Swim to Fight Cancer

LET OP: Tijdens de Swim to Fight cancer is het dragen van een wetsuit verplicht!! Kijk hier onder voor de mogelijkheden van het kopen of huren van zo'n wetsuit.
LET OP: Tijdens de Swim to Fight cancer is het dragen van een swimsuit verplicht! Kijk hier onder wat je mogelijkheden zijn!!

Plons jij in de haven van Breda? Je zwemt vanaf het Spanjaardsgat naar Stadspark Valkenberg en terug. Die afstand is 2km. Onderweg zwem je nog langs een beach waterpolotoernooi! De afstanden 500 meter en 1km worden tussentijds aangegeven. Je komt weer aan in de Haven onder de toren van Breda. Wie wil dat nu niet?
Op deze pagina vind je meer informatie over hoe jij je kan voorbereiden op jouw Swim. Denk aan trainingen, het regelen van een goed wetsuit en nog veel meer.
LET OP: A & B zwemdiploma is voor de Swim verplicht!

Succes en veel plezier bij je voorbereidingen!

Trainingen

Meedoen aan de Swim to Fight Cancer is echt heel erg leuk. Maar vergis je niet in de afstand. Het is verstandig om voordat je gaat meedoen een paar keer te trainen.
Wij bieden je gratis 6-8 trainingen aan, in een zwembad in op het open water. Je leert zo alvast andere deelnemers kennen. En onder begeleiding van professionele trainers leer je hoe je meer over het zwemmen in buitenwater. 

Zwemtrainingen
We geven zwemtraining in een zwembad en in open water. Want er zit echt verschil in water-ervaring. 

Iedereen die zich heeft ingeschreven voor de Move-Swim is welkom om mee te trainen. 
Het maakt niet uit of je je hebt ingeschreven voor de 500 meter, 1 km of 2 km, we trainen allemaal tegelijkertijd. 

We trainen op 7, 14, 21 en 28 mei in zwembad Wolfslaar in Breda van 20.00 tot 21.00 uur. We organiseren de eerste 4 trainingen in het zwembad. De laatste 3 trainingen zijn in open water; De Kuil in Prinsenbeek op 4, 11 en 18 juni. Zo heb je al kennisgemaakt met zwemtechnieken voordat je het open water induikt. 

LET OP!!
IN VERBAND MET BLAUWALG ZIJN DE BUITENTRAININGEN VAN DE DINSDAGEN 11 EN 18 JUNI IN DE KUIL VERPLAATST NAAR DE GALDERSE MEREN! DETAILS ZIJN AAN DE ZWEMMERS GEMAILD.


Klik hier om je aan te melden voor de trainingen. Er zijn ook zwemmers die regelmatig oefenen in buitenwater. Kijk voor de mogelijkheden op de site van de Nederlandse Openwater Web. Daar kun je meer informatie vinden over trainings- en wedstrijdmogelijkheden en zijn er fora waarin informatie over buitentrainingen wordt gedeeld. Daarnaast raden wij je aan om je aan de adviezen van de KNZB te houden met betrekking tot zwemmen in open water. 
Wil je zelfstandig aan de slag om je conditie en/of techniek te verbeteren?
Dan zijn de trainingsschema’s van Mijnzwemcoach iets voor jou! Onze partner KNZB biedt alle deelnemers van Swim to Fight Cancer toegang tot Mijnzwemcoach. Dit is een platform waarop trainingsschema’s, tips en tricks te vinden zijn over zwemmen (in open water). Je kunt gebruik maken van meer dan 200 trainingsschema's gericht op jouw doel en niveau.

Wetsuits

WETSUITS VERPLICHT VOOR ALLE DEELNEMERS!

Onverwachts maakte de watertemperatuur tijdens de officiële metingen van de afgelopen dagen nog een duikeling verder onder de 18 graden, waar we juist gehoopt hadden deze grens te passeren in positieve zin!

Deze 18 graden is de ondergrens waarbij we niet alleen kinderen, maar ook volwassenen verplichten om tijdens de Swim een wetsuit te dragen.

Wij willen geen risico nemen, zetten ieders veiligheid op nummer één en hebben daarom de knoop doorgehakt. Mede omdat het de komende dagen fris blijft en er nog aardig wat regen kan vallen is een wetsuit verplicht voor IEDEREEN.

Was je van plan om zonder wetsuit te zwemmen, dan begrijpen we dat je dit besluit misschien vervelend vindt. Toch rekenen we op je begrip en ieders eigen gezond verstand.

Je hebt maar één lichaam en daar moet je dus altijd goed voor zorgen en nooit onnodig risico's mee nemen. Kijk hier onder voor de mogelijkheden.

De voordelen van het dragen van een wetsuit:
-  Het beschermt je tegen de kou en onderkoeling
- Je kan gemakkelijker zwemmen, omdat een wetsuit je meer drijfvermogen geeft. 

Het is wel van belang dat je een wetsuit draagt dat speciaal bedoeld is voor zwemmen (en niet voor watersport). Anders kan het zwemmen juist moeilijker worden.

Een wetsuit kopen via Wetsuit.nl
Via onze partner Wetsuit.nl kunnen alle deelnemers van Swim to Fight Cancer een wetsuit aanschaffen met een flinke korting (vanaf € 65,- wetsuit)! Deze wordt rechtstreeks aan de je opgestuurd wanneer je bestelling hebt geplaatst. 

Klik hier voor meer informatie over de wetsuits, of koop ze direct via de oranje button hieronder:

Een wetsuit huren via Dare2Tri

Als je zelf geen wetsuit hebt, kun je deze huren bij onze partner Dare2Tri. Je betaalt € 35,- voor het huren van een wetsuit. Je geeft via hun website aan welke maat je hebt. Je kunt vervolgens een week voor Move to Fight Cancer, tijdens de training van 18 juni bij de Galderse Meren deze op komen halen. Je kunt er tijdens de training meteen even mee oefenen en je hebt daarna nog een aantal dagen om helemaal gewend te raken aan het wetsuit.

Op de dag van het evenement kun je jouw gehuurde pak weer inleveren OF je krijgt een retourlabel mee bij de training om hem zelf na het evenement terug te sturen (nader bekend te maken).

Logo Dare2Tri Swim Breda

*Houd er rekening mee dat we afraden om te zwemmen met een wetsuit als de watertemperatuur boven de 22 graden is.

Veiligheid & gezondheid

Een geoefende zwemmer doet ongeveer 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw ruim een uur over. Trainen voor deze Swim raden wij dus zeker aan. 

Dankzij de inzet van partijen zoals de Gemeente Breda, Waterschap Brabantse Delta, de Reddingsbrigade, suppers, duikers, en gediplomeerde EHBO-ers proberen wij dit evenement zo veilig mogelijk te organiseren. Ook zullen er in het water boeien liggen, die het gedeelte markeren waar het veilig is om te zwemmen. Zwemmen buiten de boeien is niet toegestaan.

Waterschap Brabantse Delta en de Gemeente Breda ontwikkelen weer een uitgebreid meetprogramma om de kwaliteit van het zwemwater te volgen. Vanzelfsprekend staat de gezondheid van onze deelnemers daarin voorop! 

Houd er rekening mee dat deelname aan Swim to Fight Cancer op eigen risico is. Indien de waterkwaliteit ten tijde van het evenement onvoldoende blijkt te zijn, dan behoudt de organisatie zich het recht om maatregelen te nemen, met bijvoorbeeld als consequentie het verplaatsen naar een andere locatie. In het uiterste geval kunnen wij genoodzaakt zijn het event af te gelasten!
Bekijk het deelnemersreglement voor alle details. 

Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl. Trainen voor deze Swim raden wij dus zeker aan. De organisatie is niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor trainingen. 

Dankzij de inzet van partijen zoals Rijkswaterstaat, de Reddingsbrigade, gediplomeerde EHBO-ers, lifeguards, ervaren zwembegeleiders, veiligheidsboten, duikers, suppers enzovoort proberen wij dit evenement zo veilig mogelijk te organiseren. Ook zullen er in het water boeien liggen, die het gedeelte markeren waar het veilig is om te zwemmen. Zwemmen buiten de boeien is niet toegestaan.

Houd er rekening mee dat deelname aan Swim to Fight Cancer verder altijd op eigen risico is. Indien de waterkwaliteit ten tijde van het evenement onvoldoende blijkt te zijn, dan behoudt de organisatie zich het recht om maatregelen te nemen, met als uiterste consequentie het afgelasten van het evenement. Zie de algemene voorwaarden voor alle details. 

Yes! De route is bekend!

De start is in de Haven van Breda, waar je na 500 meter (Kids Swim), 1km of 2km ook weer terug komt. 

Voor degenen die 1km zwemmen ligt er een boei in het water die het keerpunt aangeeft. De 2km zwemmers gaan richting Valkenbergpark en keren bij het mobiele waterpoloveld. Hoe leuk is dat?