Maak kennis met

Anne Rios

Naam: Anne Rios
Leeftijd: 35
Functie: Projectleider en hoofd van het Princess Maxima Imaging Center. Hier kunnen onderzoekers terecht met alles wat te maken heeft met microscopen en visualisatie technieken. 

Onderzoek
We gebruiken de nieuwste state-of-the-art beeldvormende technieken om uit te pluizen hoe hooggradige gliomen zich door het ontwikkelende kinderbrein heen banen. 

Want
Hooggradige gliomen zijn zeer agressieve hersentumoren. De vooruitzichten bij deze vorm van kanker zijn slecht. Dat komt mede omdat de kankercellen makkelijk door het omringende hersenweefsel groeien. Die groei maakt het ondoenlijk om de tumor volledig chirurgisch te verwijderen, dus momenteel is er niets wat we voor deze kinderen kunnen betekenen. Daarom is het ontzettend belangrijk om meer te weten over de manier waarop deze tumor groeit en hoe het samenspel met het gezonde hersenweefsel is. Doel van deze kennis is dat we nieuwe aanknopingspunten vinden waartegen we wél effectief kunnen behandelen.  

Waar
Op het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dit onderzoeksziekenhuis is in 2018 geopend en bundelt de beste zorg voor en onderzoek naar kinderkanker. We behandelen hier alle kinderen met kanker in Nederland. In het centrum heb ik, samen met mijn team, het Prinses Máxima Imaging Center opgezet, zodat we geavanceerde technologie kunnen gebruiken om dit project uit te voeren.

Wat is jouw Fight?
Het ontwikkelen (en gebruiken) van state-of-the-art beeldvormende technieken waarmee we onze kennis over kanker kunnen verbeteren en nieuwe behandelingen kunnen voorstellen. In het Imaging Center doen we hard ons best om de technologie beschikbaar te maken voor andere wetenschappers. De ‘mooie plaatjes’ die onze geavanceerde microscopen maken, gebruiken we bovendien om het publiek te betrekken bij onze ‘fight’ tegen kanker.  

Het onderzoek
In dit onderzoek gaan we bestuderen hoe kankercellen hun gezonde omgeving beïnvloeden en vice versa. Door die interactie gedetailleerd in beeld te brengen, hopen we nieuwe manieren te vinden om dat proces te stoppen. Dat gaan we ook doen – en dan bestuderen we hoe dit de cellen beïnvloedt.

Het geld gaat naar
We gaan in dit project muizen ontwikkelen met een hooggradig glioom dat sterk lijkt op hoe deze kankersoort bij kinderen optreedt. In die muizen kunnen we vervolgens goed bestuderen hoe de tumor groeit. Daarnaast gebruiken we het geld om onze microscopietechnieken verder te ontwikkelen zodat we de complete tumor – en het omliggende weefsel – in beeld kunnen brengen.

Benefits patiënt
Op dit moment is er geen effectieve behandeling voor kinderen met hooggradig glioom. We hopen met ons project eraan bij te dragen dat er in de toekomst wél behandelopties zijn.

Energy
Verrast worden door wat ik zie! Mijn drijfveer is dat ik nieuwe technieken kan ontwikkelen waarmee ik nieuwe en onverwachte gedragingen van tumoren kan vinden. Onverwachte vinden kunnen onze kennis van kankergroei sterk verbeteren en nieuwe deuren openen naar onvoorziene behandelopties. 

Dream
Mijn team (ik noem ze ook wel ‘dream team’). Jezelf omgeven met de juiste mensen en hen in hun kracht zetten in een motiverende, blije omgeving, dat is wat wetenschap vooruit brengt.

Inspiratie
Technologische innovatie die de wetenschap verder helpt. Vruchtbare samenwerkingen; ik heb veel geluk dat ik met zeer getalenteerde mensen samenwerk, zowel in het onderzoek als aan de klinische kant. Wat me daarnaast inspireert is ‘out of the box’-denken en wetenschappers die niet bang zijn om ‘een beetje gek te zijn’ om hun doelen na te jagen.