Veel gestelde vragen

Hieronder tref je de meest voorkomende vragen over de swim in Maastricht.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mailtje naar: 

info@maastricht.swimtofightcancer.nl en wij beantwoorden jouw vraag dan zo snel mogelijk.

Wanneer is de Swim in Maastricht?

8 september 2019

Hoe laat begint de Swim?

De inloop in om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Er bestaat de mogelijkheid om gezamenlijk een ontbijtje te reserveren. Hou de website in de gaten voor het actuele programma.

Wat is de locatie en route van de Swim?

In de Maas bij MWC in Maastricht. De start van de swim voor zowel de één en twee kilometer swims is ter hoogte van StayOK, vlak naast de Kennedybrug waarna er stroomopwaarts richting boei gezwommen wordt. De zwemmers die twee kilometer zwemmen passeren MWC en zwemmen dus nog even door. Daarna stroomafwaarts terug richting MWC.

Wat is het start- en eindpunt?

Het startpunt is StayOK ter hoogte van de Kennedybrug en de finish ligt ter hoogte van Maastrichtse Watersport Club (MWC).

Hoe lang is het parcours?

De afstanden bedragen 1 of 2 kilometer. Dit is je eigen keuze of dat van je team.

Is er een aparte swim for kids?

Nee, niet tijdens ons eerste editie in 2019. Na afloop bekijken we of er in 2020 wel een kids-swim georganiseerd kan worden

Waar gaat de opbrengst in 2019 naar toe?

In 2019 zijn er twee onderzoeksprojecten benoemd waar de opbrengst aan gedoneerd worden. Het eerste doel is een uitgebreid onderzoek naar een medicijn voor darmkanker en het tweede doel is een onderzoek naar een nieuwe bestralingsmethode voor kankerpatiënten. Bij beide onderzoeken is het MUMC+ betrokken. Kijk op de website voor de uitvoerige onderzoeksprogramma’s.

Is er ook ruimte voor publiek of toeschouwers?

Zeker, iedereen wordt uitgenodigd om jou aan te moedigen. Het wordt een feestelijke middag voor zwemmers én publiek. Naast aanmoedigen en morele support tuigen we een mooi programma op om er een gezellige familiedag van te maken.

Kan ik als supporter meelopen langs het parcours?

Als het uit te stippelen parcours dat toelaat. Wij streven ernaar het parcours makkelijk vanaf de kade te volgen. 

Wat is er allemaal te doen op zondag 8 september?

Aan het programma wordt momenteel nog gesleuteld, maar dat maken we ruim voor het evenement bekend. Raadpleeg regelmatig de website Swimtofightcancer/maastricht.nl!!

Mag ik meevaren met mijn eigen boot?

Om de veiligheid van de zwemmers en de ruimte die de reddingsbrigade/politie nodig hebben is meevaren met eigen boten niet toegestaan.

Wie kan er deelnemen aan de Swim to Fight Cancer?

Een deelnemer moet minimaal 16 jaar zijn, mag geen gezondheidsproblemen hebben en niet zwanger zijn. Tevens is een deelnemer minimaal in het bezit van de zwemdiploma’s A en B. Aan elke deelnemer zal voor de start worden gevraagd dit te verklaren. Let op; deelnemers jonger dan 18 jaar kunnen alleen meedoen onder verantwoordelijkheid van hun ouder en/of verzorger en hebben de schriftelijke goedkeuring van hun ouder en/of verzorger nodig. Hiertoe dient een 'toestemmingsverklaring' te worden ingevuld. Deze verklaring kan worden gedownload van de website www.swimtofightcancer.nl/maastricht of per mail worden opgevraagd bij ons secretariaat: info@maastricht.swimtofightcancer.nl

Mogen de bedrijven achter businessteams acties op touw zetten om donatiegeld binnen te halen?

Ja natuurlijk! We omarmen alle initiatieven die geld opleveren voor het goede doel. We vernemen als organisatie echter graag van tevoren welke acties worden ondernomen. Dan kunnen we er namelijk op anticiperen en houden we het overzicht. De stichting Swim to Fight Cancer is echter in geen geval verantwoordelijk voor acties die door derden op touw worden gezet.

Met hoeveel deelnemers houden jullie rekening bij de Swim to Fight Cancer Maastricht 2018?

We streven er naar om maximaal 700 deelnemers te ontvangen. Het bestuur van de stichting Swim to Fight Cancer Maastricht behoudt zich het recht voor om dit aantal aan te passen.

Heb ik een wetsuit nodig om in de Maas te kunnen zwemmen?

Een wetsuit mag, hoeft niet. Bij een watertemperatuur 18 graden of minder is een wetsuit wel verplicht, maar begin september zal de watertemperatuur waarschijnlijk hoger zijn. Een wetsuit levert wel extra drijfvermogen. Dit maakt het zwemmen ook weer makkelijker.

Is het toegestaan om met flippers te zwemmen?

Nee. Het gebruik van flippers is niet toegestaan.

Moet ik ook tegen de stroom inzwemmen?

Ja, maar de stroom in de zomerperiode zal niet erg hoog zijn. Mocht de waterstand (en daardoor de stroom) volgens Rijkswaterstaat te hoog worden (hetgeen in september niet te verwachten is) dan delen we dat tijdig mee. Het zou dus kunnen dat we het evenement moeten annuleren. Maar zoals gezegd: dat zou hoogst ongebruikelijk zijn.

Kan ik een wetsuit lenen/huren/kopen?

Momenteel onderzoeken wij of er sponsoren zijn die dit kunnen faciliteren (huur of koop met korting). Hou daarom de website goed in de gaten.

Hoe oud moet ik zijn om mee te doen?

Minimaal 16 jaar

Kan ik iets winnen?

Ja, de individuele deelnemer met het hoogste opgehaalde sponsorbedrag krijgt een leuke prijs. Voor bedrijven geldt: het bedrijf met de meeste teams en dus het hoogste sponsorbedrag krijgt een leuk aandenken.

Hoe kan ik mijzelf of mijn team aanmelden?

Dit kan uitsluitend via www.swimtofightcancer.nl/maastricht

Hoeveel teams (bedrijven en vriendenteams) van vijf zwemmers mag ik afvaardigen?

Zoveel je maar wilt. Hoe meer, hoe beter! Je kunt een vriendenteam met meerdere personen invullen voor het normale inschrijfgeld van € 75,- incl. btw (Early Duck tarief tot 1 juni 2019 is € 35,-). De bedrijventeams betalen € 1000,- excl. btw. Elk bedrijventeam bestaat uit max 5 personen.

Moeten dat altijd medewerkers zijn van hetzelfde bedrijf of vereniging?

Nee, dit mogen ook andere mensen zijn. Vrienden, familie, buren, clubgenoten; noem maar op. Ieder bedrijventeam bepaalt zelf hoe de samenstelling van zijn team eruitziet.

Mag ik met mijn vereniging ook meedoen?

Zeker mag dat. Iedere vereniging kan één of meerdere teams afvaardigen.

Hoeveel is het inschrijfgeld voor bedrijfsteams?

Het inschrijfgeld voor bedrijven bedraagt € 1.000,- excl. btw voor maximaal 5 zwemmers. Ieder teamlid heeft weer de verplichting om minimaal € 250,- bij elkaar te krijgen. ls het teamgemiddelde € 250,- dan is dat natuurlijk ook prima!

Mag of moet ik €250,- ophalen?

We willen natuurlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor kankeronderzoek. Daarom hebben wij alvast een streefbedrag van € 250,- voor jou vastgesteld. Dat bedrag kan je zelf via jouw persoonlijke pagina naar boven bijstellen. De opbrengsten per deelnemer bij andere Swims in het hele land leert dat er gemiddeld door een deelnemer ongeveer € 650,- wordt opgehaald. Dat gaat jou ook lukken.

Wat als ik de € 250,- niet bij elkaar krijg; mag ik dan niet meedoen?

Meedoen mag je altijd ook al haal je geen €250,- op. Wees niet bang want gemiddeld zwemt een deelnemer €650,- bij elkaar. Er staan tips op de site en als je vragen hierover hebt neem dan contact met ons op! Wij helpen jou graag.

Hebben jullie tips om donaties te werven?

Zeker. Op de website staat een lange lijst tips. Van family diners tot autos poetsen. Klik (hier) voor meer tips.

Kan ik de tussenstand zien van mijn eigen wervingsactiviteiten?

Ja, de top 10 van individuele deelnemers én teams is te zien op de website. De actiepagina is voor iedereen toegankelijk en iedereen kan deze in zijn netwerk delen.

Wat stelt de organisatie ter beschikking voor iedere deelnemer?

Iedere deelnemer krijgt een badmuts met het StfC-logo en uniek nummer, een medaille en badslippers. Als de financiën het toelaten zal dit pakket uitgebreid worden met bijvoorbeeld een badjas, goodiebag of iets dergelijks. De inhoud van het pakket is mede afhankelijk van mogelijke sponsoren.

Moet ik vooraf trainen?

Trainen voor de Swim is zeker aan te bevelen. 1 of 2 kilometer zwemmen is echt iets anders dan een baantje trekken in een zwembad. De Swim is een recreatieve zwemtocht waar je geen getrainde zwemmer voor hoeft te zijn, maar oefening baart kunst en trainen kan zeker geen kwaad. De gekozen zwemafstand is uitdagend voor niet geoefende zwemmers, maar is zeker te doen.

Worden er trainingen georganiseerd?

Ja. Voor de deelnemers organiseren we zwemclinics en trainingen door professionele zwemmers waaronder Joost Reijns, medehouder van het Nederlands record op de 4x200 meter vrije slag in het 25 meterbad. Joost is ook Fighter bij de landelijke Stichting Fight cancer. Verder worden er trainingen georganiseerd door Maastrichtse Zwem & Poloclub in buitenwater. Hou de website in de gaten waarop data en tijdstippen vermeld worden.

Hoe kan ik aan al mijn familie en vrienden een bericht sturen waardoor ze eenvoudig aan mij kunnen doneren?

Stuur een mail, whatsapp-je een facebookbericht of een tweet met de link van je persoonlijke pagina (dat is normaal gesproken www.swimtofightcancer.nl/maastricht/voornaamachternaam). Als mensen op die pagina, onder jouw foto en motivatie op de knop 'doneer' drukken, dan doneren ze aan jou.

Donatie doen, maar pas later betalen. Kan dat?

Als je als bedrijf een donatie doet van meer dan € 250,00, dan kun je een factuur ontvangen die je dan binnen 14 dagen dient te betalen. Ga hiervoor naar de donatiepagina; zodra je € 250,- of meer én een bedrijfsnaam ingevuld hebt, komt de mogelijkheid (onder iDeal) “Factuur” tevoorschijn. Klik daarop en geef aan dat je later wilt betalen. 

Kan ik ook mobiel inschrijven, betalen en/of doneren

Ja, er is een mobiele website. Deze kun je ook gebruiken om je in te schrijven en te doneren, mits je een mobiele app van je bank hebt geïnstalleerd die dit ondersteunt.

Ik heb aan de verkeerde persoon gedoneerd. Wat nu?

Let goed op dat tijdens het doneren via het donatieformulier de persoon aan wie je wilt doneren ook NAAST het formulier staat. Als er verkeerd wordt gedoneerd, kunnen wij dat NIET oplossen.

Kan ik ook vanuit het buitenland betalen?

Nee, de betalingssystemen van onze website ondersteunen dit niet. Als je wilt doneren vanuit het buitenland, neem dan even contact met ons op, dan maken we het in orde.

Hoe houden jullie het inschrijfgeld en de donaties gescheiden?

Het inschrijfgeld en de donaties houden wij strikt gescheiden doordat wij werken met twee verschillende bankrekeningen. Op de ene rekening komt het inschrijfgeld en eventuele sponsorgelden binnen en op andere bankrekening de donaties. Met het inschrijfgeld en eventuele sponsorgelden willen wij de organisatiekosten dekken.

De donaties komen100% ten goede van Stichting Fight cancer die het goede doel rechtstreeks ondersteunen. Na afloop van het evenement geven wij de eerste stand door. Enkele dagen na de Swim maken we het definitieve totale donatiebedrag openbaar en maken aan de Stichting die dit gehele bedrag doneert aan de geselecteerde goede doelen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce sit amet urna quis enim volutpat efficitur. Nam magna velit, bibendum id ullamcorper non, pretium at ante. Duis molestie justo sit amet erat dictum cursus. Ut hendrerit libero vel ornare tempus. Pellentesque vel tortor id sapien dignissim hendrerit. Donec hendrerit libero et augue egestas, vel dictum nibh tempus. Integer ac consequat urna.

Heeft StFC een ANBI-certificaat?

Swim to Fight Cancer Maastricht is onderdeel van Stichting Fight cancer. Fight cancer beschikt over een ANBI-status. Bedrijven kunnen hun donaties dus onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar maken omdat zij hiervoor van ons een factuur ontvangen. Ook particuliere donateurs van een ANBI kunnen hun giften onder voorwaarden aftrekken van de inkomstenbelasting.

Tot wanneer kan ik doneren?

Tot de dag van de Swim. Zondag 8 september dus.

Donatie doen, maar pas later betalen. Kan dat?

Als je als bedrijf een donatie doet van meer dan € 250,-, dan kun je een factuur ontvangen die je dan binnen 14 dagen dient te betalen. Ga hiervoor naar de donatiepagina; zodra je € 250,- of meer én een bedrijfsnaam ingevuld hebt, komt de mogelijkheid (onder iDeal) “Factuur” tevoorschijn. Klik daarop en geef aan dat je later wilt betalen. 

Welke mogelijkheden voor exposure zijn er voor mijn bedrijf en waaruit bestaat het sponsorpakket?

Voor deze eerste editie houden wij het simpel. Elke sponsor of bedrijventeam krijgt een standaardpakket aan uitingen, variërend van naamsvermeldingen tot veel aandacht op social media. Interesse? Neem even contact op met onze sponsorcommissie. sponsoring@maastricht.swimtofightcancer.nl

Mogen de bedrijven achter businessteams acties op touw zetten om donatiegeld binnen te halen?

Ja natuurlijk! We omarmen alle initiatieven die geld opleveren voor het goede doel. We vernemen als organisatie echter graag van tevoren welke acties worden ondernomen. Dan kunnen we er namelijk op anticiperen, communiceren en houden we het overzicht. De stichting Swim to Fight Cancer is echter in geen geval verantwoordelijk voor acties die door derden op touw worden gezet.

Ik heb overgemaakt, maar het is niet zichtbaar bij de deelnemer/team/vrijwilliger. Wanneer is mijn donatie zichtbaar?

Op de pagina van de deelnemer/team/vrijwilliger kan je het bedrag pas zien als de betaling is ontvangen. 

Vergeet bij de betaling niet het factuurnummer en je eigen betalingskenmerk te vermelden. Vanwege het verwerken in het systeem, kan het een aantal dagen duren voordat de site is bijgewerkt met de betalingen.

Wij waarderen je donatie enorm, samen kunnen we een vuist maken tegen kanker!

Stichting Fight cancer

Hoe staat het met de waterkwaliteit van de Maas en is het ongezond?

Het Maaswater en de aangrenzende recreatieplassen, zoals het stroomopwaarts gelegen Fun Valley, worden voortdurend door Rijkswaterstaat gecontroleerd. Als de kwaliteit niet goed is mag er niet gezwommen worden. Het Europees Milieuagentschap EEA heeft onlangs het Limburgse zwemwater gecontroleerd en als ‘uitstekend’ aangemerkt. Wil je zelf de kwaliteit regelmatig bekijken? Ga dan naar zwemwater.nl en zoom in op Maastricht.

Wat doet de organisatie als de metingen een negatief resultaat opleveren?

Indien de waterkwaliteit op 8 september 2019 een onverantwoord risico dreigt op te leveren voor de gezondheid (bijvoorbeeld door zeer hevige weersomstandigheden), behoudt de organisatie zich het recht voor om maatregelen te nemen voor de veiligheid van de deelnemers, met als uiterste consequentie het afgelasten van het evenement. Zie de algemene voorwaardenvoor meer details.

Hoe wordt de veiligheid in en op het water bewaakt?

Veiligheid en gezondheid van onze Fighters gaat boven alles. Daarom worden er tijdens de Swim een groot aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. Op het water zijn ervaren en gediplomeerde mensen aanwezig die onze zwemmers van start tot finish begeleiden. Brandweer, reddingsbrigade, EHBO-ers, lifeguards, duikers, zwembegeleiders en security-boten zijn volop aanwezig.

Wat is de watertemperatuur van de Maas in september?

Ongeveer 23 graden. Houd begin september de website in de gaten voor je meest actuele watertemperaturen.

Is het gevaarlijk om in de Maas te zwemmen?

Veiligheid voor alle deelnemers is topprioriteit van de organisatie. We treffen alle mogelijke veiligheidsmaatregelen om de veiligheid rondom het evenement te garanderen. Denk aan het inschakelen van de reddingsbrigade, inzet politie en brandweer, Rijkswaterstaat en vooral veel, heel veel vrijwilligers. Alles om de veiligheid te waarborgen.

Hoe staat het met de stroming? Is de stroming gevaarlijk?

Ook daarvoor heeft de organisatie voortdurend contact met Rijkswaterstaat. Mocht de stroom volgens Rijkswaterstaat te hoog worden (hetgeen in september niet te verwachten is) dan wordt dat tijdig medegedeeld. Het kan dus voorkomen dat het evenement geannuleerd moet worden. Safety first! Maar dat zou echt hoogst ongebruikelijk zijn.

Hoe houdt de organisatie de zwemmers in de gaten tijdens de swim?

Bij de start krijgt elke deelnemer een blauwe of oranje badmuts met een uniek nummer. Dat nummer staat geregistreerd en zo houden wij de zwemmers bij start en finish in de gaten. Tijdens de swim varen er voortdurend boten van reddingsbrigade en politie langs het parcours. Ook kajakkers worden ingezet zodat een groot aantal ogen de deelnemers in de gaten kan houden.

Is een tetanusspuit voorafgaand aan het evenement verplicht/aan te bevelen?

Nee, dit is niet verplicht, maar overleg even met je huisarts wat je het beste kan doen.

Nog andere vragen? Mail ons of vul het contactformulier in.