Lokale ondersteuning project Maastricht: KidsCare app

29 Aug 2023

 ‘De vervelende tijd minder vervelend maken’

Ook deze editie van Swim to Fight Cancer Maastricht zal er een lokaal project gesteund worden met €10.000 uit opgehaalde donaties. Dit jaar steunen wij de ontwikkeling van de KidsCare app: een app die ondersteuning biedt aan kinderen met zieke ouders. Neele (10 jaar) heeft samen met een groepje kinderen zelf het idee voor deze app bedacht. Zij heeft helaas al veel te maken gehad met dit pittige onderwerp omdat haar moeder zelf kanker heeft. Rowan en Nicole zijn vanuit het Zorginnovatielab MUMC+ betrokken bij de ontwikkeling van de app. Wij hebben hen wat vragen gesteld om wat meer te leren over dit project!

 

Hoe is het idee van de KidsCare app tot stand gekomen?

Rowan: “Het idee is ontstaan tijdens de Hackathon4Kids. Dit is een evenement dat we vanuit het Zorginnovatielab MUMC+ in samenwerking met het Ronald McDonald huis Maastricht hebben georganiseerd in maart dit jaar. Tijdens dit evenement hebben we samen met groepjes kinderen gewerkt aan een oplossing voor een uitdaging in de zorg. Ik was samen met Nicole de coach van een groep meiden, waar ook Neele onderdeel van was. Onze uitdaging: ineens is een ouder ziek, en nu? Binnen twee dagen hebben de kinderen een prototype van de app uitgewerkt voor kinderen met een ouder die kanker heeft. In de app kunnen kinderen onder andere leren wat kanker is, welke behandelingen er zijn en helpt het hele gezin om gevoelengs met elkaar te delen.”

Neele: “Tijdens de Hackaton4Kids koos ik voor het onderwerp ‘kinderen met een zieke ouder’. Deze koos ik omdat ik zelf ook een zieke moeder heb en ik me daarom goed kan inleven in kinderen die hetzelfde meemaken als ik. Toen mijn moeder ziek was had ik heel veel vragen in mijn hoofd. Over bijvoorbeeld wat kanker eigenlijk was en welke behandelingen mama zou krijgen. En wanneer mama behandelingen had en wij ergens gingen logeren. Ik vond die hele tijd niet duidelijk genoeg en dat maakte het ook heel spannend. Er waren ook weinig mensen met wie ik kon praten over wat ik voelde want niemand kon echt begrijpen hoe ik me voelde. Toen hadden we deze app bedacht!”

 

Waar gaan jullie de €10.000 uit de donaties van Swim to Fight Cancer Maastricht voor gebruiken?

Rowan: “Er is nu een vroeg ontwerp gemaakt en een niet-interactief prototype van de app. Wij willen graag de volgende stap nemen in de echte realisatie van de app. Ontwerpers, codeerders en marketing kosten natuurlijk allemaal veel geld. Dus met de steun van Swim to Fight Cancer Maastricht kunnen we dit mogelijk maken!”

 

Wat hopen jullie uiteindelijk met de app te bereiken?

Rowan: “Wij hopen natuurlijk dat de app uiteindelijk geperfectioneerd en gerealiseerd kan worden zodat het klaar is voor gebruik. Kanker is niet alleen een moeilijk en verdrietig onderwerp, maar ook ingewikkeld om te begrijpen voor (jonge) kinderen. Ik zie dus een mooie kans om wat extra ondersteuning beschikbaar te stellen voor kinderen met een zieke ouder. Begrijpen wat kanker eigenlijk is, wat doet het met de cellen (wat is een cel eigenlijk?), wat gebeurt er met de ouder, wat zijn die gekke apparaten in het ziekenhuis, en waarom heeft een ouder soms even niet de energie om samen te spelen?”

Neele: “Dat kinderen met een zieke ouder meer duidelijkheid en overzicht krijgen in een onzekere periode. Het geeft meer informatie over de ziekte en behandelingen. Dat je ook weet hoe de zieke ouder zich voelt als je uit logeren bent. De vervelende tijd minder vervelend maken. Mij heeft het heel erg geholpen om er toch over te praten. Vooral je gevoel en behoeftes delen.”  

Neele heeft ook samen met haar moeder een hele mooie vlog opgenomen, net na de diagnose. Hierin vertelt Neele hoe dat voor haar was en is. Je kunt de vlog hier bekijken: https://youtu.be/blTgTXrz1ko?si=zf_aGY3wzhBvRyaP