Voorbereiding

Goed dat je mee gaat doen aan Swim to Fight Cancer! Op deze pagina vind je meer informatie over hoe jij je kan voorbereiden op jouw Swim. Denk aan trainingen, het regelen van een goed wetsuit enzovoort.

Succes en veel plezier bij je voorbereidingen!

Trainingen

Mocht je gezellig willen trainen in groepsverband, dan bieden wij jou die mogelijkheid aan. Omdat we willen dat jij je als een vis in het water voelt, hebben we de mogelijkheid om je helemaal lekker voor te bereiden. Zodat het voor jou straks appeltje eitje is om 500 meter, 1 kilometer of 2 kilometer af te leggen.  

Bij alle trainingen in Hoogland, in het Bosbad en in de Eem is de organisatie van Swim to Fight Cancer aanwezig. Heb je nog prangende vragen of wil je hulp jouw donatie bedrag te verhogen? We hebben bijvoorbeeld flyers, posters en polsbandjes beschikbaar maar denken ook graag mee met jouw idee. Kortom, we zijn er voor je!

Trainen in zwembad Hoogland
Op de volgende donderdagen kan van 18-19 uur worden getraind in het zwembad in Hoogland.

Dit is gratis; het water wordt aangeboden door ZV Hoogland. Trainers zijn daarbij aanwezig.

Data: 2, 16 en 23 mei

Trainen in de Amerena
Voor de periode van 1 mei tot en met 12 juli 2024:

Deelnemers mogen op vertoon van hun inschrijving op woensdagmiddag van 16.00 uur – 17.00 uur gratis deelnemen aan het banenzwemmen. Er wordt tussen 16.00 – 17.00 uur gezwommen in de breedte. Dus 25 meterbanen.
 
Zaterdag van 11.00 – 12.00 uur is er onder begeleiding van gecertificeerde trainers Trimzwemmen. Deelnemers van Swim to fight cancer kunnen hier met een los toegangsbewijs à € 6,30 of een 12- badenkaart à € 63,-  Normaliter is dit een uur waar er ook een lidmaatschap richting ZPC verplicht is om deel te kunnen nemen aan dit product; die verplichting is er nu niet. Bij deze training is het in principe de bedoeling om borstcrawl te zwemmen en naast zwemconditie opbouwen deze slag te verbeteren.
ZPC Amersfoort biedt de deelnemers aan deze training de mogelijkheid lid te worden van de club met twee maanden gratis lidmaatschap (waarbij men zich wel vanaf 1 juli aanmeldt als lid).
 
Daarnaast heeft de SRO het zomerabonnement in de aanbieding welke geldig is van 1 mei t/m 1 september 2024. Deze geeft onbeperkt toegang tot het banenzwemmen voor € 96,- (even ter vergelijking: een regulier kwartaal abonnement kost € 112,90 met een geldigheidsduur van 3 maanden).

Let op: tijdens de NK lange baan van woensdag 12 juni tot en met zondag 16 juni en de nationale feestdagen is de Amerena overigens gesloten!

Trainen in het Bosbad
Het Bosbad wordt vanwege renovatie later dan normaliter geopend (de planning is eind mei/begin juni). Zodra het Bosbad opengaat zal er de mogelijkheid zijn om op donderdagavond van 18.00-19.00 uur te trainen. Daar is een trainer bij aanwezig om aanwijzingen te geven. Nadere berichtgeving hierover volgt nog.

Het Bosbad gaat alleen open boven een bepaalde temperatuur waarbij zonder swimsuit en onder toezicht wordt gezwommen.

Trainen in de Eem
Op een tweetal dagen is het mogelijk om te trainen in de Eem, te weten op de zaterdagen 22 en 29 juni. Verzamelen bij Keistad Kano (De Stuw 1) om 10 uur; we gaan om 10.15 uur te water.

Bij alle trainingen wordt toezicht gehouden en is iemand met een EHBO-diploma aanwezig.

Bij de open water trainingen in de Eem vaart er ook een boot mee.

Trainingen vanuit KNZB
Vanuit de KNZB worden borstcrawlcursussen georganiseerd: https://www.knzb.nl/knzb/producten/mijnzwemcoach

Op een groot aantal locaties in Nederland kunnen deze cursussen worden gevolgd. Bovendien verzorgt de KNZB ook één van bovenstaande trainingen.

Er zijn ook zwemmers die regelmatig zelf oefenen in buitenwater. Kijk voor de mogelijkheden op de site van de Nederlandse Openwater Web. Daar kun je meer informatie vinden over trainings- en wedstrijdmogelijkheden en zijn er fora waarin informatie over buitentrainingen wordt gedeeld. Daarnaast raden wij je aan om je aan de adviezen van de KNZB te houden met betrekking tot zwemmen in open water. 
Wil je zelfstandig aan de slag om je conditie en/of techniek te verbeteren?
Dan zijn de trainingsschema’s van Mijnzwemcoach iets voor jou! Onze partner KNZB biedt alle deelnemers van Swim to Fight Cancer toegang tot Mijnzwemcoach. Dit is een platform waarop trainingsschema’s, tips en tricks te vinden zijn over zwemmen (in open water). Je kunt gebruik maken van meer dan 200 trainingsschema's gericht op jouw doel en niveau.

Wetsuits

Het dragen van een wetsuit is tijdens de Swim sterk aan te raden. Als de temperatuur onder de 18 graden komt is een wetsuit zelfs verplicht*. Je kunt op deze kaart altijd de watertemperatuur volgen, maar als een wetsuit verplicht wordt gesteld, word je hierover geinformeerd.

*Houd er rekening mee dat we afraden om te zwemmen met een wetsuit als de watertemperatuur boven de 22 graden is.

De voordelen van het dragen van een wetsuit:
-  Het beschermt je tegen de kou en onderkoeling
- Je kan gemakkelijker zwemmen, omdat een wetsuit je meer drijfvermogen geeft. 

Het is wel van belang dat je een wetsuit draagt dat speciaal bedoeld is voor zwemmen (en niet voor watersport). Anders kan het zwemmen juist moeilijker worden.

Een wetsuit kopen via Wetsuit.nl
Via onze partner Wetsuit.nl kunnen alle deelnemers van Swim to Fight Cancer een wetsuit aanschaffen met een flinke korting (vanaf € 65,- wetsuit)! Deze wordt rechtstreeks aan de je opgestuurd wanneer je bestelling hebt geplaatst. 

Klik hier voor meer informatie over de wetsuits, of koop ze direct via de oranje button hieronder:

Veiligheid & gezondheid

Een geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw ruim een uur over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met  borstcrawl. Trainen voor deze Swim raden wij dus zeker aan. 

Dankzij de inzet van partijen zoals Rijkswaterstaat, de Reddingsbrigade en gediplomeerde EHBO-ers proberen wij dit evenement zo veilig mogelijk te organiseren. Ook zullen er in het water boeien liggen, die het gedeelte markeren waar het veilig is om te zwemmen. Zwemmen buiten de boeien is niet toegestaan.


Houd er rekening mee dat deelname aan Swim to Fight Cancer op eigen risico is. Indien de waterkwaliteit ten tijde van het evenement onvoldoende blijkt te zijn, dan behoudt de organisatie zich het recht om maatregelen te nemen, met als uiterste consequentie het organiseren van een andere activiteit. Bekijk het deelnemersreglement voor alle details. 

Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl. Trainen voor deze Swim raden wij dus zeker aan. De organisatie is niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor trainingen. 

Dankzij de inzet van partijen zoals Rijkswaterstaat, de Reddingsbrigade, gediplomeerde EHBO-ers, lifeguards, ervaren zwembegeleiders, veiligheidsboten, duikers, suppers enzovoort proberen wij dit evenement zo veilig mogelijk te organiseren. Ook zullen er in het water boeien liggen, die het gedeelte markeren waar het veilig is om te zwemmen. Zwemmen buiten de boeien is niet toegestaan.

Houd er rekening mee dat deelname aan Swim to Fight Cancer verder altijd op eigen risico is. Indien de waterkwaliteit ten tijde van het evenement onvoldoende blijkt te zijn, dan behoudt de organisatie zich het recht om maatregelen te nemen, met als uiterste consequentie het afgelasten van het evenement. Zie de algemene voorwaarden voor alle details.