Succesvolle aftrap van het zwemseizoen

14 Jul 2021

Succesvolle aftrap van het Swim to Fight Cancer seizoen

In voorbereiding op de SWIM werden er trainingen en Clinics verzorgd door de Grindgatzwemmers. Zo heeft op zaterdag 3 juli jl. de eerste zwemclinic plaatsgevonden onder begeleiding van Joost Reijns, oud professioneel zwemmer, bij wie vlak voor zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2012 in London teelbalkanker werd geconstateerd. Joost deelde zijn verhaal met de aanwezigen en gaf aan dat na de constatering van de kanker een periode van intensief herstel volgde. Mede gesteund door de gelden die opgehaald zijn voor kankeronderzoek onderging hij een maatwerk behandeling die goed aansloeg. Het resultaat van het benodigde onderzoek is dat hij tijdig gezond werd verklaard en het zwemmen sneller kon oppakken dan verwacht. Hij pakte na zijn herstel een zilveren WK-plak mee op de 200 m estafette. Joost benadrukte nog maar eens hoe belangrijk initiatieven als de Swim zijn om het kankeronderzoek te blijven ondersteunen om zo dichter bij een doorbraak te komen. 

Tijdens de openings clinic van Swim to Fight Cancer werden velen ook zeer geïnspireerd door het verhaal van Juliette en Sarah. Zij springen met 10 oude schoolvriendinnen als vriendenteam in het water ter nagedachtenis aan één van de ouders van een goede vriendin, die recentelijk is overleden. Juliette en Sarah, die beiden echt geen geoefende zwemmers zijn, zwommen tijdens deze eerste clinic 2,5 km in schoolslag. Het voelde best zwaar, zo gaf Juliette aan maar ze raakte extra gemotiveerd en kijkt ernaar uit om gaat samen met negen andere vriendinnen op 5 september voor het goede doel aan de start van de Swim te staan. De emotie die dit losmaakt bij deze hechte vriendengroep is ontzettend voelbaar en aanwezig. Het past volgens hun bij de verwerking van het collectieve verdriet en ook bij vriendschap. Een groot saamhorigheidsgevoel, vooral als je ziet hoe snel en relatief makkelijk de donaties binnenstromen. Dit is een sprekend voorbeeld hoe je in emotioneel zware tijden toch met je naasten meer kan bereiken.  Juliette en Sarah hopen dat meer mensen zich aangesproken voelen door hun verhaal en zich aansluiten bij de zwemmers die mee doen aan de Swim van 2021. Het is immers fijn om verhalen en emoties met elkaar te delen.

Zet onmacht om in kracht! Voor wie ga jij dit jaar zwemmen? Doe mee of doneer. Aanmelden voor de Swim op 5 september kan via deze link.