Nieuws

Wat is de kwaliteit van het water in de Eem?

Is zwemmen in de Eem gevaarlijk?

Afgelopen dagen is in de pers een bericht geplaatst door Gemeente Amersfoort waarin zij adviseert om binnen haar grenzen niet te zwemmen in recreatieplassen, vijvers, sloten of grachten.


Waarom dit advies en wat betekent dit voor het zwemmen in de Eem tijdens het Swim to Fight Cancer event op 8 september?

Zwemmen in natuurwater is heerlijk maar de kwaliteit van het water is afhankelijk van verschillende factoren die niet altijd zijn te beïnvloeden. Als het bijvoorbeeld langdurig heeft geregend, kan er afvalwater in het water komen waardoor dit vervuild raakt. Ook kan bij langdurige hogere temperaturen blauwalg of botulisme ontstaan, zeker als het water niet stroomt. Het is onmogelijk om in Amersfoort al het natuurwater op het juiste kwaliteitsniveau te handhaven. Daarom een algemeen advies om niet in natuurwater te zwemmen.
 
En de Swim in de Eem dan? Het is wel mogelijk om op bepaalde locaties de kwaliteit van het water te beïnvloeden. In de Eem, en dan zeker nabij het Eemplein en in de haven, is het mogelijk om de overloopbassins langs de Eem enkele dagen voor de Swim te legen waardoor bij eventuele langdurige regenval vuil water wordt opgevangen zodat dit niet in de Eem komt. Ook de stroming kan op betreffende locatie in de Eem enigszins worden beïnvloed waardoor bij hoge temperaturen blauwalg en botulisme kunnen worden voorkomen.
Het waterschap zal de kwaliteit van het water dagelijks keuren vanaf enkele dagen voor de Swim en de noodzakelijke maatregelen nemen en in het uiterste geval de Swim afblazen. De kans op dat laatste is echter zeer gering. 
Gemeente Amersfoort zwemt mee op 8 september
Hopelijk honderden zwemmers gaan de Eem in om donaties op te halen. 
Gemeente Amersfoort zwemt mee met team 'Wij zijn Amersfoort', een initiatief van gemeenteraadsleden Jelle Hengeveld en Linda van Tuyl, met wethouder Hans Buijtelaar als teamlid.
Vanaf dinsdag 25 juni mogen alle geregistreerde deelnemers aan de Swim in Amersfoort gratis terecht in het Bosbad om te trainen tussen 18.00 en 19.00 uur op de dinsdag- en donderdagavond. Daarbij zullen wij proberen dat er een trainer aanwezig is, maar jullie kunnen uiteraard zelf ook beginnen met het maken van ‘meters’. Mocht je zelf willen trainen dan mag dit al vanaf donderdag 13 juni!

Het Bosbad is ideaal om je voor te bereiden op de Swim in de Eem immers het is buiten en de watertemperatuur is vergelijkbaar met die in de Eem. Het Bosbad sluit voor reguliere gasten officieel om 18.00 uur. De normale entree is dan al gesloten en de ingang is dan via de horeca. Wij zorgen ervoor dat de lijst met deelnemers bekend is bij het Bosbad, maar zorg dat je je inschrijving ook kunt laten zien. 

Houd er overigens rekening mee dat het Bosbad vanwege slechte weersomstandigheden kan worden/zijn gesloten. Zie https://sro.nl/zwembad-bosbad/ voor openingstijden Bosbad en meldingen dat het bad dicht is ivm slecht weer.  

Heel veel succes met trainen!

Volg jij ons al op Facebook en Instagram?? Op onze Social Media plaatsen wij regelmatig een bericht over ons event.

Facebook    Instagram

Nieuws Magneetstickers Amersfoort Swim

Heb jij er al een gespot? Een auto in Amersfoort met een magneetsticker?

20-05-2019

Sinds begin mei rijden er in Amersfoort tientallen auto’s, rijschoolauto’s en taxi’s rond met een Swim to Fight Cancer magneet. Zo maken zij reclame om mensen te enthousiasmeren om mee te doen op 8 september. Spot jij een auto met magneetsticker? Maak een selfie mét de auto erop en mail m naar info@amersfoort.swimtofightcancer.nl dan doen wij er in social media wat leuks mee.

Teller Swim to Fight Cancer na eerste maand op 40 deelnemers

17-05-2019

De eerste 40 deelnemers hebben zich aangemeld voor Swim to Fight Cancer, later dit jaar in de Amersfoortse Eemhaven. De teller voor het goede doel staat op 11.207 gesponsorde euro’s.

De organisatie is een maand na de start van de inschrijving nog lang niet waar het wil zijn op zondag 8 september. Het evenement is volgens haar pas geslaagd als er 500 mensen of meer het water in gaan om samen het richtbedrag van 250.000 euro bij elkaar te zwemmen. De opbrengst van de gesponsorde zwemafstand gaat in het geheel naar onderzoek tegen kanker.

Lees verder

Twee kilometer zwemmen voor goede doel in Amersfoortse Eem

Reis je met de trein? Dan zie je deze commercial op het station!

01-05-2019

Stichting Fight cancer heeft samen met Exterion media een uiting ontwikkeld voor op de treinstations. In de maand juni kan je die zeker in Amersfoort maar ook in andere steden in Nederland zien. Samen met heel Nederland maken we een vuist tegen kanker.

Twee kilometer zwemmen voor goede doel in Amersfoortse Eem

17-04-2019

De oude Eemhaven in Amersfoort is zondag 8 september de start- en finishplek van Swim to Fight Cancer, een sportief evenement voor het goede doel.

De door familie, vrienden en bekenden gesponsorde deelnemers zwemmen tot de Kwekersbrug en terug over een afstand van twee kilometer. De jongste deelnemers van 10 tot 15 jaar zwemmen 500 meter.

Lees verder

Twee kilometer zwemmen voor goede doel in Amersfoortse Eem