Mario zwom met zijn collega’s twee kilometer voor Swim to fight cancer: “Dat was meteen mooie teambuilding!”

 

In 2018 haalde Mario van Mierlo ruim vijfduizend (5000!) euro op voor Swim to fight cancer. “In het werven van donateurs was ik heel enthousiast, haha. Dat fanatieke zit ‘m deels in mijn commerciële achtergrond, maar ook in het feit dat ik zélf kanker heb gehad. Ik voelde een soort morele verplichting om dit te doen.”

 

Negentien jaar was Mario toen hij ziek werd, nu 26 jaar geleden.“Het werd per toeval ontdekt. Als dat niet was gebeurd, dan was ik er volgens de artsen nu zeker niet meer geweest. Zoiets zet je wel aan het denken natuurlijk.” De sportieve vader van twee meiden is al sinds zijn vijftiende bestuurslid van en fanatiek speler bij badmintonclub in Gilze. Sinds ongeveer tien jaar werkt hij bij het Tilburgse familiebedrijf Koninklijke Van Eerd, dat kartonnen verpakkingen maakt voor medicijnen. “Ik durf te wedden dat je één of meerdere doosjes van ons in de kast hebt staan.”

 

Teambuilding

Toen Van Eerd werd benaderd om in 2018 als bedrijf aan Swim to fight cancer deel te nemen, hoefde Mario daar geen seconde over na te denken. Hij schreef zich in als deelnemer aan het evenement, samen met een groep collega’s. “Ook de aanloop naar de Swim toe was al een plezier. Twee kilometer zwemmen is best een end. Zo’n tachtig baantjes in een sportzwembad, zeg maar”, vertelt hij, met een brede glimlach op het gezicht. “Met de collega’s samen hebben we in Waalwijk in open water getraind, onder begeleiding. Na de training bleven we natuurlijk nog even zitten om na te praten. Dat was meteen mooie teambuilding!”

 

Positieve aandacht

En dan het werven van donateurs. Zoals gezegd: Mario haalde het onderste uit de kan. “Ik heb gezegd: ik doe één keer mee, en dan ga ik echt tot het naadje. Ik heb al mijn contacten benaderd, zowel privé als zakelijk. Normaal houd ik dat goed gescheiden, maar voor nu vond ik dat het wel kon. Zeker de klanten die mijn verhaal kennen. En iedereen was enthousiast. Mooi om op deze manier ook meteen meer aandacht voor kankeronderzoek te krijgen. En dat op een heel positieve manier, hè?”

 

Daag jezelf uit

Eén op de drie mensen krijgt kanker. Dus iedereen kent wel iemand die hier mee te maken heeft gehad. Door deel te nemen aan Swim to fight cancer, kun je hier een fijne draai aan geven. En bovendien, vervolgt Mario: “Het is ook gewoon een heel mooie uitdaging voor jezelf om aan te gaan. Neem mij als voorbeeld. Ik ben absoluut geen ochtendmens. Maar in aanloop naar de Swim lag ik regelmatig om zeven uur ‘s ochtends vóór mijn werk in het zwembad. Dat vraagt om discipline en motivatie. En als het dan lukt, geeft dat enorm veel energie. Redenen genoeg om je in te schrijven als deelnemer, dus!”

 

Tips en tricks

Uiteindelijk, denkt Mario, moet kanker een chronische ziekte kunnen worden. En om dat te bereiken is onderzoek hard nodig. Zwemmen in de Piushaven is voor hem een gepasseerd station, maar hij zal linksom of rechtsom altijd wel een bijdrage blijven leveren aan Swim to fight cancer. Enthousiast: “Niet voor niets doet ons bedrijf dit jaar weer mee.” Om met een dikke knipoog te vervolgen: “En als deelnemers nog wat tips en tricks nodig hebben om zoveel mogelijk donateurs te werven, mogen ze me altijd bellen.”