Veelgestelde vragen

Hieronder vind je het overzicht met de meest gestelde vragen over de Swim to Fight Cancer 2024 en deelname hieraan. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk persoonlijk contact met je op. 

Wanneer is Swim to Fight Cancer Tilburg en waar vindt het plaats?

add remove

Swim to Fight Cancer Tilburg vindt plaats op 23 juni 2024. We gaan zwemmen in de Piushaven.

Met hoeveel deelnemers houden jullie rekening bij Swim to Fight Cancer?

add remove

Gemiddeld doen er ongeveer 300 deelnemers mee per editie van Swim to Fight Cancer, maar het verschilt per editie. Op de homepage van deze website kun je zien hoeveel deelnemers zich tot nu toe hebben ingeschreven.

Is Swim to Fight Cancer een zwemwedstrijd?

add remove

Nee, Swim to Fight Cancer is geen wedstrijd en er zal dus ook geen tijdsregistratie zijn.

Hoe kan ik Swim to Fight Cancer | Tilburg bereiken?

add remove

Wij raden iedereen aan om zoveel mogelijk met de fiets of met het OV naar het event te komen. Meer informatie over eventuele parkeergelegenheden zal kort voor het evenement bekend gemaakt worden, maar hou er rekening mee dat rondom de Piushaven betaald parkeren is. 

Betaald parkeren kan op ongeveer 400 meter afstand van de Piushaven in parkeergarage Koningsplein. 

Wat gebeurt er als het evenement niet door kan gaan?

add remove
Bij onverwacht slecht weer of onvoorzienbare omstandigheden kan het event geannuleerd worden of de organisatie kan beslissen om uit te wijken (met een alternatief programma) naar een alternatieve locatie of alternatieve starttijd / datum. 

Waar gaan de donaties heen?

add remove

Door jouw bijdrage kunnen talentvolle artsen en onderzoekers op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Stichting Fight cancer selecteert elk jaar samen met KWF een aantal bijzondere onderzoeken. Maak via deze pagina kennis met deze specifieke onderzoekers en lees over hun baanbrekende onderzoeken.

Waarom wordt er € 0,89 in rekening gebracht bij een donatie? 

add remove

Om onze vaste IT kosten zo laag mogelijk te houden, maken wij voor al onze evenementen gebruik van het fondsenwerf platform Funraisin en het betaalplatform Stripe. Zij rekenen hosting- en transactiekosten. Fight cancer probeert zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Als iedereen €0,89 extra bijdraagt, kunnen wij daarmee de kosten van het platform zoveel mogelijk wegstrepen, zodat er meer naar onderzoek kan gaan. Uiteraard hebben zowel deelnemers als donateurs de keuze om wel of niet bij te dragen aan deze kosten.

Ik wil een donatie doen, maar ik wil handmatig het geld overmaken of pas later betalen. Kan dat? 

add remove

Ja dat kan. Je kunt bij het doen van een donatie bij de tweede stap een betaalmethode kiezen. Als je hier de optie ‘factuur/EFT’ kiest, ontvang je een factuur per mail die je dan binnen 14 dagen betaalt. In verband met de financiële administratie kan het wel tot uiterlijk 10 werkdagen duren voordat jouw donatie zichtbaar wordt. 

Hoe kan ik mijn familieleden en vrienden een bericht sturen waardoor ze eenvoudig aan mij kunnen doneren? 

add remove

Stuur een e-mail, een Facebook bericht via jouw eigen pagina of tag mensen via onze Facebook pagina, Instagram of een tweet via Twitter met de link naar je persoonlijke pagina. Als mensen op die pagina, onder jouw foto en motivatie op de knop 'doneer' drukken, dan doneren ze direct aan jou. Daarnaast kun je via jouw persoonlijke Tikkie link, die je ontvangt in een SMS en email, ook zorgen dat mensen nog makkelijker een donatie aan je doen. Stuur de link door naar je gehele netwerk en laat ze simpelweg een tikkie betalen als donatie. 

Ik heb een donatie gedaan via een Tikkie link. Ik zie echter dat mijn donatie (nog) niet op de persoonlijke pagina staat bijgeschreven.

add remove

De verwerking van een donatie, gedaan via de Tikkie link, kan tot 2 dagen duren.

Ik zie een donatie onderaan mijn persoonlijke pagina, maar het bedrag is niet in mijn donatieteller verwerkt.

add remove

De verwerking van een donatie is eerst zichtbaar op je persoonlijke pagina en wordt met enige vertraging opgeteld bij de donatieteller.

Ik word doorverwezen naar een pagina van Girogate, klopt dat?

add remove

Ja, dat klopt. Alle betalingen worden gedaan via het payment platform van Girogate/Stripe.

Op mijn afschrift staat een Duits rekeningnummer, klopt dat?

add remove

Ja, dat klopt. Dit is het rekeningnummer van onze betaalprovider Stripe.

Oeps, ik heb aan de verkeerde persoon gedoneerd. Wat moet ik nu doen? 

add remove

Let goed op dat tijdens het doneren via het donatieformulier de persoon aan wie je wilt doneren ook NAAST het formulier staat. Als er verkeerd wordt gedoneerd, kan je een mailtje sturen naar info@fightcancer.nl om het op te lossen. Vermeld hierin duidelijk op wie je gedoneerd hebt en naar wie het eigenlijk had gemoeten.  

Kan ik ook via mobiel inschrijven, betalen en/of doneren? 

add remove

Ja, er is ook een mobiele website. Deze kun je ook gebruiken om je in te schrijven en te doneren, mits je een mobiele app van je bank hebt geïnstalleerd die dit ondersteunt. 

Kan ik ook vanuit het buitenland betalen? 

add remove

Je kunt doneren via iDeal, PayPal of met creditcard. Dit kan dus ook als je een buitenlands rekeningnummer hebt. We hebben gemerkt dat het vanuit Frankrijk en Duitsland soms niet altijd gemakkelijk lijkt te gaan. Kies in dit geval voor de optie betalen op factuur/EFT. Hiermee moet je handmatig een bedrag overboeken volgens de instructies die je vanuit ons per e-mail ontvangt.


Als je wilt doneren vanuit het buitenland maar je kunt dat niet d.m.v. overboeken, creditcard of PayPal, neem dan even contact met ons op, dan maken wij het voor jou in orde. 

Mogen bedrijven achter Businessteams acties op touw zetten om donatiegeld binnen te halen?

add remove

Graag zelfs! We omarmen alle initiatieven die donaties opleveren voor het goede doel. We vernemen graag welke acties jullie gaan houden. Dan kunnen we er namelijk op anticiperen en houden we het overzicht.

Swim to Fight Cancer is in geen geval verantwoordelijk voor acties die derden op touw zetten.

Hoe wordt de veiligheid in en langs het water bewaakt? 

add remove

Dankzij de inzet van drijvende krachten zoals de Reddingsbrigade zijn wij op en langs het water voorzien van gediplomeerde EHBO-ers, ervaren zwembegeleiders en andere veiligheidsdiensten. Ook zullen er in het water boeien liggen, die het gedeelte markeren waar het veilig is om te zwemmen. Zwemmen buiten de boeien is niet toegestaan.

Wordt de kwaliteit van het zwemwater gemeten?

add remove

Voorafgaand aan het event wordt de waterkwaliteit gemeten. We hebben altijd een alternatieve locatie achter de hand, mocht er op originele locatie niet gezwommen kunnen worden i.v.m. de waterkwaliteit. Indien de waterkwaliteit onvoldoende blijkt te zijn op beide locaties, dan behoudt de organisatie zich het recht om maatregelen te nemen, zoals een alternatieve activiteit. Zie de algemene voorwaarden voor alle details. 

Moet ik als deelnemer verplicht een wetsuit dragen? 

add remove

Voor je eigen veiligheid wordt sterk geadviseerd om een wetsuit te dragen. Het zwemmen met een wetsuit levert naast extra warmte ook extra drijfvermogen en bescherming op. Zo kun je onderweg nog een beetje ‘uitrusten’. 

Als de watertemperatuur tussen de 16 en 18 graden is, is het dragen van een wetsuit zelfs verplicht. Bij een watertemperatuur boven de 18 graden raden wij het dragen van een wetsuit ten zeerste aan.

We raden af om met een wetsuit te zwemmen als de watertemperatuur boven de 22 graden is.

Hoe kom ik aan een wetsuit?

add remove

Wil je een wetsuit kopen, kun je denken aan Marktplaats, maar natuurlijk ook aan (web)winkels. Let er dan goed op dat deze geschikt is voor zwemmen (en niet andere watersporten) en voor de juiste temperatuur.

Is het toegestaan om met flippers te zwemmen?  

add remove

Nee, het gebruik van flippers is niet toegestaan.  

Moet ik verplicht een DTP-prik (tetanusprik) halen voordat ik het water in ga?  

add remove

Nee, het is echter wel verstandig om te controleren of je in de laatste 10 jaar een DTP-prik hebt gehad. Als dit niet het geval is, kun je overwegen de prik in de voorbereiding te halen. Zoek anders even contact met de GGD in jouw omgeving. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van vaccinaties en het consult. 

Kan ik veilig meezwemmen als ik zwanger ben?

add remove

We raden af mee te zwemmen als je zwanger bent. Overleg bij twijfel met je huisarts.

Kan iedereen meedoen aan Swim to Fight Cancer?

add remove

Deelnemers zijn verplicht in het bezit te zijn van zwemdiplomas A en B. Indien je zwanger bent of gezondheidsproblemen hebt, raden wij af deel te nemen. Overleg bij twijfel met je huisarts. 

Bekijk de 'doe mee' pagina voor de deelnamemogelijkheden en leeftijdseisen.  

Deelnemers jonger dan 16 jaar kunnen alleen meedoen met een schriftelijke goedkeuring van een ouder/verzorger. Een vrijwaringsverklaring dient ingevuld te worden voordat je kan deelnemen aan het event. De organisatie van Swim to Fight Cancer zal hierover contact met je opnemen of je wordt gevraagd op de dag van het event deze verklaring in te vullen.

Waarom betaal ik inschrijfgeld en waar dient dit voor?

add remove

Jouw inschrijfgeld wordt gebruikt om kosten te dekken voor het organiseren van het evenement. Denk hierbij aan kosten voor bijvoorbeeld diverse veiligheidsdiensten en materialen om het evenement goed en veilig neer te zetten. Je ontvangt als deelnemer ook wat terug voor je inschrijfgeld, zoals een badmuts, medaille en gratis trainingen. Als organisatie proberen wij zoveel mogelijk kennis en expertise in te zetten via vrijwilligers én producten en diensten te verkrijgen via sponsoring. Sommige zaken worden kosteloos verkregen, voor andere dingen moeten wij helaas kosten maken. Het realiseren van zo'n event lukt helaas niet geheel kosteloos. Wel werken wij met duurzame materialen die wij voor meerdere evenementen kunnen gebruiken om zo verspilling tegen te gaan.

Wat ontvangt een individuele deelnemer?

add remove
Bekijk de 'Doe Mee' pagina om erachter te komen wat er inbegrepen zit in het inschrijfgeld dat je betaalt om mee te kunnen doen aan dit event.

Wat ontvangt een businessteam?

add remove
Bekijk de 'Doe Mee' pagina voor meer informatie over het inschrijfgeld dat Businessteams betalen om mee te kunnen doen aan dit event. Hier staat ook wat hierin inbegrepen is. 

 

Kan ik met één mailadres meerdere personen inschrijven?

add remove

Je kunt op ons platform niet met precies hetzelfde mailadres meerdere personen inschrijven. We hebben hier wel een trucje voor, maar let op want dit lukt niet bij alle providers. Zover bij ons bekend werkt dit trucje voor Gmail accounts, Hotmail en Icloud. 

Als je een plusteken (+) en een woord (in dit geval bijvoorbeeld naam van de 2e persoon van inschrijving) toevoegt vóór het @-teken in je huidige mailadres, komen de berichten nog steeds bij je huidige inbox terecht. Dit kun je oneindig vaak doen. 
 
Voorbeeld: vader Jan wil graag meezwemmen met zoon Piet en dochter Eva. Zijn mailadres is Jan.achternaam64@gmail.com. Hij kan Piet inschrijven door het mailadres jan.achternaam64+piet@gmail.com te gebruiken en voor dochter Eva jan.achternaam64+eva@gmail.com. Alle mails worden doorgestuurd naar het originele mailadres van Jan.
Ziggo heeft een andere route. Zie: https://www.ziggo.nl/klantenservice/e-mail/alias-toevoegen#/

Waarom kan ik mijn streefbedrag bij het inschrijven niet verlagen?

add remove
Omdat we graag zoveel mogelijk geld voor onderzoek willen ophalen, is er een inspanningsverplichting van €350 aan donaties per deelnemer. Voor kinderen bedraagt deze €100.

Vaak is een appje in je familie- of vriendengroep al genoeg om de inspanningsverplichting te halen. Gemiddeld haalt een Swim to Fight Cancer-deelnemer €600 op. Bekijk onder het kopje Deelnemers onze Donatiewerving tips!

Ik sta al ingeschreven, maar wil alsnog meedoen bij een Team. Kan dit nog?

add remove
Ja dit kan zeker! Als je rechtsbovenin op inloggen klikt, en je zoekt daarna – als je dus ingelogd bent – de teampagina op kun je simpelweg via de knop ‘sluit je bij mij aan’ (of Join Us) alsnog jezelf aan het Team toevoegen. 

Waar vind ik het deelnemersreglement?

add remove

klik hier voor het deelnemersreglement.

Hoe lang doe ik over 2 kilometer zwemmen?

add remove

Een getrainde zwemmer doet rond de dertig minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar ruim een uur over.

Wat zijn de mogelijkheden tot omkleden en douchen na het zwemmen? 

add remove

Deelnemers ontvangen kort voor het evenement praktische informatie over mogelijkheden tot omkleden en douchen op het event. 

Wat is Fight cancer?

add remove

Fight cancer is een stichting die zich samen met jou inzet om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Wij hebben een duidelijk motto: Love life. Fight cancer. Vanuit de liefde voor het leven inspireren wij mensen om samen met ons in actie te komen. Dit kan door mee te doen aan onze evenementen, zelf een actie te starten, donateur te worden of ons als vrijwilliger te helpen. 

Waarom Fight cancer?

add remove

Fight cancer richt zich op het mogelijk maken van meer onderzoek voor jongvolwassenen. Onze missie is om samen bij te dragen aan een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte is. 

Dat doel willen we behalen door een beweging te creëren. Samen kunnen we aandacht vragen voor kankerbestrijding en extra inkomsten genereren voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. En dat is hard nodig: 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven kanker. 

Onze naam Fight cancer slaat niet op patienten die tegen de ziekte strijden, maar juist op onze gezamenlijke strijd om zoveel mogelijk geld op te halen zodat kanker niet meer dodelijk is in de toekomst. 

Welke onderzoeken steunt Fight cancer?

add remove

Fight cancer steunt baanbrekend onderzoek naar kanker waar talentvolle onderzoekers aan werken. We steunen zoveel mogelijk onderzoek voor jongvolwassenen. Klik hier voor meer informatie over de onderzoeken die Fight cancer steunt.

Waarom steunt Fight cancer deze onderzoeken?

add remove

1. Meer patiënten overleven
Dankzij onderzoek wordt de kans om kanker te kunnen overleven steeds groter. Op dit moment is ruim 65% van alle patiënten na vijf jaar nog in leven. In 1949 was dit nog maar 25%. We gaan dus al vooruit, maar we zijn er nog lang niet! Onze droom is dat kanker een ziekte wordt die niet meer dodelijk is.

2. Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Toch is kanker niet altijd te voorkomen door gezond te leven. Wel toont onderzoek aan dat één derde van alle kanker te voorkomen is. Ook weten we steeds beter op welke risicofactoren we zelf invloed hebben. Een gezonde leefstijl speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Roken, overgewicht, te weinig bewegen, ongezonde voeding, te veel alcohol en onverstandig zonnen zijn allemaal risicofactoren die de kans op diverse vormen van kanker vergroten. Daarom steunt Fight cancer ook preventieonderzoek.  

Is Fight cancer een onderdeel van KWF?

add remove

Fight cancer was tot 2013 onderdeel van KWF en is sindsdien een zelfstandige stichting. Wij verschillen zowel in doelgroep als activiteiten van KWF. Wij richten ons voornamelijk op de doelgroep jongvolwassenen en wij richten ons op fondsenwerving via lokale events met lokale projectteams, waarmee we verbondenheid én betrokkenheid creëren vanuit de kern van de regio. We werken wel met KWF samen: zij helpen ons met de besteding van onze donatiegelden en zij monitoren de hiervoor door ons geselecteerde kankeronderzoeken.

Hoe blijf ik op de hoogte van alle acties van Fight cancer?

add remove

Je kunt natuurlijk onze Facebook en Instagram liken. Daarnaast kan je je hier inschrijven voor onze nieuwsbrief. Geen zorgen over spam, we sturen ongeveer eens per kwartaal een nieuwsbrief!