Het aftellen is begonnen!

28 Aug 2021

Het aftellen is eindelijk begonnen voor Swim to Fight cancer Achterhoek!

Op zondag 12 september klinkt het startschot van de derde editie van Swim to Fight Cancer Achterhoek. Het landelijke zwemevenement, dat normaliter in meer dan 20 steden plaatsvindt, wordt dit jaar op slechts 5 locaties georganiseerd. Eén daarvan is de Achterhoekeditie in Recreatieplas Stroombroek in Braamt.

Margot Verhagen, projectleider en drijvende kracht achter Swim to Fight Cancer Achterhoek vertelt: "Het was een forse uitdaging en wat ben ik toch trots dat we de organisatie van ons evenement met ons fantastische Swim Achterhoekteam voor elkaar hebben gekregen! Om de strijd tegen kanker te kunnen winnen is ontzettend veel geld voor kankeronderzoek nodig. In 2020 kon Swim Achterhoek vanwege de lockdown niet doorgaan. Dat was een enorme teleurstelling, voor ons als organisatie maar zeker ook voor de Swimmers, die al zoveel donaties bij elkaar gebracht hadden. De motivatie, het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van onze deelnemers was onze drive om ons dit jaar niet uit het veld te laten slaan door corona. En, hoe dan ook, te zorgen dat het zwemevenement door kan gaan met inachtneming van alle huidige veiligheidsmaatregelen. En dat is gelukt, we zijn nu echt aan het aftellen”, vertelt een glimlachende Verhagen. 

Veelzijdig programma

De deelnemers en het publiek kunnen dit jaar rekenen op een veelzijdig programma. Er wordt om 11.00 uur afgetrapt met een 20-koppige Sambaband die het publiek en deelnemers van de Kids Swim vanaf Landal Stroombroek meevoert naar het evenementterrein. In het afgegrensde Swim-terrein mogen maximaal 750 mensen naar binnen. Het overige publiek kan de Swimmers aanmoedigen langs de waterkant naast het evenementterrein en vanaf het terras bij Landal Stroombroek. Om 11.30 uur wordt gestart met de 500 meter Kids Swim (vanaf 10 jaar). Na de Kids Swim wordt het evenementterrein leeggemaakt en klaargestoomd voor de start van de meer dan 300 volwassenen; individuele Swimmers en van de businessteams. 

Mijlpaal

“Het gaat een fantastische en onvergetelijke editie worden boordevol entertainment voor jong en oud”, vervolgt Verhagen. “Er is vermaak en vertier voor de kids met de entertainer Rogier de Avonturier, een flyboardshow, een barber om je te laten knippen en scheren, prachtige optredens van de sambaband en het dweilorkest de Troaters, onze lokale talenten Emma en Wies en… als klap op de vuurpijl gaat het publiek ook nog getrakteerd worden op een optreden van Karin Bloemen! De allerbelangrijkste ‘performers’ zijn natuurlijk onze deelnemers die de prestatie leveren om 1 of 2 kilometer te zwemmen. Die hebben wekenlang getraind en donateurs geworven om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor kankeronderzoek. We hebben geweldig nieuws: we hebben een mijlpaal te pakken. Deze week is de tussenstand aan donaties voor het eerst in alle jaren van Swim to Fight Cancer Achterhoek over de twee ton gegaan! Een ongelooflijke prestatie van onze Swimmers en 15 businessteams. We hebben nog 2 weken te gaan, dus wie weet waar we nog op uitkomen”, zegt een trotse Verhagen tot slot. Tevens kan iedereen gratis parkeren dankzij sponsor Leisurelands (ingang Landal Stroombroek).

Opbrengst naar Fight cancer en Slingeland Ziekenhuis
De opbrengst van Swim to Fight Cancer Achterhoek gaat naar Stichting Fight cancer, een landelijke organisatie die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Nieuw voor de editie van 12 september 2021 is dat een deel van de donaties geïnvesteerd wordt in een lokaal doel. Swim to Fight Cancer Achterhoek doneert dit aan de afdeling Oncologie van het Slingeland Ziekenhuis.

Voorzitter Koen Reijnders en oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis over de derde editie: “Eén op de drie mensen krijgt kanker in zijn of haar leven. Iedereen kent wel iemand die met deze ziekte te maken heeft. Swim to Fight Cancer Achterhoek geeft de mogelijkheid om een belangrijke bijdrage te leveren in de strijd tegen kanker, want we kunnen er samen echt voor zorgen dat kanker een ziekte wordt die niet meer dodelijk is. Als chirurg oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis zie ik gelukkig steeds vaker dat we mensen kunnen genezen, mede door wetenschappelijk onderzoek en daardoor fantastische resultaten in de kliniek. Voor het doneren van een gedeelte van de opbrengst aan het Slingeland Ziekenhuis als lokaal doel zijn we dankbaar. Onze afdeling Oncologie gaat hiermee twee koppelbedden realiseren voor terminale oncologische patiënten van het Slingeland Ziekenhuis. Naasten kunnen op deze manier in een terminale fase slapen naast hun dierbare zieke kind of geliefde.”