Cancer?

add remove

Fight Cancer wil jongvolwassenen betrekken bij kankerbestrijding in Nederland. Fight Cancer stelt dat je ook op een positieve en eigenzinnige manier kan bijdragen, op welke manier dan ook. Hiermee richten wij ons primair op jongvolwassenen, van 18 tot 45 jaar.
Wij hebben een helder doel: dat kanker in de toekomst hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn.
Dat doel willen we behalen door een beweging te creëren. Samen kunnen we aandacht vragen voor kankerbestrijding en extra inkomsten genereren voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. En dat is hard nodig: nog steeds krijgt 1 op de 3 mensen in zijn of haar leven kanker. Middels het doen van meer onderzoek kan kanker beter bestreden worden. En middels preventie wordt men bewuster van de risicofactoren waardoor kanker in vele gevallen voorkomen kan worden.

Wat doet Fight Cancer? 

add remove

Vanuit de liefde voor het leven willen wij mensen inspireren om in actie te komen voor meer onderzoek naar kanker. z Met de fondsen die wij werven, financieren we via KWF Kankerbestrijding wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. Om onderzoek naar kanker te kunnen blijven doen, én om mensen goed voor te lichten is nog steeds heel veel geld nodig. Daarom roept Fight cancer iedereen op om in actie te komen. Samen kunnen we het verschil maken! Van het organiseren van een benefietparty of hardloopwedstrijd, tot het verkopen van eigen gemaakte armbanden of een donateurschap. Alles kan en alles helpt. Want wat je ook doet, met jouw actie steun je de onderzoek naar kanker.
Welke onderzoeken steunt Fight cancer?
Klik HIER om te lezen welke specifieke onderzoeken wij steunen met Swim to Fight cancer. 

Waarom steunt Fight Cancer deze onderzoeken?

add remove

1. Meer patiënten overleven
Dankzij onderzoek wordt de kans om kanker te kunnen overleven steeds groter. Op dit moment is ruim 65% van alle patiënten na vijf jaar nog in leven. In 1949 was dit nog maar 25%. We gaan dus al vooruit, maar we zijn er nog lang niet! Onze droom is dat kanker een ziekte wordt die niet meer dodelijk is.
2. Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Toch is kanker niet altijd te voorkomen door gezond te leven. Wel toont onderzoek aan dat één derde van alle kanker te voorkomen is. Ook weten we steeds beter op welke risicofactoren we zelf invloed hebben. Een gezonde leefstijl speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Roken, overgewicht, te weinig bewegen, ongezonde voeding, te veel alcohol en onverstandig zonnen zijn allemaal risicofactoren die de kans op diverse vormen van kanker vergroten. Vandaar dat Fight Cancer preventieonderzoek steunt en voorlichting geeft over deze onderwerpen.

Is Fight cancer een onderdeel van KWF?

add remove

Fight cancer was tot 2013 onderdeel van KWF en is sindsdien een zelfstandige stichting. Wij verschillen zowel in doelgroep als activiteiten van KWF. Wij richten ons voornamelijk op de doelgroep jongvolwassenen, maar wij sluiten niemand uit. En wij focussen ons op fondsenwerving via lokale events samen met lokale projectteams, waarmee we verbondenheid én betrokkenheid creëren vanuit de kern van de regio. We werken wel met KWF samen: zij helpen ons met de bestedingen van de fondsen die wij werven en zij monitoren de hiervoor door ons geselecteerde kankeronderzoeken.

Hoe blijf ik op de hoogte van alle acties van Fight cancer?

add remove

Je kunt natuurlijk onze Facebook en Instagram liken. Daarnaast kan je je hier inschrijven voor onze nieuwsbrief. Geen zorgen voor spam, we sturen ongeveer eens per kwartaal een nieuwsbrief!