Onderzoekers

Over de onderzoekers

Fight cancer heeft de afgelopen jaren diverse onderzoekers gesteund. Zij ontvingen via KWF een persoonlijke beurs voor jonge, talentvolle artsen en onderzoekers. Hiermee kunnen zij op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Bekijk hieronder welke onderzoeken de afgelopen jaren al volledig gefinancierd zijn door Fight cancer. 

Lees meer

Hoe steunt Fight cancer deze onderzoekers?

Sommige mensen voeren de strijd tegen kanker op de werkvloer. En dat zijn onder andere de onderstaande toponderzoekers die zich verder willen specialiseren in de oncologie of in het onderzoek naar kanker, waarvan we verwachten dat ze een belangrijke rol zullen gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door hun onderzoek te steunen kunnen zij onderzoek naar kanker of de medische behandeling van kanker doen in gerenommeerde oncologische instituten. Met het geld kunnen de onderzoekers dus meer kennis van kanker verzamelen, verspreiden en toepassen!

Fight steunt talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën

Fight cancer kiest ervoor om talentvolle onderzoekers te steunen. Door jouw bijdrage kunnen talentvolle artsen en onderzoekers op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Fight heeft samen met KWF een aantal bijzondere onderzoeken geselecteerd waar de opbrengst uit 2019 naartoe gaat. Maak kennis met onze knappe koppen.

Dr. Ramon Arens (LUMC)

Ramon Arens wil met zijn onderzoek testen of we de populatie van witte bloedcellen die de T-cellen worden genoemd kunnen veranderen zodat deze cellen de tumorcellen sneller en beter kunnen aanvallen. Daarbij wil de onderzoeker vaststellen of we de reactie van T-cellen zodanig kunnen synchroniseren dat ze na deze synchronisatie sneller en massaal de tumor gaan aanvallen. In het laboratorium willen we met verschillende moleculair biologische methoden vaststellen wat de meest optimale methode is en waarom dit zo is. Vervolgens gaan we testen of zo’n behandeling van de tumor-specifieke T-cellen leidt tot verbetering van immunotherapie van kanker. We denken dat we verschillende vormen van immunotherapie kunnen verbeteren zoals therapeutische vaccinatie, adoptieve T-cel therapie en immuun checkpoint blokkade.

Dream

Immunotherapie van kanker dusdanig verbeteren zodat alle patiënten kans hebben op volledige genezing. 

MAAK KENNIS MET RAMON

Anne Rios (Princess Maxima Imaging Center)

In dit onderzoek gaan we bestuderen hoe kankercellen hun gezonde omgeving beïnvloeden en vice versa. Door die interactie gedetailleerd in beeld te brengen, hopen we nieuwe manieren te vinden om dat proces te stoppen. Dat gaan we ook doen – en dan bestuderen we hoe dit de cellen beïnvloedt. We gebruiken de nieuwste state-of-the-art beeldvormende technieken om uit te pluizen hoe hooggradige gliomen zich door het ontwikkelende kinderbrein heen banen. Hooggradige gliomen zijn zeer agressieve hersentumoren. De vooruitzichten bij deze vorm van kanker zijn slecht. Dat komt mede omdat de kankercellen makkelijk door het omringende hersenweefsel groeien. Die groei maakt het ondoenlijk om de tumor volledig chirurgisch te verwijderen, dus momenteel is er niets wat we voor deze kinderen kunnen betekenen. Daarom is het ontzettend belangrijk om meer te weten over de manier waarop deze tumor groeit en hoe het samenspel met het gezonde hersenweefsel is. Doel van deze kennis is dat we nieuwe aanknopingspunten vinden waartegen we wél effectief kunnen behandelen.  

Dream
Mijn team (ik noem ze ook wel 'dream team'). Jezelf omgeven met de juist emensen en hen in hun kracht zetten in motiverende, blije omgeving, dat is wat wetenschap vooruit brengt. 

MAAK KENNIS MET ANNE

Andre Dekker (Clinical Data Science bij MAASTRO Clinic, UIMC & Universiteit van Maastricht) 

Het KWF infrastructuur project heeft als doel zoveel mogelijk data van kankerpatiënten in Nederland beschikbaar te krijgen voor onderzoek. Daarmee hopen we bij te dragen aan de implementatie van een nieuwe vorm van bestraling in Nederland, protonentherapie. Dat is een moderne bestralingstechniek die het mogelijk maakt om veel gerichter de tumor te bestralen, met minder bijwerkingen en meer kans op genezing. Om een nieuwe techniek optimaal te benutten is het belangrijk om goed de behandeldata te bestuderen. Daar gaan wij mee helpen. 

Dream 
Mijn droom is dat dat we van elke kankerpatiënt op de wereld leren hoe we kanker kunnen voorkomen en bestrijden.

MAAK KENNIS MET ANDRE DEKKER

Gerrit Slooter (Maxima Medisch Centrum)

In de periode tussen de diagnose darmkanker en de daadwerkelijke operatie, kun je nog veel doen om de patiënt zo fit mogelijk onder het mes te laten gaan. Met dieetadviezen kun je een slechte voedingsstatus weer op peil brengen. In combinatie met training is het effect heel sterk. Deelnemers aan de studie krijgen eerst een conditietest om te meten hoe ze ervoor staan. We hebben een uitgebreide test waarin we kijken naar hun hart, longen en spieren. Maar er is ook nog een simpele test, en dat is dat je kijkt hoever iemand kan wandelen in 6 minuten. In deze studie nemen we zowel de uitgebreide als de simpele test af, om ook de tests onderling te kunnen vergelijken. We hopen dat we uiteindelijk alles met de simpele test af kunnen. Na de conditietest bepalen we hoe zwaar het programma wordt dat de patiënt krijgt. Een patiënt die al wat fitter is, kan bijvoorbeeld een zwaarder programma aan. In elk instituut dat meedoet wordt volgens hetzelfde protocol gewerkt. Dat is ook de kracht van deze studie, dat het overal uitvoerbaar is.

Dream
Mijn grootste droom zou zijn dat er over een aantal jaar in elk ziekenhuis een preoperatieve kliniek is, waarin alle benodigde disciplines samenwerken om ervoor te zorgen dat iedere patiënt optimaal wordt begeleid vóór en ná de behandeling in lichamelijke en mentale fitheid.

MAAK KENNIS MET GERRIT

Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek Ziekhuis) 

COMPRAYA-studie naar oorzaak en impact van behandeling en begeleiding kanker bij patiënten in de leeftijd 18-39 jaar (Adult Young Adolescents, AYA’s).
Wij verwachten tussen 2020 en 2024 ongeveer 4.000 patiënten te kunnen includeren. Via de Nederlandse kankerregistratie en met vragenlijsten gaan we volgen hoe het met de AYA’s gaat, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast verzamelen we bloed en haar voor opslag en latere analyse, en vragen ze toestemming om tumorweefsel voor onderzoek te kunnen gebruiken. Met lichamelijk onderzoek gaan we de vitale parameters meten, zoals lichaamssamenstelling, conditie en kracht. Ook zullen de patiënten online cognitieve testen kunnen invullen, en kunnen ze uitgenodigd worden voor toekomstige interventiestudies gekoppeld aan COMPRAYA.

Dream 

Leeftijdsspecifieke zorg gefinancierd krijgen en uitkomsten van jongvolwassenen met kanker verbeteren.

MAAK KENNIS MET WINETTE EN OLGA

Nicole D. Bouvy Maastricht Universitair Medisch Centrum

Ontwikkelen van een betere behandeling voor patiënten die darmkanker hebben met uitzaaiingen naar de buikholte dmv een gel met daarin chemotherapie die langzaam wordt afgegeven in de vrije buikholte.

Dream 
De preventie en heel vroegtijdige opsporing van kanker zodat uiteindelijk veel mensen daar niet meer voor geopereerd hoeven te worden want iedere operatie kan ook complicaties veroorzaken op de korte of langere termijn. Bij de opsporing darmkanker gaan we met het bevolkingsonderzoek en nieuwe ontwikkelingen zoals het opsporen van darmkanker uit de uitademingslucht de goede kant op. Hoe eerder je een poliep in de darmen opspoort hoe minder groot de kans is dat zich daaruit darmkanker ontwikkelt.  Als er dan toch geopereerd moet worden kunnen we hopelijk met onze te ontwikkelen gel voorkomen dat de kanker weer terugkomt. Daarnaast hopen we mensen die uitgezaaide kanker in de vrije buikholte hebben een effectievere en minder ingrijpende behandeling met onze gel te kunnen geven.

MAAK KENNIS MET NICOLE

Bas Groot Koerkamp (Erasmus MC in samenwerking met het Amsterdam UMC, locatie AMC)

Middels een operatie krijgen patiënten een slangetje in de slagader naar de lever verbonden met een onderhuidse pomp. Deze chemopomp kunnen we iedere maand door de huid heen vullen met chemotherapie. De chemotherapie loopt continue rechtstreeks naar de tumor. De chemotherapie verlaat de lever vrijwel niet. Hierdoor hebben patiënten niet de gebruikelijke bijwerkingen van chemotherapie en kunnen we een hele hoge dosis geven. Tijdens de behandeling wordt de tumor een stuk kleiner bij de meeste patiënten. Soms kan de tumor alsnog met een operatie verwijderd worden. We verwachten dat patiënten net als in New York veel langer leven met de chemopomp.

Dream
Mijn droom is om de behandeling met de chemopomp toegankelijk te maken voor alle patiënten die door de chemopomp langer kunnen leven met zelfs kans op genezing.

MAAK KENNIS MET BAS