Veelgestelde vragen

Wanneer is Swim to Fight Cancer | Gouda en waar vindt het plaats?

add remove

Swim to Fight Cancer Gouda is op zondag 2 juli 2023 in de Museumhaven, Turf- en Kattensingel in Gouda. 

Hoe kan ik de locatie van Swim to Fight Cancer Gouda bereiken?

add remove

We adviseren iedereen om zo veel mogelijk wandelend, met de fiets of met het openbaar vervoer naar Swim to Fight Cancer Gouda te komen. Het is vanaf station Gouda iets meer dan 1500 meter wandelen/fietsen naar het start/finishgebied in de Museumhaven. 

Stallen fiets, motor of scooter

Kom zoveel mogelijk op een gewone fiets, en niet op de bakfiets, scooter, motor, E-bike, fatbike of E-chopper. Deze voertuigen nemen meer ruimte in en de plek in de binnenstad is beperkt.

Bovendien beperkt dit het uitzicht van onze toezichthouders op de kant, beperkt het de ruimte voor hulpdiensten en loop je de kans da je voertuig beschadigd raakt of andere voertuigen beschadigt als het te vol wordt. Wij gaan met verschillende organisaties en omwonenden overleggen waar fietsen geparkeerd kunnen worden op 2 juli. Zodra we meer weten communiceren we dit naar jullie.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

add remove

We adviseren iedereen om zo veel mogelijk wandelend, met de fiets of met het openbaar vervoer naar Swim to Fight Cancer Gouda te komen.

Wil je toch met de auto komen? Dan zijn er parkeerplekken op de parkeerplaats P2 van Cargill. De parkeerplaats ligt aan de Schielandse Hoge Zeedijk. 

Hoe gaat Swim to Fight Cancer om met corona?

add remove
Wij hopen natuurlijk dat we in Nederland tijdens de zomer van 2023 corona-vrij zijn. Uiteraard is het belangrijk om de corona regelgeving te waarborgen zodat we op een veilige en verantwoorde manier onze Swim kunnen organiseren.

Wij vragen iedereen de richtlijnen van het RIVM na te leven voor jezelf en anderen om je heen. Ook de organisatie van de Swim zal deze RIVM-richtlijnen vanzelfsprekend volgen en daar waar nodig ingrijpen als daar aanleiding voor is.
 
Wij zwemmen immers voor gezondheid en niet ten koste van onze gezondheid!
 
Enkele basisregels:
 
Hygiëne
• Was vaak je handen
o 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen.
o Doe dat voordat je naar buiten gaat, als je weer thuiskomt, als je je neus hebt gesnoten en natuurlijk voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
• Hoest en niest in de binnenkant van je elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna je handen.
• Schud geen handen.
 
Thuisblijven bij klachten
• Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid. 
 

Wat als het door corona niet door kan gaan?

add remove

In 2021 hebben we – ondanks de destijds geldende maatregelen – toch in 5 steden kunnen zwemmen. Wij hebben daarmee bewezen het evenement coronaproof te kunnen organiseren.

Mochten we door corona en de dan geldende RIVM-maatregelen genoodzaakt zijn om Swim to Fight Cancer te annuleren, dan zetten we jouw inschrijving automatisch door naar de volgende editie. Inschrijfgelden worden niet gerestitueerd.

Met hoeveel deelnemers houden jullie rekening bij Swim to Fight Cancer?

add remove

Er kunnen maximaal 350 deelnemers meedoen aan Swim to Fight Cancer Gouda. 

Is Swim to Fight Cancer een zwemwedstrijd?

add remove

Nee, Swim to Fight Cancer is geen wedstrijd en er zal dus ook geen tijdsregistratie zijn.

Waar gaan de donaties heen?

add remove

Door jouw bijdrage kunnen talentvolle artsen en onderzoekers op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Stichting Fight Cancer kiest elk jaar samen met KWF een aantal bijzondere onderzoeken. Maak via deze pagina kennis met deze specifieke onderzoekers, en lees over hun baanbrekende onderzoek.

Waarom wordt er € 0,89 in rekening gebracht bij een donatie? 

add remove

Om onze vaste IT kosten zo laag mogelijk te houden, maken wij voor al onze evenementen gebruik van het fondsenwerf platform Funraisin en het betaalplatform Stripe. Zij rekenen hosting- en transactiekosten. Fight Cancer probeert zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Als iedereen €0,89 extra bijdraagt, kunnen wij daarmee de kosten van het platform zoveel mogelijk wegstrepen, zodat er meer naar onderzoek kan gaan. Uiteraard hebben zowel deelnemers als donateurs de keuze om wel of niet bij te dragen aan deze kosten.

Ik wil een donatie doen, maar ik wil handmatig het geld overmaken of pas later betalen. Kan dat? 

add remove

Ja dat kan. Je kunt bij het doen van een donatie bij de tweede stap een betaalmethode kiezen. Als je hier de optie ‘factuur’ kiest, ontvang je een factuur per mail die je dan binnen 14 dagen betaalt. In verband met de financiële administratie kan het wel tot uiterlijk 10 werkdagen duren voordat jouw donatie zichtbaar wordt. 

Hoe kan ik aan al mijn familie en vrienden een bericht sturen waardoor ze eenvoudig aan mij kunnen doneren? 

add remove

Stuur een e-mail, een Facebook bericht via jouw eigen pagina of tag mensen via onze Facebook pagina, Instagram of een tweet via Twitter met de link naar je persoonlijke pagina. Als mensen op die pagina, onder jouw foto en motivatie op de knop 'doneer' drukken, dan doneren ze direct aan jou. Daarnaast kun je via jouw persoonlijke Tikkie link, die je ontvangt in een SMS ook zorgen dat mensen nog makkelijker een donatie aan je doen. Stuur de link door naar je gehele netwerk en laat ze simpelweg een tikkie betalen als donatie. 

Ik heb een donatie gedaan via een Tikkie link. Ik zie echter dat mijn donatie (nog) niet op de persoonlijke pagina staat bijgeschreven.

add remove

De verwerking van een donatie, gedaan via de Tikkie link, kan helaas tot 2 dagen duren.

Ik zie een anonieme Tikkie donatie op mijn persoonlijke pagina, maar het bedrag is niet in mijn donatieteller verwerkt.

add remove

De verwerking van een donatie, gedaan via de Tikkie link, is eerst zichtbaar op je persoonlijke pagina en met enige vertraging opgeteld in de donatieteller.

Ik word doorverwezen naar een pagina van Girogate, klopt dat?

add remove

Ja dat klopt, Alle betalingen worden gedaan via het payment platform van Girogate/Stripe.

Op mijn afschrift staat een Duits rekeningnummer, klopt dat?

add remove

Ja dat klopt. Dit is het rekeningnummer van onze betaalprovider Stripe.

Oeps, ik heb aan de verkeerde persoon gedoneerd. Wat moet ik nu doen? 

add remove

Let goed op dat tijdens het doneren via het donatieformulier de persoon aan wie je wilt doneren ook NAAST het formulier staat. Als er verkeerd wordt gedoneerd, kan je een mailtje sturen naar info@fightcancer.nl om het op te lossen. Vermeld hierin duidelijk op wie je gedoneerd hebt en naar wie het eigenlijk had gemoeten.  

Kan ik ook mobiel inschrijven, betalen en/of doneren? 

add remove

Ja, er is ook een mobiele website. Deze kun je ook gebruiken om je in te schrijven en te doneren, mits je een mobiele app van je bank hebt geïnstalleerd die dit ondersteunt. 

Kan ik ook vanuit het buitenland betalen? 

add remove

Je kunt doneren via iDeal, PayPal of met creditcard. Dit kan dus ook als je een buitenlands rekeningnummer hebt. Als je wilt doneren vanuit het buitenland maar je kunt dat niet met creditcard of PayPal, neem dan even contact met ons op, dan maken wij het voor jou in orde. 

Mogen bedrijven achter businessteams acties op touw zetten om donatiegeld binnen te halen?

add remove

Ja, natuurlijk! We omarmen alle initiatieven die geld opleveren voor het goede doel. We vernemen als organisatie graag van tevoren welke acties worden ondernomen. Dan kunnen we er namelijk op anticiperen en houden we het overzicht. Swim to Fight Cancer is in geen geval verantwoordelijk voor acties die derden op touw zetten.

Hoe wordt de veiligheid in en langs het water bewaakt? 

add remove

Dankzij de inzet van drijvende krachten zoals de Reddingsbrigade en de duikersvereniging zijn wij op en in het water voorzien van gediplomeerde EHBO-ers, life guards, duikers, ervaren zwembegeleiders en security-boten. Daarnaast staat er permanent een dokter en een ambulance paraat bij het event.

Wat is de kwaliteit van het zwemwater?

add remove

Zowel voor als tijdens het event testen wij uitvoerig de waterkwaliteit. We hebben altijd een plan B voor een locatie, mocht de originele locatie niet door kunnen gaan vanwege de waterkwaliteit. Als de waterkwaliteit ten tijde van het evenement onvoldoende blijkt te zijn op beide locaties, dan behoudt de organisatie zich het recht voor om maatregelen te nemen, met als uiterste consequentie het afgelasten van het evenement. Zie de afgemene voorwaarden voor alle details. 

Moet ik als deelnemer verplicht een wetsuit dragen? 

add remove

Voor je eigen veiligheid wordt sterk geadviseerd om een wetsuit te dragen. Als de watertemperatuur onder de 18 graden komt wordt een wetsuit zelfs verplicht. Het zwemmen met een wetsuit levert naast extra warmte ook extra drijfvermogen en bescherming op. Zo kun je onderweg nog een beetje ‘uitrusten’. 

Hoe kom ik aan een wetsuit?

add remove

Mocht je zelf geen wetsuit hebben, kun je deze kopen of huren bij onze partner Dare2Tri. Je betaalt €30,- voor het huren van een wetsuit of kan er een met 10 procent korting kopen. Ook kan je hier bijvoorbeeld een saferswimmer kopen, wat helpt om veilig te kunnen trainen. Bekijk de website voor meer informatie.

We maken met onze organisatie later bekend bij welke training je eventueel kan komen om direct een pak van Dare2Tri mee te kunnen nemen en te passen! Je kan dan dus nog een aantal dagen/weken met jouw gekozen pak trainen, zodat je er helemaal aan gewend bent voor de Swim. Graag wel je maten doorgeven op de site van Dare2Tri zodat zij ook zeker weten jouw maat mee kunnen nemen naar de training.

Op het evenement kun je ook jouw pak bij de lokale organisatie weer inleveren.

Is het toegestaan om met flippers te zwemmen?  

add remove

Nee, het gebruik van flippers is niet toegestaan.  

Moet ik verplicht een DTP-prik (tetanusprik) halen voordat ik het water in ga?  

add remove

Nee, het is echter wel verstandig om te controleren of je in de laatste 10 jaar een DTP-prik hebt gehad. Als dit niet het geval is, kun je overwegen de prik in de voorbereiding te halen. Zoek anders even contact met de GGD in jouw omgeving. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van vaccinaties en het consult. 

Kan ik veilig meezwemmen als ik zwanger ben?

add remove

We raden af mee te zwemmen als je zwanger bent. Overleg bij twijfel met je huisarts.

Wie kunnen er deelnemen aan Swim to Fight Cancer?

add remove

We hanteren de volgende minimum leeftijden:

  • Kids Swim (250 meter): 10 t/m 16 jaar
  • Geef Gouda Door (751 meter): vanaf 12 jaar
  • 2 kilometer: vanaf 16 jaar

Een deelnemer is in het bezit van zwemdiploma A. Voor de Kids Swim heb je diploma A en B nodig. Aan elke deelnemer wordt bij inschrijving gevraagd om dit te verklaren.

Deelnemers jonger dan 18 jaar kunnen alleen meedoen met een schriftelijke goedkeuring van hun ouder en/of verzorger. Hiertoe moet een 'ouderverklaring' worden ingevuld. 

Indien je zwanger bent of gezondheidsproblemen hebt, raden wij af deel te nemen. Overleg bij twijfel met je huisarts. 

Kan ik met één mailadres meerdere personen inschrijven?

add remove

Je kunt op ons platform niet met precies hetzelfde mailadres meerdere personen inschrijven. We hebben hier wel een trucje voor, maar let op dat lukt niet bij alle providers. Zover bij ons bekend werkt dit trucje voor Gmail accounts, Hotmail en Icloud. 
Als je een plusteken (+) en een woord (in dit geval bijvoorbeeld naam van de 2e persoon van inschrijving) toevoegt vóór het @-teken in je huidige mailadres, komen de berichten nog steeds bij je huidige inbox terecht. Dit kun je oneindig vaak doen. 
 
Voorbeeld: vader Jan wil graag meezwemmen met zoon Piet en dochter Eva. Zijn mailadres is Jan.achternaam64@gmail.com. Hij kan Piet inschrijven door het mailadres jan.achternaam64+piet@gmail.com te gebruiken en voor dochter Eva jan.achternaam64+eva@gmail.com. Alle mails worden doorgestuurd naar het originele mailadres van Jan.
Ziggo heeft een andere route. Zie: https://www.ziggo.nl/klantenservice/e-mail/alias-toevoegen#/

Waarom betaal ik inschrijfgeld en waar gaat dit naartoe? 

add remove

Jouw inschrijfgeld wordt gebruikt om het evenement te bekostigen. Denk hierbij aan kosten voor bijvoorbeeld diverse veiligheidsdiensten en materialen om het evenement goed en veilig neer te zetten. Je ontvangt als deelnemer ook wat terug voor je inschrijfgeld, zoals een badmuts, medaille en een gratis training. Als organisatie proberen wij zoveel mogelijk kennis en expertise in te zetten via vrijwilligers, én producten en diensten te verkrijgen via sponsoring. Sommige zaken worden kosteloos verkregen, voor andere dingen moeten wij helaas kosten maken. Het realiseren van zo'n event lukt helaas niet geheel kosteloos.

Waarom kan ik mijn streefbedrag bij het inschrijven niet verlagen?

add remove

Omdat we graag zoveel mogelijk geld voor onderzoek willen ophalen, hebben we een inspanningsverplichting bepaald van €350,- aan donaties per deelnemer. Voor kinderen is die inspanningsverplichting € 100,- aan donaties. Vaak is een appje in je familie of vriendengroep al genoeg om de inspanningsverplichting op te halen. Het gemiddelde dat door deelnemers van Swim to Fight Cancer wordt opgehaald is ongeveer € 600,- per persoon. Bekijk onder het kopje Fight cancer > donatietips wat je kunt doen om zoveel mogelijk donaties op te halen.

Wat zijn de inschrijfkosten?

add remove
Het inschrijfgeld voor Swim to Fight Cancer Gouda bedraagt voor individuele deelnemers:

Kids Swim (250 meter): € 15,- (early duck tarief t/m 31 maart, daarna € 25,- (inclusief BTW). 

Geef Gouda Door (751 meter): € 37,51,- (early duck tarief t/m 31 maart, daarna € 49,- (inclusief BTW). 

2 kilometer: € 49,- (early duck tarief t/m 31 maart, daarna € 65,- (inclusief BTW). 

De donatieverplichting die iedere deelnemer aangaat bedraagt minimaal € 350,-. De donatiegelden komen volledig ten goede aan stichting Fight cancer.
Na inschrijving ontvangt iedere deelnemer via e-mail een link naar zijn/haar persoonlijke pagina om donateurs te gaan werven.

Wat ontvangt een deelnemer?

add remove
Elke deelnemer ontvangt:
• 1x startbewijs Swim to Fight Cancer 
• 1x een badmuts (let op: verplicht vanuit de organisatie)
• 1x Gouda goodiebag
• 1x Omkleedmogelijkheid op locatie
• Mogelijkheid voor opfrisdouche met een tuinslang bij finish
• Pasta party na afloop
• Persoonlijke pagina op de site van Swim to Fight Cancer

Wat ontvangt een businessteam?

add remove
Het inschrijfgeld voor Swim to Fight Cancer bedraagt voor een businessteam € 1.000,-, excl. btw (maximaal 5 personen). De donatieverplichting die iedere business team-deelnemer individueel aangaat bedraagt € 350,-. Dat betekent dat een team dus minimaal € 1.250,- aan donaties ophaalt. De donatiegelden komen volledig ten goede aan stichting Fight cancer.
Na inschrijving ontvangt iedere deelnemer via de email een link naar zijn/haar business teampagina om donateurs te gaan werven.
Businessteams ontvangen:
• 5 startbewijzen
• 1 zwemtraining in omgeving Gouda samen met andere businessteams
• 5x badmuts
• 5x herinnering na afloop
• Een eigen actiepagina en vermelding op overzichtspagina Businessteams
• 5x deelname aan de gezellige pasta party na afloop van de swim
• Leuke extra's, zoals een teamfoto 

Hoe lang doe ik over 2 kilometer zwemmen?

add remove

Een getrainde zwemmer doet rond de dertig minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar bijna zestig minuten over.

Wat zijn de mogelijkheden tot omkleden en douchen na het zwemmen? 

add remove

Iedereen die deelneemt aan de Swim en de Kids Swim kan zich omkleden. Hier kan je ook spullen (op eigen risico) achterlaten. Bij de finish creëren wij de mogelijkheid om te douchen via een tuinslang (let op: koud water). 

Wat is Fight cancer?

add remove

Fight cancer is een jonge en eigentijdse stichting die zich samen met jou inzet om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Dit doen wij door fondsen te werven voor KWF Kankerbestrijding. Wij hebben een duidelijk motto: Love life. Fight cancer.
Fight cancer draagt niet alleen bij aan bewustwording, maar stimuleert ook iedereen die zich betrokken voelt bij kankerbestrijding om zelf in actie te komen. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld merchandise-artikelen kopen, donateur worden, deelnemen aan evenementen of acties van Fight cancer of zélf een actie organiseren voor Fight cancer. 

Waarom Fight cancer?

add remove

Fight cancer wil jongvolwassenen betrekken bij kankerbestrijding in Nederland. Fight cancer stelt dat je ook op een positieve en eigenzinnige manier kan bijdragen, op welke manier dan ook. Hiermee richten wij ons primair op jongvolwassenen, van 18 tot 45 jaar.
Wij hebben een helder doel: dat kanker in de toekomst hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn.
Dat doel willen we behalen door een beweging te creëren. Samen kunnen we aandacht vragen voor kankerbestrijding en extra inkomsten genereren voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. En dat is hard nodig: nog steeds krijgt 1 op de 3 mensen in zijn of haar leven kanker. Middels het doen van meer onderzoek kan kanker beter bestreden worden. En middels preventie wordt men bewuster van de risicofactoren waardoor kanker in vele gevallen voorkomen kan worden.

Wat doet Fight cancer? 

add remove

Vanuit de liefde voor het leven willen wij mensen inspireren om in actie te komen voor meer onderzoek naar kanker. z Met de fondsen die wij werven, financieren we via KWF Kankerbestrijding wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. Om onderzoek naar kanker te kunnen blijven doen, én om mensen goed voor te lichten is nog steeds heel veel geld nodig. Daarom roept Fight cancer iedereen op om in actie te komen. Samen kunnen we het verschil maken! Van het organiseren van een benefietparty of hardloopwedstrijd, tot het verkopen van eigen gemaakte armbanden of een donateurschap. Alles kan en alles helpt. Want wat je ook doet, met jouw actie steun je de onderzoek naar kanker.
Welke onderzoeken steunt Fight cancer?
Klik HIER om te lezen welke specifieke onderzoeken wij steunen met Swim to Fight cancer. 

Waarom steunt Fight cancer deze onderzoeken?

add remove

1. Meer patiënten overleven
Dankzij onderzoek wordt de kans om kanker te kunnen overleven steeds groter. Op dit moment is ruim 65% van alle patiënten na vijf jaar nog in leven. In 1949 was dit nog maar 25%. We gaan dus al vooruit, maar we zijn er nog lang niet! Onze droom is dat kanker een ziekte wordt die niet meer dodelijk is.
2. Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Toch is kanker niet altijd te voorkomen door gezond te leven. Wel toont onderzoek aan dat één derde van alle kanker te voorkomen is. Ook weten we steeds beter op welke risicofactoren we zelf invloed hebben. Een gezonde leefstijl speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Roken, overgewicht, te weinig bewegen, ongezonde voeding, te veel alcohol en onverstandig zonnen zijn allemaal risicofactoren die de kans op diverse vormen van kanker vergroten. Vandaar dat Fight cancer preventieonderzoek steunt en voorlichting geeft over deze onderwerpen.

Is Fight cancer een onderdeel van KWF?

add remove

Fight cancer was tot 2013 onderdeel van KWF en is sindsdien een zelfstandige stichting. Wij verschillen zowel in doelgroep als activiteiten van KWF. Wij richten ons voornamelijk op de doelgroep jongvolwassenen, maar wij sluiten niemand uit. En wij focussen ons op fondsenwerving via lokale events samen met lokale projectteams, waarmee we verbondenheid én betrokkenheid creëren vanuit de kern van de regio. We werken wel met KWF samen: zij helpen ons met de bestedingen van de fondsen die wij werven en zij monitoren de hiervoor door ons geselecteerde kankeronderzoeken.

Hoe blijf ik op de hoogte van alle acties van Fight cancer?

add remove

Je kunt natuurlijk onze Facebook en Instagram liken. Daarnaast kan je je hier inschrijven voor onze nieuwsbrief. Geen zorgen voor spam, we sturen ongeveer eens per kwartaal een nieuwsbrief!