De donaties gaan naar...

Met de opbrengsten van Swim to Fight Cancer Nijmegen wordt onderzoek gefinancierd. Daarnaast is een deel van de opbrengsten van 2023 gedoneerd aan het onderzoeksteam van prof. dr. Carla van Herpen van het Radboud Oncologie Fonds (hier links op de foto tijdens de editie van 2023). 

Wist je dat één op de vijf patiënten met kanker te maken heeft met een zeldzame vorm van deze ziekte? Patiënten met zeldzame kanker hebben een lagere overlevingskans in vergelijking met patiënten met meer voorkomende vormen van kanker. Dit kan en moet beter!

"Het is bekend dat fysieke training onder fysiotherapeutische begeleiding (beweegzorg) tijdens en na de behandeling van kanker positieve effecten heeft op fysieke fitheid, vermoeidheid, en kwaliteit van leven bij patiënten met borst- of prostaatkanker. Het onderzoeksteam van prof. Carla van Herpen is ervan overtuigd dat dit ook geldt voor patiënten met een zeldzame kanker. Maar het kan ook zijn dat zij andere behoeften en symptomen hebben. Hoogste tijd om dit te onderzoeken!’’

Onderzoek is hard nodig. Nog steeds krijgen zo'n 14 mensen per uur de diagnose kanker. Dat zijn meer dan 300 mensen per dag. We weten dat onderzoek werkt; de kans dat iemand vijf jaar na diagnose nog leeft is in de afgelopen vijftig jaar met maarliefst 90% gestegen. We zijn er alleen nog niet. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Kom jij ook in actie? Klik hieronder om meer te lezen over het onderzoek, of doneer! Want alleen met meer onderzoek kunnen we toe naar een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is.

Het onderzoek wat we in 2024 lokaal gaan ondersteunen in het Radboud UMC via het Radboud Oncologie fonds is een onderzoek naar het erfelijke diffuse maagkanker (HDGC) syndroom.

’’ Elke slag in het water is een stap voorwaarts in het begrijpen en bestrijden van zeldzame kankers zoals erfelijke maagkanker. Met elke opgehaalde euro zwemmen we dichter naar een wereld waar preventieve maagverwijdering bij erfelijke maagkanker slechts een herinnering is aan de tijd dat we nog geen nieuwe behandelingen hadden, maar maagverwijdering slechts de enige optie was."

dr. Tanya Bisseling, Maag-, Darm- en Leverziekten-arts bij het Radboudumc

Achtergrondinformatie

Ruim 20 jaar geleden ontdekte Tanya Bisseling, Maag-, Darm- en Leverziekten-arts bij het Radboudumc, haar eigen ziekte: het erfelijke diffuse maagkanker (HDGC) syndroom, een zeldzame genetische aandoening, veroorzaakt door mutaties in het CDH1-gen. Ze is heel blij dat Swim to Fight Cancer Nijmegen ook regionaal gaat bijdragen aan haar onderzoek, waarmee ze wil voorkomen dat bij dragers van de CDH1-mutatie de maag preventief verwijderd moet worden. 

Vier jaar nadat Bisselings vader overleed aan maagkanker, bleek ook haar zus dezelfde agressieve vorm van maagkanker te hebben. Ze las verschillende medische publicaties, en vond een artikel waarin voor het eerst erfelijkheid van dit type maagkanker werd beschreven in de Maori in Nieuw-Zeeland. Ze vermoedde dat dezelfde erfelijke aandoening ook in haar familie speelde.

Bisseling: ‘Onderzoek bevestigde mijn vermoedens. Allereerst bleek ik ook maagkanker te hebben. Later bleken mijn overleden vader, mijn inmiddels overleden zus, nog een zus én ikzelf inderdaad drager van de zeldzame mutatie in het CDH1-gen.’

Verhoogd risico op diffuse maagkanker

Mensen met een mutatie in het CDH1-gen hebben een risico van 40 tot 60 procent op diffuse maagkanker. De diagnose en behandeling van erfelijke diffuse maagkanker is moeilijk, in vergelijking met andere vormen van maagkanker. Dat komt doordat de kanker op verschillende plekken tegelijkertijd in de maag kan ontstaan en zich kan verspreiden op alle plekken waar zich maagslijmvlies bevindt, onder meer tot aan de slokdarm.

Preventieve maagverwijdering

Een maand na haar diagnose onderging Bisseling een maagverwijdering, een ingreep die bij dragers van de CDH1-mutatie in veel gevallen preventief wordt toegepast. Een ingrijpende operatie, met soms blijvende gevolgen. ‘Mensen moeten de rest van hun leven hun dieet aanpassen, en vitaminesupplementen nemen om voedingsstoffen aan te vullen. Ook kunnen klachten als extreem afvallen, flauwvallen, of zelfs epileptische aanvallen zich voordoen.’

Inzamelactie voor alternatieve behandeling

Gezien de consequenties van een maagverwijdering, willen patiënten zeker weten of een maagverwijdering de enige optie is, of dat regelmatige controles een veilig alternatief zijn, al is het voor een bepaalde periode. Bisseling wil daarom onderzoeken of regelmatige controles van CDH1-patiënten een veilig alternatief vormen. ‘Wie weet kunnen we hiermee bij sommige patiënten deze impactvolle maagverwijdering voorkomen, of in ieder geval uitstellen.’

Onderzoek naar mutaties van maagtumoren

Tanya Bisseling doet onderzoek samen met Radboudumc-patholoog Chella van der Post. Zij willen op basis van DNA-onderzoek de mutaties van maagtumoren in kaart brengen. Ze bestuderen hierbij weefsel van verschillende stadia van maagkanker. In miniorganen, organoïden genaamd, testen ze vervolgens of deze mutaties het agressieve gedrag van tumorcellen beïnvloeden. In deze organoïden kunnen ze de verschillende stappen van de ontwikkeling van maagkanker nabootsen en ontrafelen wat er precies gebeurt.

Bisseling: ‘’Het is fantastisch dat Swim to Fight Cancer Nijmegen ons als regionaal goed doel heeft gekozen! Wij danken alle zwemmers bij voorbaat voor hun inzet’’

Love life. Fight cancer.

In Nederland krijgen meer dan 124.000 mensen per jaar kanker, dit zijn er 14 per uur. Onder het motto ‘Love life. Fight cancer’ wil Fight cancer mensen inspireren om in actie te komen voor meer onderzoek naar kanker. Je kunt op verschillende manieren helpen. Zo kun je een eigen actie starten voor Fight cancer, deelnemen aan een van onze evenementen, donateur worden of je inzetten als vrijwilliger. Zo dragen we samen bij aan een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte is. 

Wetenschappelijk onderzoek én preventie zijn heel belangrijk om onze missie te realiseren. Om onderzoek naar kanker te kunnen blijven doen en om mensen de juiste voorlichting te geven, is nog steeds heel veel geld nodig. Wil jij meer weten over stichting Fight cancer en over de onderzoeken die wij steunen? Klik dan hier