Maak kennis met

Gert Meijer

 

Naam: Gert Meijer
Leeftijd: 5
3 jaar
Functie:
Klinisch fysicus

Onderzoek 
MRI-gestuurde radiotherapie bij alvleesklierkanker


Want 
Alvleesklierkanker is een zeer agressieve ziekte met een vijfjaarsoverleving van nog geen 8%. Vaak manifesteert de ziekte zich wanneer er al uitzaaiingen zijn. Wanneer dit nog niet het geval is, kan chirurgische resectie de kans op overleving vergroten, maar veelal is resectie niet mogelijk vanwege ingroei in omliggende vitale organen en vaten. Recente studies hebben laten zien dat radiotherapie waarbij een hoge dosis straling op de tumor wordt gegeven dan van waarde is. Het probleem is echter dat een hoge dosis straling met de huidige technieken vaak niet gegeven kan worden omdat stralingsgevoelige darmstructuren vaak pal tegen de tumor aanliggen en de anatomie in de bovenbuik ook nog eens continu beweegt ten gevolge van ademhaling. Doel van ons project is om met behulp online MRI-sturing (waarbij we de bewegende anatomie elk moment van de dosisafgifte in kaart kunnen brengen) de dosis veilig kunnen ophogen, opdat we de tumor lokaal kunnen steriliseren.


Waar
Het onderzoek zal plaatsvinden in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMCU). Utrecht heeft aan de bakermat gestaan van de ontwikkeling van MRI-gestuurde radiotherapie en beschikt als eerste centrum in de wereld over twee zogenaamde MR-Linacs (een hybride systeem waarin een bestralingsapparaat is geïntegreerd met een volwaardige 1.5 Tesla MR scanner). Installatie van een derde systeem is gepland later dit jaar.


Wat is jouw Fight? 
Radiotherapie is een niet-invasieve behandelmodaliteit die de potentie heeft -mits de dosis hoog genoeg is en op precies de juiste plek wordt afgeven - elke solide tumor te steriliseren. Als klinisch fysicus is het mijn fight mijn fysisch-technische kennis en expertise aan te wenden om de huidige bestralingsbehandelingen te verbeteren (en nieuwe te behandelingen te initiëren) en daarmee de prognose van kankerpatiënten te verbeteren.


Het onderzoek
 
In dit project hebben we drie fasen gedefinieerd: een leerfase, een ontwikkelfase en een uitvoeringsfase. In de eerste fase gaan we alle MRI-beeldinformatie analyseren die alvleesklierkankerpatienten die we retrospectief hebben verkregen. In de tweede fase gaan we op basis van die data verschillende behandelstrategieën ontwikkelen in deze in een simulatiestudie testen. In de laatste fase zal de beste behandelstrategie uit de tweede fase in een klinische studie worden toegepast.

Het geld gaat naar
Een klinische en een technische onderzoeker. De klinische onderzoeker gaat zich vooral buigen over het opzetten en analyseren van de klinische uitkomsten van de nieuwe behandeling , zoals de effectiviteit en de bijwerkingen van de nieuwe behandeling. De technische onderzoeker zal zich vooral richten op het ontwikkelen en implementeren van de technische innovaties die benodigd zijn voor de veilige toediening van de hoge dosis straling op de juiste plek in de patiënt.


Benefits patiënt
 
Patiënten met kanker van de galwegen leven in New York gemiddeld twee jaar langer dankzij de chemopompDe diagnose alvleesklierkanker staat vandaag de dag - hoe vreselijk ook -vaak gelijk aan een doodsvonnis, zeker wanneer de ziekte al zo ver gevorderd is dat operatie niet meer mogelijk is. Middels een MRI-gestuurde radiotherapie behandeling hopen we langdurig de ziekte onder controle te kunnen houden en daarmee een levensverlengend perspectief (met behoud van een goede kwaliteit van leven) te kunnen bieden. Uit eigen ervaring weet ik hoe waardevol het kan zijn om extra tijd te hebben tot het onherroepelijke zich aandient.

Energy 
Energie haal ik uit de geweldige dynamiek die we op onze afdeling -maar eigenlijk in het hele UMCU - hebben. Dagelijkse top-klinische-zorg leveren en tegelijkertijd bezig zijn met het ontwikkelen van de zorg van morgen, dat past bij mij.


Dream
 
De huidige prognoses van patiënten met alvleesklierkanker dwingen ons om extreem voorzichtig zijn met betrekking tot de verwachtingen van de effectiviteit van nieuwe behandelingen; zeker waar het patiënten betreft die niet meer geopereerd kunnen worden. Echter, hoge-dosis-radiotherapie heeft bij andere agressieve tumorsoorten zoals bijvoorbeeld sommige vormen van longkanker genezend te kunnen zijn. Mijn hoop/droom is dan ook dat hoge-dosis radiotherapie samen met nieuwe generaties chemotherapie ook levensreddend kan zijn bij alvleesklier-kankerpatiënten.


Inspiration
Het is een misschien een cliché, maar zoals ook voor veel mijn collega’s die dagelijks in de oncologische zorg werken, haal ik mijn inspiratie toch uit de tientallen patiënten die ik dagelijks weer op onze afdeling zie, elk mijn zijn of haar eigen verhaal en daarbij behorend verdriet en hoop.