Het bestuur van Swim to Fight Cancer Tilburg

Swim to Fight Cancer wordt georganiseerd door een lokaal bestuur, ondersteund door het landelijke team van Stichting Fight cancer. Maak hier kennis met het bestuur van Swim to Fight Cancer Tilburg. 

Swim to Fight Cancer Tilburg
Ton Gimbrere

Ton Gimbrère - Voorzitter

Mark Lenaerts

Mark Lenaerts - Penningmeester

Kristel Scheffers

Kristel Scheffers - Veiligheid

Wout Jansen

Wout Jansen - Deelnemers

Pauline Marks

Pauline Marks - Event

Daan Reijnders

Daan Reijnders - Sponsoring

Germaine Paulusse

Germaine Paulusse - Event

Miriam Swaans

Miriam Swaans - Communicatie

Wat drijft ons om de Swim to Fight Cancer Tilburg te organiseren?

Ton Gimbrere

Ton Gimbrère - voorzitter

“We hadden geen voorbeeld, geen ervaring, geen generale repetitie... En toch lukte het!”

Als betrokken Tilburger kon voorzitter Ton betrokkenheid bij Swim to Fight Cancer niet overslaan. Al vanaf de eerste editie is hij onderdeel van de organisatie. Als voorzitter stroomlijnt hij de vergaderingen, faciliteert hij bestuursleden met kennis, kunde en een netwerk. En ook naar buiten toe is hij een bekend gezicht voor het evenement. Kanker raakt velen, direct of indirect. Oók Tons familie. Het stemt hem optimistisch als je de voortgang ziet die behaald wordt door effectieve behandeling. Onderzoek en studie zijn volgens hem de basis van veelbelovende ontwikkelingen. Maar daarvoor is wél geld nodig.

 

Met de Swim draagt ook Ton zijn steentje bij. Het moment van aankomst waarbij supporters – veelal familieleden – de zwemmers in de armen sluiten, is bij hem favoriet. Bij de eerste editie was er geen voorbeeld, geen ervaring, geen generale repetitie. En toch lukte het. Daarom heeft Ton ook nu weer alle vertrouwen in een veilige, ontspannen en gezellige Swim. Met sportieve topprestaties, een mooie opbrengst, gelukkige deelnemers en tevreden bezoekers.

Mark Lenaerts - Penningmeester

“Ieder draagt vanuit eigen expertise bij en we hebben veel plezier in wat we doen” 


Volhardend, oprecht en strak georganiseerd. Dé eigenschappen van een goede penningmeester. En van Mark, die al sinds de eerste editie van Swim to Fight Cancer verantwoordelijk is voor de financiële basis. Hij wil graag een bijdrage leveren, omdat nog veel te veel mensen lijden aan kanker. En vindt het ook gezellig om met het bestuur en de vrijwilligers op te trekken, want hij is graag betrokken.

 

Mark is nog altijd positief verrast door het grote aantal deelnemers, de bizar hoge opgehaalde bedragen, de hoge opkomst langs de kade en de betrokkenheid van zo veel mensen in en om de stad. Al vanaf editie één. Hij kijkt dan ook uit naar alle vernieuwingen: een andere opzet, verfrissende ideeën en nieuwe afstanden. En hopelijk een recordopbrengst in 2024. Aan de kundige groep bestuursleden zal het volgens hem niet liggen.

Mark Lenaerts
Kristel Scheffers

Kristel Scheffers - Veiligheid

“Ik wil elke editie nóg mooier maken”Jaren geleden kwam Kristel in aanraking met kanker, toen haar zwager ziek werd en overleed. De negatieve gevoelens van onmacht zette ze om in iets krachtigs: zich inzetten voor Swim to Fight Cancer. Deze innovatieve doorzetter is binnen het bestuur verantwoordelijk voor het vergunningsproces, de inzet van vrijwilligers en het enthousiasmeren van deelnemers. Waar nodig springt ze bij op andere taken, want ze zoekt continu naar mogelijkheden om elke volgende editie nóg mooier te maken.

 

Kanker is mensonterend, heftig en zwaar. Voor zowel de zieke als de naasten. Het startschot, de eerste zwemmers die in het water springen: daar kijkt Kristel daarom elk jaar weer naar uit. Want met het bedrag dat wordt opgehaald, worden mensenlevens gered. Overigens denkt ze stiekem ook al wel eens aan het eerste biertje dat ze samen met de bestuursleden kan drinken, als iedereen weer veilig uit het water is. Want die kleintjes tijdens de Kidsswim in onze grote haven, dat is toch altijd wel weer spannend!

 

Wout Jansen - Deelnemers

"Laten we stilstaan bij hoe mooi het leven is"

Wat Wout het liefste doet? Mensen inspireren, coachen en motiveren. Dat is dan ook een van de redenen dat hij betrokken is bij Swim to Fight Cancer. Hij werft en begeleidt zwemmers en organiseert clinics die deelnemers helpen zich sportief voor te bereiden op hun prestatie in de Piushaven. In 2016 kreeg hij zelf teelbalkanker. Zijn leven stond op zijn kop en volledig in het teken van de ziekte. Hij weet dus als geen ander hoe het is om ziek te zijn en wat het met jou en je naasten doet.

 

In 2018 zwom hij samen met zijn vrouw, om zijn ziektetraject af te sluiten. Maar: afscheid van de Swim nam hij daarmee niet. Hij bleef juist betrokken. De Swim verbindt, vindt Wout. Iedereen zwemt of helpt met een eigen reden, motivatie of doel. Maar tijdens het evenement voelt het als één groot collectief. Sommigen maken er een groot feest van, bij anderen is veel emotie. Voor beide is ruimte en respect. Voor Wout is de Swim vooral hét moment om het leven te vieren. Samen met alle deelnemers, vrijwilligers en betrokkenen.

 

Wout Jansen
Pauline Marks

Pauline Marks - Event

"Iedereen is belangrijk: van zwemmer tot toeschouwer en van donateur tot vrijwilliger"

Pientje Precies Pauline weet na de organisatie van de derde editie van de Swim to Fight Cancer wat haar te wachten staat voor editie vier. Ze is verantwoordelijk voor het productieplan, de locatie-inrichting, routing voor deelnemers, de zwemroute en het draaiboek. Genoeg te doen dus, want ze wil alles tot in de puntjes regelen. Samen een bijzondere Swim met extra uitdaging neerzetten is haar doel. 

 

Haar man zwom in 2019 voor het eerst mee. Zij hielp hem, dankzij haar hobby als zwemdocent, met trainen. Sindsdien draagt ze de Swim een warm hart toe. Want je sportief inzetten en van betekenis zijn als kanker je dierbaren raakt, is waardevol. Kippenvel kreeg ze op de vroege zondagochtend vorig jaar, toen de Piushaven nog in dichte mist gehuld was; stilte voor de storm. Dit jaar kijkt ze uit naar het moment dat alle zwemmers samen op de kade zijn en de bekendmaking van het opgehaalde bedrag volgt. Een memorabel moment voor iedereen: van zwemmer tot toeschouwer en van donateur tot vrijwilliger. Waarop we samen het leven vieren tijdens de vierde editie!


Germaine Paulusse - Event

"Ik ben supertrots op iedereen die dit event mogelijk maakt"  

Al vanaf het allereerste begin is Germaine Paulusse betrokken bij Swim to Fight Cancer. Als marketing- en communicatiespecialist zette zij de Swim in Tilburg mee op de kaart. Aankomende editie houdt ze zich bezig met alles wat er op de kade gebeurt. Perfectionist als ze is en organisator in hart en nieren, wil ze een gigantische impact maken door alle elementen van het evenement met elkaar te verbinden.

 

Want juist dát vindt ze het mooiste aan de Swim to Fight Cancer. Mensen die kanker hebben of hebben gehad zwemmen mee. Anderen zwemmen vóór iemand met kanker. De Swim verbindt en verbroedert. Belangrijk vindt ze, want bijna iedereen krijgt te maken met kanker. Hoe de eerste zwemmers emotioneel en blij tegelijk in 2018 uit het water kwamen, vergeet ze nooit. En dus kijkt ze er ontzettend naar uit om die geweldige kanjers ook in 2024 bij de finish te zien. Samen maken we een vuist tegen kanker!

Germaine Paulusse
Daan Reijnders

Daan Reijnders - Sponsoring

"23 juni wordt hopelijk een kippenvelmoment"

 

Hoe de eigenaar van een autobedrijf terechtkomt in het bestuur van de Swim to Fight Cancer? Via zijn broer. Die is namelijk al jaren voorzitter van de StFC in de Achterhoek. Dat het leveren van een prestatie wordt gekoppeld aan het ophalen van geld om een verschrikkelijke ziekte de wereld uit te krijgen, is volgens Daan de sleutel tot succes. Want dat zorgt voor een enorme inzet, betrokkenheid en motivatie.

 

Als Tilburg-o-fiel zet Daan zich in voor de Tilburgse Swim. Met zijn ondernemende, enthousiaste en energieke karakter haalt hij de juiste sponsoren binnen. En vindt hij bedrijventeams die zich willen inzetten. Op 23 juni hoopt hij zijn eerste kippenvelmoment te hebben. Volgens Daan is editie 2024 geslaagd als er een superopbrengst wordt opgehaald. En de organisatie, vrijwilligers én deelnemers een fantastische dag beleven.

Miriam Swaans - Communicatie

"Ik droom van een bomvolle Piushaven op een zonovergoten dag"

Alle mensen op de kade en in het water die één missie delen: zich inzetten voor een mooi doel. Dát vindt Miriam het allermooist aan Swim to Fight Cancer. Niet gek dat ze direct in de actiestand schiet. Ze houdt zich bezig met communicatie en marketing voor het evenement. Aan creatieve ideeen geen gebrek, maar ook de feitelijke informatie aan deelnemers moet strak en compleet zijn.

 

Miriam kent eigenlijk niemand die deze ziekte niet treft of raakt. Gelukkig leveren alle investeringen die in onderzoek gedaan worden echt wat op. Dus: élke bijdrage telt, vindt ze. Geld ophalen is het belangrijkst, maar ze hoopt ook dat mensen positieve energie putten uit de dag. Want de Swim helpt om een gevoel van machteloosheid om te zetten in iets doen, iets bijdragen. Dit jaar is Miriam voor het eerst betrokken als bestuurslid, maar de Swim is haar niet vreemd. Tijdens de allereerste editie zwom ze zelf mee.

Miriam Swaans