Maak kennis met

Gerrit Slooter


Naam: Gerrit Slooter / Charlotte Molenaar
Leeftijd:
53 jaar jong / 25 jaar jonger
Functie:
Chirurg in het Máxima Medisch Centrum / arts-onderzoeker

Onderzoek
Wij onderzoeken een programma waarmee we darmkankerpatiënten zo fit mogelijk aan de start van de operatie proberen te krijgen. Prehabilitatie noemen we dat.

Want 
We zien dat de kans op complicaties lager is dan bij fittere patiënten. Ook hun herstel na de operatie verloopt vlotter en vaak kunnen ze sneller na de operatie naar huis. Dan hoeven ze maar een paar dagen in het ziekenhuis te blijven in plaats van een hele week.


Waar
In een eerdere pilot-studie met dit prehabilitatie-programma zagen we goede resultaten. Nu willen we in een grote internationale studie laten zien dat het programma voor minder complicaties zorgt én kosteneffectief is. Dat doen we niet alleen in ons eigen ziekenhuis, maar ook in Spanje, Frankrijk, Italië, Denemarken en Canada.


Wat is jouw Fight?
Wij dokters hebben nogal de neiging om in het eigen hokje te denken. ‘Deze patiënt moet geopereerd worden, klaar’. Maar we hebben allerlei disciplines nodig, dat is ook de charme van dit onderzoek. De fysiotherapeut overlegt met de anesthesist, met de sportarts, met de diëtiek… er zit een heel team om de patiënt heen, om zijn uitgangsconditie te verbeteren.


Het onderzoek
In de periode tussen de diagnose darmkanker en de daadwerkelijke operatie, kun je nog veel doen om de patiënt zo fit mogelijk onder het mes te laten gaan. Met dieetadviezen kun je een slechte voedingsstatus weer op peil brengen. In combinatie met training is het effect heel sterk. Deelnemers aan de studie krijgen eerst een conditietest om te meten hoe ze ervoor staan. We hebben een uitgebreide test waarin we kijken naar hun hart, longen en spieren. Maar er is ook nog een simpele test, en dat is dat je kijkt hoever iemand kan wandelen in 6 minuten. In deze studie nemen we zowel de uitgebreide als de simpele test af, om ook de tests onderling te kunnen vergelijken. We hopen dat we uiteindelijk alles met de simpele test af kunnen. Na de conditietest bepalen we hoe zwaar het programma wordt dat de patiënt krijgt. Een patiënt die al wat fitter is, kan bijvoorbeeld een zwaarder programma aan. In elk instituut dat meedoet wordt volgens hetzelfde protocol gewerkt. Dat is ook de kracht van deze studie, dat het overal uitvoerbaar is.
Het geld gaat naar: De kosten zitten vooral in het aanbieden van het prehabilitatieprogramma zelf, en de data-monitoring van deze internationale studie. Dan moet je denken aan het ontwikkelen en gestandaardiseerd uitzetten van vragenlijsten. Dat hebben we uitbesteed aan IKNL.

Benefits patiënt
Ik merk dat patiënten blij zijn met dit programma: ze hebben een betere kwaliteit van leven. Ze krijgen individuele aandacht en voelen zich op alle fronten fitter. Hoe fitter vóór de operatie, hoe beter het herstel.


Energy
Energy voor de patiënt die niet langer slachtoffer is maar actief kan bijdragen aan zijn eigen behandeling. Energy voor de dokters die zien dat hun patiënten fitter, gezonder en gelukkiger zijn tijdens de behandeling van hun ziekte.


Dream
Mijn grootste droom zou zijn dat er over een aantal jaar in elk ziekenhuis een preoperatieve kliniek is, waarin alle benodigde disciplines samenwerken om ervoor te zorgen dat iedere patiënt optimaal wordt begeleid vóór en ná de behandeling in lichamelijke en mentale fitheid.

Inspiration
Samenwerking met alle disciplines, patiëntverenigingen en, met name, de patiënt zelf.