Voorbereiding

Een getrainde zwemmer doet rond de dertig minuten over 2 kilometer. Een minder goed getrainde zwemmer doet daar bijna zestig minuten over. Daarom is het voor je eigen veiligheid verplicht om tijdens de Swim to Fight Cancer Delft een wetsuit (full of shorty suit) te gebruiken. Het zwemmen met een wetsuit levert naast extra warmte ook drijfvermogen op.

Decathlon in Rotterdam verkoopt wetsuits voor een aantrekkelijke prijs. Natuurlijk kan je ook zelf een wetsuit regelen. Denk hierbij aan Marktplaats e.d. 

Trainingssessies 

We adviseren om voor Swim to Fight Cancer te trainen (in je wetsuit). De twee Delftse zwembaden (zwembad Kerkpolder en Sportfondsenbad Delft) bieden alle deelnemers van Swim to Fight Cancer Delft en de Junior Swim goede trainingsfaciliteiten. 

Op vertoon van je deelnameformulier en een geldig ID bewijs, ontvang je - tot eind augustus 2019 - 10% korting op de aanschaf van een 12-badenkaart (1 jaar geldig). Hierbij komen de eenmalige kosten van € 6,00 voor de zwempas. Als u al een zwempas heeft, dan worden deze kosten niet berekend. Bezoek de website voor de adressen, openingstijden en tarieven:
www.sportfondsenbaddelft.nl

Eigen risico

Deelname is op eigen risico waarvoor je vooraf moet tekenen.

DTP-prik (tetanusprik)

Het is goed om te controleren of je in de laatste tien jaar een DTP-prik (in de volksmond: tetanusprik) hebt gehad. Indien dit niet het geval is raden, we aan deze in de voorbereiding wel te halen.

Zwemmen in natuurwater

Als u in natuurwater, zoals het Rijn-Schiekanaal, gaat zwemmen, loopt u mogelijk gezondheidsrisico’s.


Geschikte zwemlocaties

Op officieel aangewezen zwemlocaties in de natuur wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd door de Omgevingsdienst Midden Holland. Zij doen dit in opdracht van de provincie. Tijdens het zwemseizoen zelfs elke twee weken.

Door op officieel aangewezen zwemlocaties in de natuur te zwemmen kunt u de gezondheidsrisico’s beperken. In niet gecontroleerd water is de kans groter dat u met ziekteverwekkers (bijvoorbeeld, virussen, bacteriën of parasieten) in aanraking komt. Wij raden het daarom af om daar te gaan zwemmen. Alle officiële zwemlocaties in de regio Haaglanden staan op www.zwemwater.nl. Hier vindt u ook het laatste nieuws met betrekking tot de waterkwaliteit van elke locatie.

Evenementen

Sinds een aantal jaren wordt steeds meer gezwommen in grachten, plassen en meren die niet aangewezen zijn als officiële zwemlocaties. Hier wordt doorgaans niet gecontroleerd op de kwaliteit van het water en andere vervuilingen en gevaren in en rond de plek. Als hier officiële evenementen plaatsvinden, kan het zijn dat extra wordt gecontroleerd op de waterkwaliteit en dat extra voorlichting over de gezondheidsrisico’s plaatsvindt.

Het water in het Rijn-Schiekanaal zal meerdere keren voorafgaand aan Swim to Fight Cancer Delft (Swim) gecontroleerd worden. De resultaten worden aan het bestuur gecommuniceerd.

Gezondheidsrisico’s bij zwemmen in natuurwater

De meest voorkomende aandoening is zwemmersjeuk. Een larve van een wormsoort die voorkomt bij eenden is hier de oorzaak van. Al kort na het zwemmen kan men onder de rode bultjes zitten, die heftig jeuken, maar verder onschuldig zijn.

In het water kan Cryptosporidium voorkomen. Deze parasiet veroorzaakt diarree.

Andere veel voorkomende veroorzakers van diarree zijn de E.coli bacterie en het norovirus. Beide kunnen klachten geven zoals braken, diarree en misselijkheid.

Een zeldzame, mogelijk ernstig verlopende ziekte is de ziekte van Weil. Deze ziekte wordt verspreid door een bacterie (leptospirose) in rattenurine. Via de slijmvliezen of kleine huidwondjes kan de bacterie uit het water in het lichaam terechtkomen.

Ook botulisme kan in het water voorkomen. Besmetting van mensen is zeer zeldzaam. Meer informatie over botulisme vindt u op deze website

Als u in aanraking komt met blauwalg kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten.


Verminderde weerstand

GGD Haaglanden raadt personen met een minder goede weerstand af om te gaan zwemmen in natuurwater. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen en personen die medicatie gebruiken die de weerstand onderdrukken.
Mensen met huidwondjes of oor-/oogirritaties kunnen beter niet zwemmen in natuurwater.
Ouderen en kinderen vallen ook onder de risicogroep en dienen alert te zijn op de gezondheidsrisico’s zodat zij/ ouders zelf een afgewogen keuze kunnen maken om te zwemmen in natuurwater.


Tips om gezondheidsrisico’s te verkleinen

Zwem alleen op officieel aangewezen zwemlocaties (dit zijn op zwemplekken waarvan de waterkwaliteit gecontroleerd is) en op andere plekken alleen bij officiële evenementen.

Let op scherpe voorwerpen op de bodem en langs de oevers.

Zwem niet in lauw, stilstaand water.

Zwem niet in water waarin (blauw)algen zichtbaar zijn.

Zwem niet in water waarin dode dieren (vissen, eenden, watervogels) drijven. Raak geen dode dieren aan. Als u dode dieren in het water ziet, waarschuw dan de gemeente, de provincie of het waterschap.

Drink nooit oppervlaktewater, ook niet als het er schoon uitziet.

Spoel huid en haren af met schoon kraanwater en droog u goed af.

Raadpleeg altijd uw huisarts bij gezondheidsklachten na zwemmen in natuurwater.

 

Swim to Fight Cancer Delft

De Swim wordt gehouden in het Rijn-Schiekanaal. Voor de Swim staat het bestuur omtrent de kwaliteit van het water in contact met diverse partijen, zoals Hoogheemraadschap Delfland, de Gemeente Delft, GGD en RIVM. Wanneer de gezondheid van de deelnemers in het geding komt, zal dit met alle betrokken partijen besproken worden en zal gezocht worden naar een passende oplossing.

Het bestuur zal na een negatief zwemadvies alle deelnemers schriftelijk (via de opgegeven E-mailaccounts) op de hoogte brengen. 

Minimumleeftijd

Er geldt een minimumleeftijd van 14 jaar voor deelname aan de Swim to Fight Cancer Delft op 1 september 2019.

Ben je nog geen 18? Dan heb je een ouderverklaring nodig. De ingevulde verklaring  kun je per mail aan ons verzenden. Daarnaast raden we je aan om deze tevens mee te nemen op de dag van het evenement zelf, voor de registratie.

Ben je tussen de 5 en 14 jaar en wil je ook zwemmen? Dan organiseren we op 7 september in zwembad Kerkpolder de Junior Swim. Kijk hier voor meer informatie.

Tips ophalen donaties

Het behalen van het donatiebedrag kan op vele manieren. Hieronder enkele tips:

  • Gebruik je sociale netwerken (Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram) om de link naar je persoonlijke donatiepagina te promoten en aandacht voor jouw prestatie te krijgen;
  • Organiseer in de aanloop naar het evenement een ludieke actie, zoals een diner voor vrienden, een “openbare training” of iets dergelijks, waarmee je aandacht vraagt voor de actie, met als doel geld in te zamelen;
  • Als je lid bent van een (sport)vereniging of genootschap kun je wellicht een soort collecte of speciale actie bedenken om je donatiegeld bij elkaar te krijgen. Bovendien willen je teamgenoten je misschien wel helpen bij jouw fundraise-actie.

 

Heb je nog meer ideeën? Houd ons op de hoogte! Op deze plek delen we jouw goede idee graag met de andere deelnemers.