Swim to Fight Cancer: “Gewoon inschrijven. Je neemt je eigen ervaring mee, en je voegt er iets positiefs aan toe.”

 

Al twee jaar waren zussen Zawani en Neda van de partij tijdens Swim to Fight Cancer Tilburg. Eén keer zwommen ze, de andere keer hielpen ze in de organisatie. Dit jaar duikt ook broertje Robi in het water van de Piushaven.  Zawani: “Het is een blij en leuk evenement. Natuurlijk, je hebt één gedeelde factor. En dat is dat je iemand mist. Maar waar het vooral om draait is dat je samen een positieve dag hebt. En dat je ook nog eens iets bijdraagt aan het goede doel.”

 

Sportief zijn ze sowieso, knikken de twee zussen en hun broertje. De één turnt fanatiek, de ander zit op kunstschaatsen, en Robi voetbalt bij Were Di in Moerenburg. Bij Swim to fight cancer kwamen ze terecht via hun tante, die in de organisatie zit. Tijdens de eerste editie in 2018 lagen Zawani en Neda in het water. Neda, lachend: “Gelukkig kreeg je een wetsuit aan.” Zawani: “De afstanden die je zwemt zijn best lang, haha. Dat maakt het meteen ook een mooie uitdaging voor jezelf.”

 

Zwemmen voor het goede doel

De tieners deden niet zomaar mee. Hun vader overleed aan kanker. Dat maakte het onderwerp die eerste keer best beladen: vinden we dit nu wel leuk? Zawani: “Toen we ons eenmaal hadden ingeschreven viel dat reuze mee. Natuurlijk, je denkt wel aan diegene. Maar Swim to Fight Cancer draait vooral om iets goeds doen, en een leuke dag hebben.” En een leuke dag werd het zeker. De hele familie liep uit. Bijna alle neven en nichten deden mee. “Dat je samen aan zo’n evenement mee kunt doen, maakte het helemaal fijn.”

 

Deelnemen aan Swim to Fight Cancer draait niet alleen om zwemmen tijdens het evenement. Het hele traject ernaartoe - het trainen, het zorgen voor donateurs - is minstens zo leuk. “Op de dag zelf is het hartstikke gezellig, er zijn veel mensen in het water en langs de kant”, zegt Robi, die in aanloop naar Swim to Fight Cancer op 11 september zijn vriendjes probeert over te halen om mee te doen. Een aantal van hen weten dat hij zijn vader moet missen. “En zij willen me graag helpen om iets voor dit goede doel te doen.”

 

Vier het leven

Het event in september wordt vast weer net zo tof als de voorgaande keren, verwachten Neda, Robi en Zawani. Of misschien wordt het nog wel een tandje toffer. “Door corona is het twee jaar niet geweest. Dus ik denk dat het gevoel wel is: we mógen weer!”, zegt Neda. “Ik hoop echt dat zich weer lekker veel mensen inschrijven.” De meiden storten zich - net als in 2019 - weer op het meehelpen tijdens het evenementen. De taken zijn al verdeeld. Zawani: “Het uitdelen van de badmutsen, doen we níet meer, haha. Nee hoor, grapje. Alles wat we kunnen bijdragen is mooi meegenomen.” En hun boodschap aan mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen? “Gewoon inschrijven. Je neemt je eigen ervaring mee, en je voegt er iets positiefs aan toe.” Robi: “Je doet iets goeds, in ruil voor een mooie dag.” Neda: “Vier het leven en zwem mee. Want dat is waar Swim to Fight Cancer uiteindelijk om draait.”