Swim to Fight Cancer
Amersfoort

zondag 13 september 2020

Inschrijving binnenkort geopend

Veel gestelde vragen

Wat is de kwaliteit van het water in de Eem? En is zwemmen in de Eem gevaarlijk?

Afgelopen dagen is in de pers een bericht geplaatst door Gemeente Amersfoort waarin zij adviseert om binnen haar grenzen niet te zwemmen in recreatieplassen, vijvers, sloten of grachten.


Waarom dit advies en wat betekent dit voor het zwemmen in de Eem tijdens het Swim to Fight Cancer event op 8 september?

Zwemmen in natuurwater is heerlijk maar de kwaliteit van het water is afhankelijk van verschillende factoren die niet altijd zijn te beïnvloeden. Als het bijvoorbeeld langdurig heeft geregend, kan er afvalwater in het water komen waardoor dit vervuild raakt. Ook kan bij langdurige hogere temperaturen blauwalg of botulisme ontstaan, zeker als het water niet stroomt. Het is onmogelijk om in Amersfoort al het natuurwater op het juiste kwaliteitsniveau te handhaven. Daarom een algemeen advies om niet in natuurwater te zwemmen.
 
En de Swim in de Eem dan? Het is wel mogelijk om op bepaalde locaties de kwaliteit van het water te beïnvloeden. In de Eem, en dan zeker nabij het Eemplein en in de haven, is het mogelijk om de overloopbassins langs de Eem enkele dagen voor de Swim te legen waardoor bij eventuele langdurige regenval vuil water wordt opgevangen zodat dit niet in de Eem komt. Ook de stroming kan op betreffende locatie in de Eem enigszins worden beïnvloed waardoor bij hoge temperaturen blauwalg en botulisme kunnen worden voorkomen.
Het waterschap zal de kwaliteit van het water dagelijks keuren vanaf enkele dagen voor de Swim en de noodzakelijke maatregelen nemen en in het uiterste geval de Swim afblazen. De kans op dat laatste is echter zeer gering. 

Waar is het startpunt van de zwemtocht?

We starten ter hoogte van Eemplein en zwemmen door de Eemhavenvanaf de Koppelpoort/haven. Als je deelnemer bent ontvang je voor aanvang een duidelijk e-mail met je wavetijdslot waarin je mag starten op zondag 8 september 2019. Na het aanmelden bij de organisatie die dag kan je je omkleden en wijst de rest zich vanzelf.

Waar kan ik supporten langs het water?

Langs de kades van de Eem is genoeg ruimte om de zwemmers aan te moedigen. Op social media zullen we t.z.t. dit duidelijk aangeven en ook op de plattegrond van het zwemparcours komt dit te staan.

Mag ik met mijn bootje / kano of sup op het zwemparcours aanwezig zijn?

Nee helaas dat mag niet, dit brengt de zwemmers in gevaar. De Eem is niet zo breed. Kom gezellig langs de kade staan, de zwemmers hebben je support echt nodig! Na 16.00 uur wordt het parcours die dag vrijgegeven en kan je weer in je bootje daar lekker varen.

Tot wanneer kan ik mij inschrijven?

In principe kan je je tot 31 augustus inschrijven of tot we eerder de inschrijving sluiten. Hoe eerder je je inschrijft hoe beter én je hebt langer de tijd om je gewenste streefbedrag aan donaties binnen te halen.

Krijgen alle deelnemers een medaille?

Jazeker na afloop van de Swim krijgen alle deelnemers een medaille, als aandenken aan jouw bijdrage aan Swim to Fight Cancer Amersfoort. Wat zullen we trots zijn op de deelnemers van Amersfoort!

Kunnen zwemmers van diverse afstanden in een vriendenteam/juniorkidsteam zitten?

Ja de kan echter de deelnemers in de leeftijd 10-15 jaar zwemmen wel de Junior Swim in de ochtend. Zij mogen niet de 500 meter tijdens de 2 kilometer met de senioren mee zwemmen. Dit is vanwege veiligheidsredenen.

Waarom moet ik inschrijfgeld betalen?

Het inschrijfgeld wordt gebruikt om het evenement van te bekostigen samen met de opbrengsten uit de bedrijvensponsoring. De donaties komen op een andere rekening binnen en komen geheel ten goede aan stichting Fight cancer, waar onderzoeken tegen kanker van worden betaald.

Ik schrijf me in krijg ik een bevestiging?

Jazeker zodra je je hebt ingeschreven en je inschrijfgeld is voldaan, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Je kan nu je actiepagina verder invullen en je familie en vrienden uitnodigen je te steunen door een donatie te doen. Je ontvangt van ons in de aanloop naar 8 september nog e-mails met tips en praktische gegevens. Mocht je een vraag hebben mail dan naar info@amersfoort.swimtofightcancer.nl

Hoe snel krijg ik antwoord op mijn vraag?

We streven er naar binnen 48 uur je vragen per e-mail te beantwoorden.

Ik heb interesse om te sponsoren met mijn bedrijf hoe kom ik in contact?

Allereerst wat ontzettend leuk dat uw bedrijf, groot of klein interesse heeft om Swim to Fight Cancer Amersfoort te steunen met een financiële bijdrage. We hebben diverse sponsorpakketten samengesteld waarover de sponsorcommissieleden u het meest kunnen vertellen. Ook bestaan er mogelijkheden om Swim to Fight Cancer Amersfoort te sponsoren in de vorm van ‘barterdeals’. Neem contact op met sponsoring@amersfoort.swimtofightcancer.nl of bel Dirk van Garderen 06-51325502

Ik weet misschien wel een bedrijf om te sponsoren, wat moet ik doen?

Weet je een bedrijf dat eventueel interesse heeft om Swim to Fight Cancer Amersfoort te sponsoren? Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, zo kunnen we er samen met onze sponsoren een onvergetelijk evenement neerzetten en samen met de zwemmers veel geld ophalen! Stuur een mailtje naar sponsoring@amersfoort.swimtofightcancer.nl met je naam en contactgegevens. Een van onze sponsorcommissieleden neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij weten de laatste stand van zaken over de beschikbare sponsorpakketten en de diverse mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen sponsoren en doneren?

Sponsoring is een activiteit waarbij een bedrijf een financiële bijdrage beschikbaar stelt in ruil voor promotie. Hierdoor steunen zij Swim to Fight Cancer Amersfoort en in ruil hiervoor genereren wij publiciteit voor het bedrijf. Met de opbrengsten van de sponsoring bekostigen we het evenement Swim to Fight Cancer Amersfoort denk aan de kosten voor horeca, beveiliging, techniek etc. Met het doneren van een financiële bijdrage bedoelen we het geld dat de zwemmers ophalen voor stichting Fight Cancer, zij stellen het opgehaald geld beschikbaar voor onderzoek tegen kanker. Zo zijn er dus twee duidelijk gescheiden geldstromen.

Wat gebeurt er met het sponsorgeld?

Sponsorbedragen worden gebruikt om het evenement te bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan het financieren van podia, techniek, horeca en entertainment. Donaties die door deelnemers worden opgehaald gaan rechtstreeks naar Stichting Fight Cancer en daarmee worden diverse onderzoeken mee bekostigd. Hiervoor is een aparte bankrekeningnummer zodat er nooit verwarring ontstaat over waar een ontvangen bedrag voor dient.

Waarom is bedrijven sponsoring interessant?

Dat is een goede vraag en met dit antwoord proberen we deze vraag te beantwoorden. Allereerst is het prettig als u Swim to Fight Cancer Amersfoort een warm hart toedraagt en hierin gelooft dat we door onderzoek de kans op herstel van kanker net als de afgelopen dertig jaar kunnen verveelvoudigen en minstens net zo belangrijk preventie onderzoek kunnen bespoedigen. Daarnaast wordt dit een dag waarmee uw bedrijf wil worden geassocieerd net als de gemeente Amersfoort en de omringende gemeenten die ook positief willen bijdragen aan het slagen van dit evenement. Landelijk scoren de swims georganiseerd in meerdere steden een 9 als deelnemers waardering. Automatisch betekent dat er een positieve associaties is vanuit de deelnemers naar de partijen die zich aan een swim verbinden.

Kan een bedrijf ook doneren?

Jazeker kan een bedrijf ook doneren. Dit kan in de vorm van een donatie aan een business team, een individuele deelnemer of anoniem doneren. Mail voor vragen hierover naar sponsoring@amersfoort.swimtofightcancer.nl

Krijg ik als bedrijf ook een factuur voor mijn sponsorbijdrage?

Jazeker is dit het geval. Vergeet ook niet aan ons door te geven welke gegevens er allemaal op de factuur vermeld dienen te worden (bijv. kostenplaats, contactpersoon etc.). De factuur wordt vanuit Swim to Fight Cancer Amersfoort direct na de bevestiging verstuurd. De betalingstermijn bedraagt 14 dagen.

Met wie kan ik contact opnemen over bedrijvensponsoring?

Stuur een e-mail naar sponsoring@amersfoort.swimtofightcancer.nl of bel met Dirk van Garderen 06-51325502

Wat is Fight cancer?

Fight cancer is een jonge en eigentijdse stichting die samen met jou vecht tegen kanker, door fondsen te werven voor KWF Kankerbestrijding. Wij hebben een duidelijke doelstelling: vier het leven, vecht tegen kanker, steun kankerbestrijding en red levens. Daarom luidt het motto van Fight cancer: Love life. Fight cancer.

Fight cancer draagt bij niet alleen bij aan bewustwording maar stimuleert ook iedereen die zich betrokken voelt bij kankerbestrijding en om zelf in actie te komen. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld merchandise-artikelen kopen, donateur worden, deelnemen aan evenementen of acties van Fight cancer of zélf een actie organiseren voor Fight cancer.

Waarom Fight cancer?

Fight cancer is ontwikkeld om jongere mensen meer te betrekken bij kankerbestrijding in Nederland. Fight cancer stelt dat je ook op een positieve en eigenzinnige manier kan bijdragen, op welke manier dan ook. Hiermee richten wij ons primair op jongvolwassenen (18-45 jaar).

Wij hebben een helder doel: dat kanker in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is.

Dat doel willen we halen door een beweging te creëren tegen kanker. Samen kunnen we aandacht vragen voor kankerbestrijding en extra inkomsten genereren voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. En dat is hard nodig: nog steeds krijgt 1 op de 3 mensen in zijn of haar leven kanker.

Wat doet Fight cancer? Vanuit de liefde voor het leven gaan we de strijd tegen kanker aan. Door samen met jou een beweging te creëren tegen kanker, zorgen we ervoor dat er awareness ontstaat voor kanker onder jongvolwassenen. Met de fondsen die wij werven financieren we, via KWF Kankerbestrijding, wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. Fight cancer houdt zich aan de richtlijnen van het CBF. Om onderzoek naar kanker te kunnen blijven doen, en om mensen goed voor te lichten is nog steeds heel veel geld nodig. Daarom roept Fight cancer iedereen op om in actie te komen. Jij maakt het verschil! Van het organiseren van een benefietparty of hardloopwedstrijd, tot een donateurschap. Alles kan. Want wat je ook doet, met jouw actie steun je de strijd tegen kanker.

Wat gebeurt er met mijn bijdrage?

Met jouw actie en donatie maak je onderzoek naar een oplossing mogelijk. Van iedere gedoneerde euro gaat minimaal 75 cent rechtstreeks naar KWF Kankerbestrijding ten behoeve van kankeronderzoek en preventie.

Wat doen jullie met de donaties?

Alle donaties aan de Swim to Fight Cancer Amersfoort gaat naar de stichting Fight cancer. Het organiseren van Swim Amersfoort en de bijkomende kosten voor het organiseren van een dergelijk event worden gefinancierd door het opgehaalde sponsorbudget door bedrijvensponsoring. Als jij als zwemmer dus wordt gesponsord door bijv. opa, oma of een vriend of vriendin, dat geld gaat rechtstreeks naar de stichting Fight cancer. Zij houden zich aan de richtlijnen van het CBF.

Ik wil mijn donatie wijzigen. Hoe doe ik dat?

Wijzig je gegevens via het contactformulier en geef daarbij de reden op van je wijziging. Wij zorgen ervoor dat je donatie zo spoedig mogelijk wordt aangepast.

Hoe doneer ik?

  • klik op Doneer nu bovenaan de pagina. Hier kan je anononiem doneren of een speciaal persoon een donatie geven. Zoek dan de naam van die persoon op.
  • of je hebt van een persoon/team een link ontvangen om hem/haar een donatie te geven. Ga dan naar die link, op dat moment kom je op de persoonlijke pagina van persoon x. Daar staat de button ‘doneer nu’. De rest wijst zich vanzelf.

  Vergeet niet een leuke persoonlijke boodschap achter te laten als motivatie aan de zwemmer in spe. Dat zal hij of zij echt leuk vinden om te lezen!

  Hoe houden jullie het inschrijfgeld en de donaties gescheiden?

  Het inschrijfgeld en de donaties houden wij strikt gescheiden doordat wij werken met twee verschillende rekeningen. Op de ene rekening komen het inschrijfgeld en eventuele sponsorgelden binnen en op andere rekening de donaties. Met het inschrijfgeld en eventuele sponsorgelden worden de organisatiekosten gedekt.

  De donaties komen 100% ten goede aan onderzoek. Na afloop van het evenement wordt de eerste stand doorgegeven. Daarna wordt het definitieve totale donatiebedrag openbaar gemaakt.

  Hoe laat is de Junior Swim?

  De Junior Swim zal einde van ochtend plaatsvinden dat staat sowieso vast. Het exacte tijdstip volgt in de aankomende maanden, deelnemers ontvangen deze informatie uiteraard via e-mail.

  Wat is het inschrijfgeld voor deelname aan Junior Swim?

  Het inschrijfgeld voor deelname aan de Junior Swim in Amersfoort bedraagt € 25,-. Dit wordt direct bij het aanmelden en aanmaken van een Junior Swim account via iDEAL in rekening gebracht.

  Waarom moet er inschrijfgeld betaald worden?

  Het inschrijfgeld is nodig om Swim to Fight Cancer Amersfoort te bekostigen. De opgehaalde donaties komen binnen op een ander rekeningnummer en komen geheel ten goede aan de Stichting Fight cancer die hiermee onderzoeken naar kanker ondersteunt.

  Voor hoeveel deelnemers aan de Junior Swim is er plek?

  Er is plek voor 200 kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar die kunnen deelnemen aan de Junior Swim. Ben je 16 jaar of ouder dan kan je je als individuele deelnemer registreren, ook dan heb je nog een ouderverklaring nodig (dat je ouders akkoord zijn dat je mee gaat zwemmen). Dit geldt voor alle deelnemers onder de 18 jaar.

  Kan ik samen met mijn vriendje of vriendinnetje zwemmen?

  Jazeker kan dat. Je kunt je allebei zelfstandig inschrijven voor de Junior Swim of je maakt een Juniorteam aan. Het verschil is dat je als Juniorteam sowieso met elkaar op hetzelfde tijdstip start met zwemmen en je haalt samen geld op. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor de zieke juf op school, maar ook gewoon omdat jullie het leuk vinden om als team te zwemmen.

  Is een wetsuit dragen verplicht voor de Junior Swim?

  Nee het is niet verplicht maar wij raden het wel sterk aan. Daarbij is het prettig om in openwater te zwemmen in een wetsuit.

  Ik ben op 8 september nog geen 10 jaar maar wel bijna jarig, wat dan?

  Ohhh wat ontzettend balen, we zijn best streng, en doen dat vanwege je eigen veiligheid. Maar je mag echt pas meedoen als je op 8 september 2019 al 10 jaar oud bent. Ben je dat nog niet, kom dan je broertje/ zusje of vriendje/vriendinnetje aanmoedigen en help hen bij het ophalen van zoveel mogelijk geld.

  Krijg ik nog informatie over hoe laat ik waar moet zijn etc.?

  Natuurlijk krijg je die informatie nog van ons. Eind augustus versturen wij alle praktische informatie naar je toe per e-mail. Houd ook deze website in de gaten voor updates over het programma.

  Hoe kan ik geld ophalen?

  Als je samen met je vader/moeder of verzorger hebt ingeschreven ontvangen zij een bevestigingsmail met een linkje naar je persoonlijke pagina. Op die pagina kan jij een leuke foto van jezelf uploaden en een verhaaltje schrijven waarom jij meedoet aan de Junior Swim. De link van jouw persoonlijke pagina staat ook in die e-mail en die kan je rond sturen naar opa en oma, vrienden en vriendinnen. Ook hebben we foldertjes beschikbaar die je kunt uitdelen.