Onderzoekers

Fight steunt jonge talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën

Fight cancer kiest ervoor om jonge, talentvolle onderzoekers te steunen. Door jouw bijdrage kunnen veelal jonge, talentvolle artsen en onderzoekers op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Fight heeft samen met KWF een aantal bijzondere onderzoeken geselecteerd.

 

 

Met een team van toponderzoekers (o.a. René Bernards, Marleen Kok en Marc van de Vijver) van diverse top instituten wordt gewerkt aan een baanbrekend onderzoek waar Fight al aan is gekoppeld. Zij gaan onderzoeken waarom immuuntherapie bij sommige patiënten wel aan slaat en bij andere niet, zodat we echt een stap verder kunnen komen met de inzet van immuuntherapie. Dit onderzoek richt zich op borstkankerpatiënten, maar verwacht wordt dat de uitkomst voor meer kankersoorten relevant is.

Lees meer over deze onderzoeker

dr Mark David Levin & prof Arnon Kater (Albert Schweitzer Ziekenhuis en AMC

 MG 6672 FS MarkDavidLevin lr

Zij doen onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met Chronische Lymfatische Leukemie (CLL), een vorm van bloedkanker die in Nederland zo’n 900 nieuwe  patiënten per jaar treft. Behandeling van deze patiëntengroep is lastig, omdat CLL vaak gepaard gaat met een verslechterende conditie. Dat maakt dat veel middelen niet kunnen worden gegeven, omdat ze te belastend zijn. De vooruitzichten voor deze patiënten zijn dan ook slecht: gemiddeld zo’n 1,5 jaar na de diagnose. In het laboratorium zijn twee veelbelovende middelen ontwikkeld waarvan eerst wetenschappelijk moet worden aangetoond dat de behandeling echt werkt en veilig is. CLL-patiënten die niet fit genoeg zijn voor behandeling, kunnen mogelijk alsnog effectief en veilig behandeld worden dankzij dit belangrijke onderzoek. 

Voor de behandeling van kanker wordt veelal gebruikt gemaakt van chemotherapie en bestraling. Deze therapie veroorzaken op de korte en de lange termijn nadelige bijwerkingen voor de patiënt. Het doel van dit project is om de effectiviteit van de behandeling te vergroten zonder dat dit leidt tot een extra belasting van de fysieke gezondheid van de patiënt.  De oplossing is een innovatieve lokale behandeling genaamd hyperthermie; waarbij de temperatuur van de tumor verhoogd wordt tot 43°C voor langere tijd. Deze warmtebehandeling veroorzaakt geen bijwerkingen en versterkt het effect van chemotherapie/bestraling. Hierdoor zal de kans op genezing vergroot worden of de levensverwachting verlengd. Om succesvol te zijn, moet de tumor heel nauwkeurig worden verwarmd. Met dit onderzoek willen zij dmv verbeterde temperatuurmeting de verwarming van de tumor nog beter regelen. Het doel is om een brede groep patiënten toegang te geven tot hyperthermie behandelingen om genezing toe te laten nemen.

Lees meer over deze onderzoekers

dr Mark Rijpkema (Radboud UMC)

Mark Rijpkema

Het succes van een operatie bij kanker hangt in grote mate af van of het mogelijk is om de tumor in z’n geheel te verwijderen. Dit is niet altijd zo makkelijk. Ten eerste is de tumor geen mooie egale bal, maar een grillig stuk weefsel dat alle kanten opgroeit. Daarnaast valt het onderscheid tussen tumor- en gezond weefsel tijdens de operatie niet altijd even goed te maken. KWF heeft in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gefinancierd naar een nieuwe techniek die kankercellen een kleurtje geeft, zodat de chirurg tijdens de operatie kan zien wat kanker is en wat niet. In dit onderzoek wordt geprobeerd om dat ook mogelijk te maken voor buikvliesuitzaaiingen, een tot nu toe amper te behandelen vorm van kanker.

Resultaat sneller in praktijk

lab

In 2016 heeft KWF een nieuwe manier van financieren, beoordelen en werken geïntroduceerd, om zo onderzoeksresultaten nog sneller en beter te vertalen naar toepassingen voor patiënt en publiek. Dit geldt dus ook voor de bestedingen van Fight cancer. Lees hier meer over het Programma Onderzoek & Implementatie (PO&I) van KWF.

 

 

 

Zo besluit KWF welk onderzoek financiering krijgt

laboratorium pexels

KWF besluit welke onderzoeken financiering krijgen. Daar gaat een zorgvuldige procedure aan vooraf. (Inter)nationale toponderzoekers en (ex-)patiënten toetsen alle onderzoeksvoorstellen kritisch op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. Zij brengen hierover advies uit aan KWF. Zo kunnen we alle donateurs ervan verzekeren dat hun gift optimaal besteed wordt. Lees hier meer over deze procedure.