Veel gestelde vragen

Waterkwaliteit van het Eindhovens Kanaal

Recent heeft men, in opdracht van onze partner Waterschap De Dommel, de waterkwaliteit in het Eindhovens Kanaal gemeten. Op het plaatje hieronder kun je de meetpunten zien die van belang zijn voor het zwemtraject op zondag 15 september a.s.  Ter oriëntatie: Meetpunt 244170 ligt vlak bij onze start- en finishlocatie bij Roeivereniging Beatrix.

Voorbeeld van afbeelding

De conclusie van de metingen is dat de waterkwaliteit op het traject van ons StFC040 evenement voldoet aan de zwemwaternormen. Het gaat er daarbij met name om of de concentraties darmbacteriën en/of blauwalgen op het zwemtraject onder de zwemwaternormen liggen. Zie de grafieken hieronder.

Voorbeeld van afbeelding

We hebben ook de watertemperatuur gemeten, en die ligt nu tussen de 18 en 20 graden Celsius. Echter dit kan na een reeks koude of warme nachten natuurlijk veranderen. Daarom raden wij aan om op zondag 15 september, zeker voor de deelnemers die niet veelvuldig in open water zwemmen, in een wetsuit te zwemmen. Zorg in ieder geval dat je een wetsuit bij je hebt want als het water 18 graden Celsius of minder is, is zwemmen in een wetsuit verplicht.
Voorbeeld van afbeelding

Hoe sluit ik mij aan bij een vriendenteam? 

 • Kies de optie: 'Ik schrijf me individueel in'. 
 • Daarna maak je de keuze tussen 'Volwassene (vanaf 16 jaar)' of Junior (10-15 jaar).
 • Dan maak je een account aan bij Stichting Fight cancer zodat we weten wie je bent.
 • Zodra het account correct aangemaakt is kun je jouw eigen actiepagina vormgeven met een foto + motivatietekst (waarom zwem jij mee bij Swim to Fight Cancer?)
 • In stap 3 krijg je nu de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een van de bestaande 'Teams'.
 • De inschrijving wordt compleet gemaakt in de laatste stap 'Betaling' van het inschrijfgeld. Let op: In het begin is er een aantrekkelijke korting voor de vroege inschrijvers!

Wat zijn de extra's voor een Business Team ten opzichte van de overige deelnemers?

De extra's voor een Business Team:

 • Bedrijfslogo-vermelding op overzichtspagina business teams (zelf uploaden).
 • Vermelding teamnaam op overzichtspagina business teams.
 • Teamfoto met logo voorafgaand aan de start.

Party-tent bij de start/finish. 

Is een wetsuit verplicht?

Het dragen van een wetsuit tijdens de swim wordt sterk aangeraden. Als de watertemperatuur onder de 18 graden komt is een wetsuit zelfs verplicht. Wetsuits kun je huren (hoge kwaliteit, duurder) of kopen (kwaliteit goed genoeg voor af & toe zwemmen, goedkoper)

In de weken voorafgaand aan het evenement word de watertemperatuur en -kwaliteit van het Eindhovens Kanaal regelmatig door het Waterschap De Dommel gemeten. De resultaten hiervan worden gedeeld op onze website en social media kanalen.

Kan ik via Swim to Fight Cancer Eindhoven een wetsuit huren?

Nee, we hebben tijdens voorgaande jaren gemerkt dat het huren van wetsuits vaak duurder is dan het kopen van een nieuwe die voldoet voor deelname aan Swim to Fight. We raden onze zwemmers daarom aan om eens een kijkje te nemen bij de grotere sportwinkels waar wetsuits vaak gunstig geprijsd zijn. 

Wat zijn de regels rondom badmutsen? 

Bij het aanmelden op de dag zelf ontvangt iedereen een blauwe badmuts met een uniek nummer van de landelijke stichting Fight cancer. Hiermee houden we onder andere in de gaten dat iedereen die het water ingaat er ook weer uitkomt. Daarnaast dragen deze badmutsen bij aan het zogenaamde 'brand image' van Fight cancer. Het is dus niet de bedoeling dat je je eigen badmuts meeneemt.

Wordt er iets gedaan aan de waterplanten in het Eindhovens Kanaal?

Vlak voor het evenement word het kanaal gemaaid. Daarnaast gaan we een dag voor het evenement nog met duikers over de bodem en met boten over het wateroppervlak om het kanaal zo schoon mogelijk te maken.

Zijn er douches aanwezig op locatie?

In de dames- en herenkleedkamer van de Roeivereniging Beatrix, waar wij gebruik van mogen maken, zijn warmwaterdouches aanwezig. Afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers zullen er eventueel ook koudwaterdouches zijn (buiten) waar zwemmers zich direct na het zwemmen kunnen afspoelen

Is er catering aanwezig op het evenementen terrein?  

De volgende catering is aanwezig:

 • Een buffet na afloop, alléén toegankelijk voor deelnemers en vrijwilligers. Dit buffet wordt  verzorgd door Berkenbosch Catering & Events, een professionele evenementen cateraar.
 • Een Bavaria-kar voor drankjes voor iedereen. Deelnemers en vrijwilligers krijgen consumptiebonnen.
 • Een grote professionele food truck voor iedereen, waar tegen betaling gegeten kan worden

Wat krijgen de deelnemers dit jaar als aandenken? 

De deelnemers krijgen dit jaar een badmuts, badlaken, badjas en badslippers. En natuurlijk een mooie medaille na het behalen van de finish!