Internationale Vrouwendag: twee vrouwelijke onderzoekers in de spotlight

08 Mar 2021

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Wij maken graag van deze gelegenheid gebruik om twee vrouwelijke onderzoekers, die Fight cancer steunt en een warm hart toedraagt, extra onder de aandacht te brengen. Medisch oncoloog Winette van der Graaf en Olga Husson, senior onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL), willen de behandeling van jongvolwassenen met kanker verbeteren om hun kwaliteit van leven na de behandeling te verhogen. 

Van der Graaf en Husson doen onderzoek naar de oorzaak en impact van behandelingen en begeleiding bij patiënten in de leeftijdscategorie 18 – 39 jaar. Ook wel Adult Young Adolescents (AYA’s) genoemd. Het is van belang dat dit onderzoek naar deze leeftijdscategorie wordt gedaan en daarom heeft Fight cancer dit onderzoek geselecteerd om te steunen. Het onderzoek wordt, samen met een aantal andere onderzoeken, gefinancierd met geld dat Fight cancer ophaalt tijdens events en met donaties van donateurs.

Landelijk onderzoeksplatform
De onderzoekers zijn in 2019 gestart met dit onderzoek en zetten binnen vijf jaar een uniek, landelijk onderzoeksplatform op met daarin gegevens, tumormateriaal en bloed van 4.000 jongvolwassenen. Met deze gegevens kunnen de onderzoekers beter begrijpen wat de risicofactoren zijn voor het krijgen van kanker op jonge leeftijd – waarin tumoren van jongvolwassenen verschillen van die van kinderen en ouderen – en wat het betekent in het dagelijks leven om op deze leeftijd kanker te krijgen. Het platform wordt gelinkt aan het nationale AYA ‘Jong en Kanker’ platform.

De tumoren op jonge leeftijd zijn divers. Het kan gaan om een vorm van kinderkanker, om specifieke tumoren die op jongvolwassen leeftijd ontstaan zoals zaadbalkanker en Hodgkin, of om de kankersoorten die vaak op oudere leeftijd voorkomen zoals borst- en longkanker. Het platform maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar eventuele erfelijke factoren, gen-mutaties en de langetermijneffecten bij deze groep. Ook de psychosociale aspecten en de kwaliteit van leven worden onderzocht. Jongvolwassenen staan aan het begin van hun carrière of zijn deze aan het opbouwen. Relaties zijn nog volop in ontwikkeling en er is vaak een kinderwens. De onderzoekers willen weten welke interventies ze kunnen inzetten om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Meer inzichten
Van der Graaf en Husson hopen middels dit onderzoek meer inzicht te krijgen in de situatie van deze jongvolwassenen en om vervolgens leeftijdsspecifieke zorg aan te kunnen bieden. “Via de Nederlandse kankerregistratie en met vragenlijsten gaan we volgen hoe het met de AYA’s gaat, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast verzamelen we bloed en haar voor opslag en latere analyse. Ook vragen we toestemming om tumorweefsel voor onderzoek te kunnen gebruiken. Met lichamelijk onderzoek gaan we onder andere lichaamssamenstelling, conditie en kracht meten. Ook zullen de patiënten online cognitieve testen kunnen invullen én kunnen ze uitgenodigd worden voor toekomstige wetenschappelijke onderzoek.”

In januari dit jaar is teruggeblikt naar de eerste fase van het onderzoek. Na een wat langzame start door veel papierwerk verloopt het onderzoek nu naar behoren. Voor Van der Graaf en Husson is het een droom om leeftijdsspecifieke zorg gefinancierd te kunnen krijgen en om de uitkomsten van jongvolwassenen met kanker te verbeteren. Om dit na te streven, hebben zij persoonlijk weinig nodig: “Energie halen wij uit de bevlogen mensen met wie wij samenwerken aan dit project. Zoals de medici, onderzoekers en vooral de patiënten.”

Wil jij deze onderzoekers ook helpen door dit onderzoek te steunen? Doneren kan via deze link.