Maak kennis met

Esmé Waanders

Naam: Esmé Waanders
Leeftijd: 36
Functie: Onderzoeker moleculaire genetica

Onderzoek
Erfelijke aanleg bij kinderkanker.

Want
Dat kanker erfelijk kan zijn wordt algemeen erkend, maar in de meeste gevallen zijn de onderliggende oorzaken nog niet opgehelderd. Het opsporen van deze oorzaken geeft ons inzicht in hoe de kanker ontstaat en ontwikkelt. Zo krijgen we de mogelijkheid om de behandeling te verbeteren of kanker te voorkomen.

Waar
De eerste 1,5 jaar (2012-2013) heb ik in het St. Jude Children’s Research Hospital in Memphis gewerkt. Nu werk ik bij de afdeling Genetica van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen.

Wat is jouw fight?
Met mijn onderzoek getiteld ‘Kanker op jonge leeftijd: toeval of niet?’ probeer ik erfelijke aanleg bij kinderen met acute lymfatische leukemie te vinden en te begrijpen. Je moet eerst het probleem in kaart brengen voordat je het op kunt lossen.

Het onderzoek
Ik focus mij op patiëntjes die tekenen tonen van erfelijke aanleg voor kanker, zoals kanker in de familie of de ontwikkeling van een tweede tumor. Met behulp van de nieuwste genetische technieken (whole exome/genome sequencing en copy number analysis) breng ik het DNA van de patiënten en hun tumor in kaart. Door dit grondig te analyseren kan ik genen identificeren die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van kanker. De biologische functie van deze genen test ik vervolgens in het laboratorium. Door veel samen te werken met andere onderzoekers over de hele wereld hoop ik dat we steeds sneller en beter verschillende typen kanker begrijpen zodat we de ziekte beter kunnen behandelen en voorkomen.

Het geld gaat naar
De financiële steun van het KWF wordt gebruikt voor onderzoek, praktijkervaring en het opbouwen van een wereldwijd netwerk. Het heeft mij in staat gesteld om 1,5 jaar in het vermaarde St. Jude Children’s Research Hospital te werken, waar ik kennis heb gemaakt met vooraanstaande onderzoekers en de nieuwste technieken. Deze ervaring zal mij in de toekomst in staat stellen onderzoek op hoog niveau te blijven doen.

Benefits patiënt
Ik verwacht dat mijn werk onze kennis over de oorzaak en het voorkomen van kanker bij kinderen en jongvolwassenen zal vergroten. Deze nieuwe kennis zal vervolgens ingezet kunnen worden voor de verbetering van behandelingen.

My drive
Heel mijn leven ben ik al gefascineerd door ons DNA, hoe genen ziekte kunnen veroorzaken en hoe ziekten overerven in families. Ik wil weten hoe kanker ontwikkelt. Wat is het mechanisme en waarom krijgen sommige kinderen kanker en anderen niet? Ik zou deze puzzel graag oplossen en ik hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen aan het verbeteren van de prognose voor patiënten.

Energy
Ik krijg energie van multidisciplinair werken. Een team waarvan ieder lid zijn eigen expertise heeft (bijvoorbeeld kinderoncologie, klinische genetica, bio-informatica en moleculaire genetica) kan het onderzoek naar een hoger plan brengen. Iedereen bekijkt het vraagstuk vanuit zijn/haar unieke hoek en zo kunnen we de puzzel sneller oplossen. De waardige manier waarop kinderen hun ziekte dragen geeft mij bovendien veel energie om onderzoek te blijven doen.

Dream
Ik heb veel dromen. In mijn visie zal genetica steeds belangrijker worden voor de diagnose, prognose en behandeling van verschillende ziekten en ook van kanker. In de niet al te verre toekomst zal het DNA eerst grondig geanalyseerd worden, zelfs voordat de patiënt bij de arts komt voor een uitslag (DNA first-principe). Hiermee kan het ziektebeloop voorspeld worden (inclusief de erfelijke aanleg) en kan een optimaal behandelplan samengesteld worden, op maat gemaakt voor de patiënt (personalized medicine).

Inspiration
De natuur geeft mij veel inspiratie. Er zijn zoveel dingen om van te genieten en om te ontdekken. De biologie zit geraffineerd in elkaar.