De donaties gaan naar...

Met de opbrengsten van Swim to Fight Cancer Gouda wordt onderzoek naar kanker gefinancierd. 

Onderzoek is hard nodig. Nog steeds krijgen zo'n 14 mensen per uur de diagnose kanker. Dat zijn meer dan 300 mensen per dag. We weten dat onderzoek werkt; de kans dat iemand vijf jaar na diagnose nog leeft is in de afgelopen vijftig jaar met maar liefst 90% gestegen. We zijn er alleen nog niet. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Kom jij ook in actie? Klik hieronder om meer te lezen over het onderzoek, of doneer! Want alleen met meer onderzoek kunnen we toe naar een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is.

Lokaal doel

Fietstrainer voor kankerpatiënten in het Groene Hart Ziekenhuis

Een deel van het geld dat door de deelnemers wordt opgehaald, wordt besteed aan een lokaal doel dat is gerelateerd aan kanker. In overleg met de stichting Vrienden van het Groene Hart Ziekenhuis gaat de bijdrage dit jaar naar een virtuele fietstrainer voor kankerpatiënten op de afdeling Interne Geneeskunde van het Groene Hart Ziekenhuis. Deze fietstrainer is voorzien van een interactief videoscherm met verschillende fietsroutes, onder andere door Gouda en omgeving. Dankzij zo’n fietstrainer bewegen patiënten vaker, langer en kunnen ze in hun hoofd even naar ‘buiten’ dankzij de leuke routes! Zo komt een substantieel deel van de donaties ten goede aan zorg voor kankerpatiënten in Gouda en omstreken. Een extra mooie reden om mee te doen of te doneren! 

Organisatie

Swim to Fight Cancer Gouda wordt georganiseerd door een lokaal kernteam, ondersteund door het landelijke team van Stichting Fight cancer. Maak hier kennis met het kernteam!

Andy Koolmees | Initiator en verbinder

"Ik ben onder andere mijn peetoom, mijn favoriete teamgenoot en neef verloren aan verschillende vormen van kanker. Toen ik hoorde dat gemeente Gouda gevraagd was om iets te gaan doen voor Stichting Fight Cancer en ik benaderd werd om dit evenement op poten te gaan zetten, heb ik regelmatig aan hen gedacht en de stap durven te maken om deze grote, maar o zo belangrijke klus in gang te gaan zetten.

Mijn gedachte was tevens dat we na Gouda 750 jaar nogmaals moesten laten zien dat we een bruisende, coherente stad zijn met betrokken en sociale inwoners, die haar steentje wil bijdragen aan verbeteringen in de wereld. De voorbereidingen voor de 1e editie hebben vele vrijwilligers en mij veel inspanningen gekost, maar op 2 juli 2023 konden we eind van de middag een groot feest vieren. Alle gestarte deelnemers waren gefinished en samen hadden ze ruim € 100.000 aan donaties binnen weten te halen. In de weken erna groeide dit bedrag nog tot € 108.000.

In 2024 zal de 2e editie op 22 juni voor mij persoonlijk opnieuw een emotionele dag vormen, want in november 2023 is mijn lieve oudste broer (vorig jaar vrijwilliger bij onze 1e swim) aan diverse tumoren overleden en ook anderen heb ik een naaste recent zien verliezen aan de slopende ziekte waar we tegen gaan strijden met z’n allen. Mijn buik zal weer vol staan met namen van mensen die ik wil eren op 22 juni als ik aan de 1 kilometer meedoe. Hopelijk zwemmen veel sportievelingen en Gouwenaars ook mee om zo veel mogelijk donaties te vergaren. 

Ik sluit graag af met de woorden van de trouwste Singelzwemmer en medeorganisator Gerrit de Haan: "Normaliter mag je niet in de Museumhaven zwemmen, nu wel! Dus grijp die kans en doe allen mee!”" 

Jeroen van den Tweel | Veiligheid & logistiek

"Ik doe al heel lang aan triathlon en zwem vaak in open water. Er is bijna geen mooier gevoel dan op een hele vroege ochtend onder een strakblauwe lucht een zwemtocht maken in de Reeuwijkse plassen!

Swim to Fight Cancer Gouda is voor mij geslaagd als alle deelnemers weer veilig uit het water stappen en ieder op z’n eigen manier z’n doel heeft kunnen waarmaken. Of het nu gaat omdat je iemand wilt steunen of herdenken of dat je zoveel mogelijk geld wilt ophalen voor onderzoek tegen kanker. Ik kijk het meest uit naar het moment dat de eerste deelnemer het water in gaat; dan gaan alle voorbereidingen eindelijk leiden tot een mooi evenement en dat lijkt me een spannend moment.

Ik heb in mijn directe omgeving meegemaakt hoe ongelofelijk kanker ingrijpt in het leven van patiënten en hun naasten. Ik realiseerde me daarbij weer eens hoe veel voorkomend kanker is en hoe hard het nodig is dat er onderzoek wordt gedaan naar de verschillende vormen van kanker. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek, maar daarnaast gaan we er met z’n allen gewoon een hele mooie dag van maken waar je bij wilt zijn!"

Eric Fabery de Jonge | Penningmeester

"Als kind was ik lid van de lokale zwemclub en deed ik mee aan wedstrijdjes en zo. Maar dat is niet de reden dat ik mij wil inzetten voor Swim to Fight Cancer Gouda. Ruim 7 jaar geleden kreeg ik van de ene op de andere dag de diagnose Acute Myeloide Leukemie. En ik ben één van de helaas te weinige gelukkigen die dat kan navertellen.  

Veel mensen vragen mij of ik dingen anders ben gaan doen, na zo’n nieuwe kans. Het antwoord is eigenlijk ‘nee, niet echt’. Behalve dan dat ik me heb voorgenomen om mij maatschappelijk nuttiger te maken. Zo ben ik sinds een paar jaar bestuurslid en penningmeester van Stichting Jansland, die een theehuis in Voorschoten exploiteert waar jongeren met een autismestoornis een werkervaringsplek krijgen. En ik heb in september vorig jaar een deel van de Camino naar Santiago de Compostella in Spanje gelopen en daarmee geld opgehaald voor KWF.  

Onderzoek naar kanker is belangrijk, weet ik dus uit eigen ervaring. En wat is er nu mooier om met een gezellige en sportieve activiteit op een prachtige locatie aandacht te vragen voor de strijd tegen kanker en daarvoor ook nog geld op te halen? 

Daarom ben ik zeer gemotiveerd om van Swim to Fight Cancer Gouda 2024 een succes te maken."   

Vera Konijn | Marketing en communicatie

"Vorig jaar heb ik meegeholpen bij de 1e editie van Swim to Fight Cancer Gouda. Het was een onvergetelijke dag waarbij we als klap op de vuurpijl meer dan € 100.000 euro hebben opgehaald voor onderzoek naar kanker. Ik twijfelde dus ook niet toen Andy me vroeg om mee te helpen bij de 2e editie. 

Zelf had ik tot vorig jaar niet zoveel met zwemmen, maar toen ik tijdens Swim to Fight Cancer Gouda 2023 meer dan 100 mensen de Museumhaven in zag springen, dacht ik: dit wil ik volgend jaar ook doen. Naast dat ik vrijwilligerswerk doe voor dit evenement, zwem ik dit jaar zelf dus ook mee! Ik ben al hard aan het trainen. 

Als lid van het communicatieteam hoop ik dat we zoveel mogelijk Gouwenaars (en mensen uit de regio) kunnen inspireren om mee te doen aan de swim. In Nederland krijgt 1 op de 2 mensen de diagnose kanker. Iedereen kent wel iemand die ermee te maken heeft of heeft gehad. Ik hoop dat we met elkaar een mooi bedrag ophalen, zodat er meer onderzoek kan worden gedaan naar kanker." 

Erika Hoefman I Marketing en communicatie

“Ik zet me graag in voor de communicatie van de 2e editie van de Swim to Fight Cancer Gouda in 2024. Een mooi en sportief zwemevenement in het water van de iconische Museumhaven. Met het organisatieteam doen we er alles aan om nog meer deelnemers en sponsors enthousiast te maken! Om zo meer geld bij elkaar te zwemmen voor waardevol onderzoek naar kanker, een ziekte die ons allemaal - hoe dan ook - raakt. Dat ik nu als vrijwilliger voor Swim to fight Cancer in Gouda aan de slag kan, is mijn manier om hieraan bij te dragen. Dat geeft deze Goudse Swim voor mij een mooi ‘gouden’ randje. 

Ik hoop natuurlijk dat er dit jaar weer veel enthousiaste deelnemers, allemaal met hun eigen persoonlijke motivatie, de Museumhaven inspringen. Voor al die helden zorgen wij ervoor dat 22 juni een onvergetelijke dag wordt! Dus ik zeg: Love Life. Fight Cancer. Zwem mee!”

Irene van de Leur | Ambassadrice, PR

"Ruim 20 jaar woon ik samen met mijn man in Gouda en ben ik als vrijwilliger actief bij diverse organisaties en activiteiten in en rondom Gouda. Onder meer bij Soroptimistclub Gouda e.o., hockeyvereniging GMHC, korfbalvereniging CKV Reeuwijk, stichting Tjeko en als schoolmoeder en betrokken inwoner uit de wijken Plaswijck (t/m 2018) en Bloemendaal (vanaf 2018).

Via wethouder Michiel Bunnik ben ik vorig jaar gestart als ambassadrice van de Swim to Fight Cancer Gouda; een prachtig maatschappelijk sportevenement op een van de mooiste plekken van de stad.

Swim to Fight Cancer Gouda is voor mij geslaagd als er een gezellige sfeer in de stad hangt en er veel mensen op de been zijn. En dat moet toch weer lukken, want wie wil er nu niet eens in de grachten van Gouda zwemmen? Het zou mooi zijn als dit evenement ook inwoners uit de randgemeenten overhaalt om in het weekend naar onze stad te komen. En als er veel deelnemers op de been zijn, volgt het financiële resultaat als vanzelf. Vorig jaar hebben we meer dan € 100.000 opgehaald, dus dat moet in juni 2024 vast weer lukken. Leuk detail is dat een gedeelte van de opbrengst aan mijn oud-collega’s van het Groene Hart Ziekenhuis wordt overhandigd voor een nog patiëntvriendelijkere behandeling van kankerpatiënten.”

Andrea Bos

"Mijn naam is Andrea Bos uit Oudewater. Ik ben opgegroeid in een klein dorp in de voormalige DDR. In mijn jeugd heb ik veel aan rotsklimmen gedaan.

Ik heb vorig jaar voor het eerst als vrijwilliger meegeholpen bij Swim to Fight Cancer Gouda. Ik werk als verpleegkundige en ik heb gezien hoeveel leed kanker veroorzaakt bij patiënten en familie. Ook in mijn naaste familie in Duitsland is onlangs de diagnose borstkanker geconstateerd. 

Ik ben ontzettend blij om een kleine bijdrage te kunnen leveren om te zorgen dat kanker in de toekomst mogelijk geen dodelijke ziekte meer is." 


Yvonne Tak

"Mijn naam is Yvonne en ik ben 50 jaar, getrouwd en moeder van 2 dochters van 25 en 21 en oma van een (bonus) kleinzoon. Ik ben graag creatief bezig, maar ik doe ook veel in de autosport. Ik ben vaak bij een raceteam en op het circuit te vinden.  

Tijdens Swim to Fight Cancer Gouda help in vanaf het begin mee met de organisatie van het evenement. Tijdens de vorige editie heb ik geholpen in het horecateam. 

Ik heb een aantal jaar meegewerkt aan de 'droomauto dag' op het circuit op Zandvoort. Dit was voor zieke kinderen en hun gezin. Dit jaar help ik voor de 2e keer mee met Swim to Fight Cancer Gouda en ik hoop een stukje bij te kunnen dragen aan het gevecht tegen kanker. Niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen die ermee te maken heeft. Ik zag de oproep van Andy en ik heb geen moment getwijfeld om weer mee te helpen."