Voorbereiding
Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl. Trainen voor deze Swim raden wij dus zeker aan. De organisatie is niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor de trainingen.
Trainingen
Wij bieden jou de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan de open water Zwem mee-training georganiseerd door onze partner KNZB. Deze training is gericht op borstcrawl en bestaat uit een droog gedeelte op de kant en aansluitend een meezwemgedeelte in het water. Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen:
- Veiligheid in het openwater
- Tips om de eerste keer het openwater in te gaan
- Het verschil tussen binnen zwemmen in het zwembad en buitenzwemmen in het open water
- Veilig voelen in het openwater
- Oriënteren kun je leren
- Tempowisselingen, verschil ervaren met hoog en laag beentempo
Natuurlijk zijn er ook meerdere zwembaden in de regio waar je je kunt voorbereiden. Maar mocht je na de Zwem mee-training gezellig willen trainen in groepsverband, dan bieden wij jou waarschijnlijk die mogelijkheid aan. Houd onze website in de gaten. Zodra hier meer over bekend is, publiceren wij dat op onze website en via onze social mediakanalen.
Kun je nu nog geen lange stukken achter elkaar zwemmen, maar wil je wel je zwemconditie opbouwen, dan helpt misschien dit op te bouwen via een trainingsschema. Onze partner KNZB biedt alle deelnemers van Swim to Fight Cancer gratis 3 maanden toegang tot MijnZwemcoach (ter waarde van EUR 12,50). Je kunt gebruik maken van trainingsschema's gericht op jouw doel en niveau.
Wetsuits
Het dragen van een wetsuit is tijdens de Swim sterk aan te raden. Als de temperatuur onder de 18 graden komt is een wetsuit zelfs verplicht. Je kunt op deze kaart altijd de watertemperatuur volgen, maar indien een wetsuit verplicht wordt gesteld zullen wij je als organisatie daar ook van op de hoogte stellen.
Wil je een wetsuit kopen, kun je denken aan Marktplaats, maar natuurlijk ook aan (web)winkels. Vrij betaalbare wetsuits vind je bijvoorbeeld bij Decathlon, maar let er dan goed op dat deze geschikt is voor jouw zwemslag en voor de juiste temperatuur. We begrijpen dat voor deelnemers de aanschaf van een wetsuit voor eenmalig gebruik te kostbaar is. Om deze reden zijn wij in overleg met een mogelijke verhuurder van wetsuits. Hou deze pagina en onze socials goed in de gaten voor de mogelijkheden van het huren van een wetsuit!
Veiligheid & gezondheid
Dankzij de inzet van partijen zoals Rijkswaterstaat, de Reddingsbrigade, gediplomeerde EHBO-ers, lifeguards, ervaren zwembegeleiders, veiligheidsboten, duikers, suppers enzovoort proberen wij dit evenement zo veilig mogelijk te organiseren. Ook zullen er in het water boeien liggen, die het gedeelte markeren waar het veilig is om te zwemmen. Zwemmen buiten de boeien is niet toegestaan.
Houdt er rekening mee dat deelname aan Swim to Fight Cancer verder altijd op eigen risico is. Indien de waterkwaliteit ten tijde van het evenement onvoldoende blijken te zijn, dan behoudt de organisatie zich het recht om maatregelen te nemen, met als uiterste consequentie het afgelasten van het evenement. Zie de algemene voorwaarden voor alle details.
Minimale leeftijd:
Er geldt een minimumleeftijd van 16 jaar voor de Swim to Fight Cancer op zondag 5 september. Ben je nog geen 18 jaar? Dan heb je een toestemmingsverklaring van je ouders of voogd nodig. Deze kun je hier downloaden. Als deze is ingevuld kun je de verklaring per mail aan ons verzenden. We raden je aan om deze tevens mee te nemen op de dag van het evenement zelf, voor de registratie.
Voor de jongvolwassenen tussen de 12 en 16 jaar organiseren wij ook een Kids-SWIM.
Waterkwaliteit
Stroming van de Maas
Onze parcoursen kennen een deel dat met de stroom mee gaat en een deel waarbij stroomopwaarts moet worden gezwommen. Gezien het feit dat de Maas een bevaarbare rivier is, worden de stromingen goed gecontroleerd. Rijkswaterstaat helpt ons hierbij. Daarom houden we ook rekening met de leeftijd van de deelnemers bij diverse afstanden. De stroomsnelheid van de Maas is in de maand september gelukkig erg laag waardoor je hier nauwelijks hinder van ondervindt. Mocht door de omstandigheden de stroomsnelheid ‘ te hoog’ worden geclassificeerd door Rijkswaterstaat wordt de Swim-parcours in afstand aangepast. In het uiterste geval zal Rijkswaterstaat geen toestemming verlenen om te starten.