Voorbereiding
Wel worden gratis trainingen georganiseerd waaraan je kunt deelnemen:
Ma 20 juni: Zwembad Wolfslaar (20.00-21.00 u.)
Wo 6 juli: Zwembad Wolfslaar (20.00-21.00 u.)
Wo 20 juli: Zwembad Wolfslaar (20.00-21.00 u.)
Ma 1 aug: Zwembad Wolfslaar (20.00-21.00 u.)
Wo 24 aug: Natuurbad De Kuil (19.30-20.30 u.)
Wo 31 aug: Natuurbad De Kuil (19.30-20.30 u.)
Wo 7 sept: Natuurbad De Kuil (19.00-20.00 u.)
Zwembad Wolfslaar, Wolfslaardreef 105, Breda
Natuurbad De Kuil, Weimersedreef 16A, Prinsenbeek
Aanmelden gaat per mail: inschrijvingen@breda.swimtofightcancer.nl
Belangrijke notificatie: bij onweer gaan de trainingen niet door.

Graag een trainingsschema als voorbeeld om hiermee aan de slag te gaan?
Trainingen
Natuurlijk zijn er meerdere zwembaden in de regio waar je je kunt voorbereiden. Maar mocht je gezellig willen trainen in groepsverband, dan bieden wij jou waarschijnlijk die mogelijkheid aan. Houd onze website in de gaten. Zodra hier meer over bekend is, publiceren wij dat op onze website en via onze social mediakanalen.
Er zijn ook zwemmers die regelmatig oefenen in buitenwater. Kijk voor de mogelijkheden op de site van de Nederlandse Openwater Web. Daar vind je meer informatie over trainings- en wedstrijdmogelijkheden en zijn er fora waarin informatie over buitentrainingen wordt gedeeld. Daarnaast raden wij je aan om je aan de adviezen van de KNZB te houden met betrekking tot zwemmen in open water.
Kun je nu nog geen lange stukken achter elkaar zwemmen, maar wil je wel je zwemconditie opbouwen, dan helpt misschien dit op te bouwen via een zwemschema. Je kunt natuurlijk borstcrawl en schoolslag ook afwisselen. Meer weten over zwemtechniek en training? Kijk op www.zwemanalyse.nl.
Wil je zelfstandig aan de slag om je conditie en/of techniek te verbeteren?
Dan zijn de trainingsschema’s van Mijnzwemcoach iets voor jou! Onze partner KNZB biedt alle deelnemers van Swim to Fight Cancer drie maanden kosteloos toegang tot Mijnzwemcoach ter waarde van €12,50 per maand. Mijn zwemcoach is een platform waarop trainingsschema’s, tips en tricks te vinden zijn over zwemmen (in open water). Je kunt gebruik maken van meer dan 200 trainingsschema's gericht op jouw doel en niveau.

Wetsuits
Als de temperatuur onder de 18 graden komt, is het dragen van een wetsuit verplicht. Ook boven de 18 graden adviseren wij om met een wetsuit te zwemmen, dit is wel per persoon afhankelijk van de afstand die je zwemt en je zwemervaring in open water. Pas vanaf 24,6 graden is het verboden.
Je kunt op deze kaart altijd de watertemperatuur volgen en indien een wetsuit verplicht wordt gesteld, stellen wij je als organisatie daar ook van op de hoogte.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wetsuit?
Het is belangrijk dat je een wetsuit aanschaft, die specifiek is ontwikkeld voor de sport die je beoefent. Voor het open water zwemmen is het niet verstandig om een surfwetsuit te kopen. Surfwetsuits zitten over het algemeen wat losser dan een zwemwetsuit. Dat betekent dat er meer water tussen het pak en je huid komt, waardoor je meer weerstand ervaart tijdens het zwemmen.
Een wetsuit moet nauwsluitend zitten en geen zichtbare plooien hebben. Het is normaal dat het pak wat strak aanvoelt als het droog is. Zodra je het water ingaat, zal dit iets losser worden en gemakkelijker aanvoelen. Hoe weet je nu of een wetsuit niet te klein of te groot is? Als je het gevoel hebt dat je schouders naar beneden worden geduwd is hij te klein. Als er te veel ruimte bij je armen, benen of onderrug zit, dan is hij te groot.
Verschillende soorten wetsuits
Er zijn verschillende soorten wetsuits voor open water. Denk hierbij aan de dikte van het pak en de lengte van de pijpen. Als je bijvoorbeeld schoolslag zwemt, is het fijn om een wetsuit aan te hebben met korte pijpen tot boven de knieën. Hierdoor zijn je knieën vrij en is bewegen gemakkelijker. Er bestaan overigens ook speciale wetsuits voor schoolslag.
De dikte van het pak heeft ook te maken met de temperatuur van het water waarin je zwemt. Decathlon bijvoorbeeld adviseert een dikte van 4/2 mm als het water onder de 17 graden is. 4/2 mm betekent dat de romp en de benen 4 mm dik is en bij de schouders en armen 2 mm dik. Hoe dikker het pak, hoe warmer het aanvoelt tijdens het zwemmen.
WETSUIT KOPEN
Wil je een wetsuit kopen, dan kun je denken aan Marktplaats, maar natuurlijk ook aan (web)winkels. Redelijk betaalbare wetsuits vind je bijvoorbeeld bij Decathlon, maar let er dan goed op dat deze geschikt is voor jouw zwemslag en voor de juiste temperatuur.
WETSUIT HUREN
We begrijpen dat voor deelnemers de aanschaf van een wetsuit voor eenmalig gebruik te kostbaar is. Om deze reden hebben wij een mooie deal gesloten met Dare2Tri; een verhuurder van wetsuits. Tijdens de laatste training op woensdag 7 september bij Zwembad De Kuil zijn zij aanwezig. Je kunt dan een wetsuit huren voor € 30,00 en levert deze in op zondag 11 september na de Swim.
Veiligheid & gezondheid
VEILIGHEID
Dankzij de inzet van partijen zoals Waterschap Brabantse Delta, de Reddingsbrigade, gediplomeerde EHBO-ers, lifeguards, ervaren zwembegeleiders, veiligheidsboten, duikers, suppers, enzovoort proberen wij dit evenement zo veilig mogelijk te organiseren. Ook liggen er boeien in het water, die het gedeelte markeren waar het veilig is om te zwemmen. Zwemmen buiten de boeien is niet toegestaan.
Houd er rekening mee dat deelname aan Swim to Fight Cancer verder altijd op eigen risico is. Waterschap Brabantse Delta controleert in de weken voor de Swim de kwaliteit van het water. De meetresultaten staan op de homepage gepubliceerd.
WATERKWALITEIT
Het water in de singels en de Haven ziet er niet altijd even schoon uit. Maar schijn bedriegt!
De metingen die onze samenwerkingspartners Brabantse Delta en Gemeente Breda continu verrichten, laten zien dat de waterkwaliteit om te zwemmen nog steeds ruim voldoende is. Deze metingen komen binnenkort ook op onze website.
Toch kunnen er elementen zijn, die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Denk daarbij aan hevige of langdurige regelval voorafgaand aan het evenement. Hierdoor kan de bacteriologische kwaliteit achteruitgaan of de temperatuur erg laag worden. Is het langere tijd erg warm, dan kan blauwalg om de hoek komen kijken.
Ook de pleziervaart kan bacteriologische vervuiling veroorzaken. Vandaar dat wij de pleziervaarders hier met een flyer opmerkzaam op maken. Gelukkig hebben wij met de Brabantse Delta en de Gemeente Breda partijen die dit voor ons nauwlettend in de gaten houden. Dat geeft een veilig gevoel.
Daarnaast houden Brabatse Delta en de Gemeente Breda op de vrijdag voor het event een grote dregactie in de Haven en singels. Dit om allerlei objecten uit het water te halen die verwondingen op kunnen leveren. Denk aan fietsen, winkelwagentjes, e.d. Bij de geringste twijfel over de kwaliteit van het zwemwater gaan wij uitwijken naar een alternatieve locatie. Dit is Natuurbad De Kuil in Prinsenbeek. Daar waar wij in 2021 ook een succesvolle en sfeervolle Swim hebben gehouden.
Er blijft één omstandigheid die altijd roet in het eten kan gooien als het om buitenzwemmen gaat en dat is onweer. Hierover staan wij weer in nauwe verbinding met een meteorologische dienst om ons hier tijdig voor te waarschuwen. Deze professionals zijn tijdens ons event ook aanwezig. En als het gaat onweren, hebben wij GEEN alternatief achter de hand: dan kan de Swim helaas niet doorgaan. Uiteraard gaan wij er natuurlijk gewoon vanuit dat wij met zijn allen lekker en veilig zwemmen op 11 september in de Haven en singels van het mooie Breda!