Louise (9) over Swim to Fight Cancer: 'Het was een dag met een lach en een traan'

03 Sep 2019

BREDA - Gisteren was een dag met een lach en een traan voor de 9-jarige Louise Jacobs. Samen met haar tante José sprong ze tijdens Swim to Fight Cancer de Singels in. De basisschoolscholier was vastberaden om geld op te halen voor onderzoek naar kanker, zodat niemand ooit meer mee hoeft te maken wat zij meemaakte. "Want als je mama kanker heeft, dan moet je elke dag naar het ziekenhuis en kan je niet meer afspreken met andere kinderen."

Vol spanning werd Louise gisteren wakker, het was haar grote dag. Enthousiast telde ze de uren af, maar eenmaal bij de Haven aangekomen, kwam de spanning toch naar boven. Zeker de een-minuutstilte was een zwaar moment voor het meisje. Hierbij kwam het verdriet naar boven, vanwege het gemis van haar oma en alle herinneringen aan de tijd dat haar moeder kanker had. Ook haar ouders hielden het op dit moment niet droog.

Drie jaar geleden kreeg Danielle, moeder van twee kinderen, de diagnose borstkanker. Dat nieuws sloeg als een bom in bij het jonge gezin. "Het was een hele heftige periode, met veel ziekenhuisbezoeken", vertelt Danielle, die nu inmiddels genezen is, eerder aan de site. Dat deze periode ook bij de kinderen een grote impact heeft gemaakt, bleek toen Louise een aantal maanden geleden thuiskwam van school. "Op school had de lerares van groep 5 enthousiast vertelt over Swim to Fight Cancer", vertelt Danielle. Louise was meteen vastberaden om mee te zwemmen. "Ze kwam thuis en vertelde me dat ze er alles voor wilde doen, zodat andere kinderen niet mee hoeven te maken wat wij hebben meegemaakt."

Echte vriendschap
Gelukkig was daar tot Louise's grote verrassing vriendinnetje Fien om haar nog even op te vrolijken voor de warming-up. Ook mocht ze nog even op het podium komen. De presentator vroeg aan Louise waarom ze mee zwom. De 9-jarige vertelde haar verhaal met tranen in de ogen. Toen de presentator hoorde dat Louise wilde dat andere kinderen dit nooit meer mee hoefden te maken, brak ook hij. "Want als je mama kanker heeft dan moet je elke dag naar het ziekenhuis en kan je niet meer afspreken met andere kinderen", zo legde ze uit aan de presentator. 

Louise met haar vriendinnetje Fien. (tekst gaat verder na foto)
Afbeelding

Grote glimlach
Eenmaal in het water kon Louise doen waar ze voor gekomen was. Het was eigenlijk de bedoeling dat ze de Singel in zou duiken met haar moeder, maar hier kwam verandering in toen Danielle onverwacht geopereerd moest worden. Daarom nam de zus van Danielle, tante José, de taak over. Samen hebben ze zich goed voorbereid en daar was Louise dan ook maar al te blij mee. "Nu is het heel makkelijk om te zwemmen", vertelde ze tegen haar tante in het water.  Ze genoot van het juichen en aanmoedigen van het publiek aan de kant. Zelfs de duikers gaven haar een extra zetje in de rug door haar aan te moedigen. Eenmaal bij de finish voelde de zwemster de opluchting. Op de kade liep ze met een grote glimlach naar haar ouders voor een dikke knuffel. "Wij zijn enorm trots op haar prestatie en ook diep geroerd. Kortom, het was een dag met een lach en een traan!" 


Ver over het streefbedrag
Louise's zwemtocht was zeker niet voor niks. Het streefbedrag van de 9-jarige was 550 euro, maar ze heeft nu al meer opgehaald dan gehoopt. Op de site van Swim to Fight Cancer is te zien dat ze al ruim 763 euro ophaalde. 

In totaal werd er tot nu toe ruim 340.000 euro opgehaald. Vooral de laatste week voor het evenement stond de donatieteller niet stil. Toen werd er ruim 80.000 euro gedoneerd. Projectleider Theo Dekker is enorm blij met het bedrag en bedankt alle zwemmers, donateurs en de mensen en organisaties die betrokken waren bij het evenement. "Wij zijn als organisatie enorm op het behaalde doel." Als het aan Swim to Fight Cancer ligt, keert het evenement volgend jaar weer terug naar Breda.  Het eindbedrag is nog niet definitief. Wie nog wil doneren, kan dat nog twee weken doen via de site van Swim to Fight cancer