Maak kennis met

Andre Dekker 


Naam:               Andre Dekker 
Leeftijd:             44
Functie:             Hoogleraar Clinical Data Science bij MAASTRO Clinic, het Maastricht UIMC+ en de Universiteit Maastricht

Onderzoek
Het KWF infrastructuur project heeft als doel zoveel mogelijk data van kankerpatiënten in Nederland beschikbaar te krijgen voor onderzoek. Daarmee hopen we bij te dragen aan de implementatie van een nieuwe vorm van bestraling in Nederland, protonentherapie. Dat is een moderne bestralingstechniek die het mogelijk maakt om veel gerichter de tumor te bestralen, met minder bijwerkingen. Om een nieuwe techniek optimaal te benutten is het belangrijk om goed de behandeldata te bestuderen. Daar gaan wij mee helpen.

Want
Alleen door te leren van de vorige kankerpatiënten weet je wat het beste is om te doen in een huidige of toekomstige patiënt.

Waar
Ons onderzoek vindt plaats op alle plekken waar data van kankerpatiënten staat. Dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen en de Nederlandse Kankerregistratie maar ook “nieuwere” Big Data bronnen zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek, verzekeraars en natuurlijk patiënten zelf die steeds meer data verzamelen.

Wat is jouw Fight?
Mijn fight is om te bereiken dat mensen het delen van data, en trends als “Big Data” en Kunstmatige Intelligentie niet alleen maar als bedreigend zien maar ook als noodzakelijk en waardevol. Dat mensen data willen delen omdat ze zien welke voordelen dat heeft voor anderen en zichzelf en dat ze vertrouwen hebben dat we goed omgaan met hun data en privacy.

Het onderzoek
Onze aanpak heet de Personal Health Train (animatie: https://vimeo.com/143245835) en werkt zo:  1) We bouwen data stations op de plek waar de data wordt vastgelegd (bijv. ziekenhuizen). In elk stations slaan we de data op dezelfde manier op. 2) We bouwen data treinen waar een onderzoeksvraag in zit – bijvoorbeeld de vraag “Welke karakteristieken van patiënten zijn belangrijk voor een succesvolle behandeling met protonentherapie?” 3) We bouwen spoor waarmee de treinen op een streng beveiligde manier de stations kunnen bezoeken om de vraag te beantwoorden. Het unieke aan de Personal Health Train is dat we de vraag naar de data sturen en daar beantwoorden en de data dus niet verplaatsen. Dat heeft grote voordelen zowel voor de privacy van patiënten en zorgt er ook voor dat mensen controle kunnen houden over hun eigen data.

Het geld gaat naar
Mensen! We betalen met de KWF subsidie beginnende onderzoekers met hele verschillende achtergronden (medische wetenschappen, ICT, kunstmatige intelligentie, economie). Zij werken aan verschillende wetenschappelijke vragen zoals welke data moet er eigenlijk in een station staan? Hoe zorgen we dat verschillende ziekenhuizen data op dezelfde manier in het station stoppen? Hoe kan een trein leren van data die verspreid staan over meerdere stations? Hoe maken we het spoor zo veilig mogelijk? Hoe passen we kunstmatige intelligentie toe in de kliniek?
Benefits patiënt: Door de data infrastructuur die we ontwikkelen te combineren met kunstmatige intelligentie kunnen we voorspellen welke behandeling welk effect zal hebben in een individuele patiënt. Daarmee kan elke patiënt – samen met de dokter – beslissen welke behandeling het best bij haar of hem past.


Energy
Ik haal energie uit samenwerken met mensen uit de hele wereld en met verschillende achtergronden. Ik zie dat we nieuwe oplossingen vinden doordat we verschillend van elkaar zijn en anders tegen de problemen aankijken.

Dream
Mijn droom is dat dat we van elke kankerpatiënt op de wereld leren hoe we kanker kunnen voorkomen en bestrijden.

Inspiration
Mijn inspiratie komt enerzijds uit frustratie dat er zoveel data ligt te verstoffen die we zouden kunnen inzetten om kanker beter te begrijpen en te behandelen. Maar nog meer uit de bereidheid van zovele kankerpatiënten om hun data te delen en mee te denken over hoe we dat het beste samen kunnen doen.