Onderzoekers

Fight steunt talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën

Fight cancer kiest ervoor om talentvolle onderzoekers te steunen. Door jouw bijdrage kunnen talentvolle artsen en onderzoekers op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Fight heeft samen met KWF een aantal bijzondere onderzoeken geselecteerd.

Wil je meer weten over de onderzoeken die Fight de afgelopen jaren heeft gefinancierd en al zijn afgerond? Kijk dan hier!

Met een team van toponderzoekers (o.a. René Bernards, Marleen Kok en Marc van de Vijver) van diverse top instituten wordt gewerkt aan een baanbrekend onderzoek waar Fight al aan is gekoppeld. Zij gaan onderzoeken waarom immuuntherapie bij sommige patiënten wel aan slaat en bij andere niet, zodat we echt een stap verder kunnen komen met de inzet van immuuntherapie. Dit onderzoek richt zich op borstkankerpatiënten, maar verwacht wordt dat de uitkomst voor meer kankersoorten relevant is.

Lees meer

Mark-David en Arnon doen onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met Chronische Lymfatische Leukemie (CLL). Behandeling van deze patiëntengroep is lastig, omdat CLL vaak gepaard gaat met een verslechterende conditie. De vooruitzichten voor deze patiënten zijn helaas ook slecht: gemiddeld zo’n 1,5 jaar na de diagnose. In het laboratorium zijn twee veelbelovende middelen ontwikkeld waarvan eerst wetenschappelijk moet worden aangetoond dat de behandeling echt werkt en veilig is. CLL-patiënten die niet fit genoeg zijn voor behandeling, kunnen mogelijk alsnog effectief en veilig behandeld worden dankzij dit belangrijke onderzoek. 

Lees meer

Voor de behandeling van kanker wordt meestal gebruikt gemaakt van chemotherapie en bestraling, welke beide veel bijwerkingen hebben. Het doel van dit project is om de effectiviteit van de behandeling te vergroten zonder dat dit leidt tot een extra belasting voor de patiënt. De oplossing is een innovatieve lokale behandeling genaamd hyperthermie; hierbij wordt de temperatuur van de tumor verhoogd wordt tot 43°C. Deze warmtebehandeling veroorzaakt geen bijwerkingen en versterkt het effect van chemotherapie/bestraling. Met dit onderzoek willen zij de verwarming van de tumor nog beter regelen waardoor meer patienten kunnen genezen.

Lees meer

Een tumor is meestal lastig te verwijderen. Ten eerste is de tumor geen mooie egale bal, maar een grillig stuk weefsel dat alle kanten opgroeit. Daarnaast valt het onderscheid tussen tumor- en gezond weefsel tijdens de operatie niet altijd even goed te maken. KWF heeft in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gefinancierd naar een nieuwe techniek die kankercellen een kleurtje geeft, zodat de chirurg tijdens de operatie kan zien wat kanker is en wat niet. In dit onderzoek wordt geprobeerd om dat ook mogelijk te maken voor buikvliesuitzaaiingen, een tot nu toe amper te behandelen vorm van kanker.

Lees meer

Kinderen met kanker hebben een groter risico dan volwassenen op het ontwikkelen van ernstige late schade na radiotherapie, zoals verstoring van groei en ontwikkeling en een groter risico op tweede tumoren. Bij bestralingen wordt, om er zeker van te zijn dat de tumor bereikt wordt, een veiligheidsmarge aangehouden. Bij kinderen is het echter zo dat deze marges anders zijn dan bij volwassenen.

Resultaten uit deze studie moeten ertoe leiden dat kinderen beter op maat kunnen worden bestraald: met een hogere dosis op de tumor, een lagere dosis voor het gezonde weefsel. Dat vergroot de kans op genezing en verkleint de kans op schade op latere leeftijd.

Lees meer

De behandeling van kinderen met kanker kan op latere leeftijd sporen nalaten zoals bijvoorbeeld onvruchtbaarheid. Met het onderzoek van Jacqeline wil zij in kaart brengen welke behandelingen bij jongens de onvruchtbaarheid beinvloeden waardoor kinderen met kanker en hun ouders beter geinformeerd kunnen worden. Wanneer gewenst kunnen de jonge patienten tijdig worden verwezen naar een behandeling om de vruchtbaarheid te behouden of wat zaadbalweefsel af te nemen zodat deze bewaard kan worden voor het vervullen van een latere kinderwens.

 

Lees meer

Resultaat sneller in praktijk

lab

In 2016 heeft KWF een nieuwe manier van financieren, beoordelen en werken geïntroduceerd, om zo onderzoeksresultaten nog sneller en beter te vertalen naar toepassingen voor patiënt en publiek. Dit geldt dus ook voor de bestedingen van Fight cancer. Lees hier meer over het Programma Onderzoek & Implementatie (PO&I) van KWF.

 

 

 

Zo besluit KWF welk onderzoek financiering krijgt

laboratorium pexels

KWF besluit welke onderzoeken financiering krijgen. Daar gaat een zorgvuldige procedure aan vooraf. (Inter)nationale toponderzoekers en (ex-)patiënten toetsen alle onderzoeksvoorstellen kritisch op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. Zij brengen hierover advies uit aan KWF. Zo kunnen we alle donateurs ervan verzekeren dat hun gift optimaal besteed wordt. Lees hier meer over deze procedure.