Onderzoek protonentherapie: welke patiënt heeft er het meeste baat bij?

Andre Dekker (Clinical Data Science bij MAASTRO Clinic, UIMC & Universiteit van Maastricht) 

HET ONDERZOEK

Het KWF infrastructuur project heeft als doel zoveel mogelijk data van kankerpatiënten in Nederland beschikbaar te krijgen voor onderzoek. Alleen door te leren van de vorige kankerpatiënten weet je wat het beste is om te doen in een huidige of toekomstige patiënt.

Waarom dit onderzoek? 

Bestraling van kanker gebeurt al decennialang met fotonen. Dat zijn pakketjes energie die dwars door het lichaam heen schieten en daarbij niet alleen de tumorcellen raken, maar ook het gezonde weefsel vóór en achter de tumor. Volgens de natuurkunde kan bestraling met protonen het gezonde weefsel ontzien, omdat – mits goed afgesteld – protonen hun lading enkel in de tumor afgeven.

In de afgelopen jaren zijn 4 protonencentra gebouwd in Nederland. In 2018 is de eerste patiënt ook daadwerkelijk bestraald in Groningen. Protonenbestraling is voorwaardelijk opgenomen in de verzekerde zorg, op voorwaarde dat de behandeling in een nationaal register wordt geëvalueerd op effectiviteit, complicaties en kosten-effectiviteit. Dit project voorziet in het opzetten van zo’n register.Steun dit onderzoek

Het onderzoek

Bestraling van kanker gebeurt al decennialang met fotonen. Dat zijn pakketjes energie die dwars door het lichaam heen schieten en daarbij niet alleen de tumorcellen raken, maar ook het gezonde weefsel vóór en achter de tumor. Volgens de natuurkunde kan bestraling met protonen het gezonde weefsel ontzien, omdat – mits goed afgesteld – protonen hun lading enkel in de tumor afgeven.

In de afgelopen jaren zijn 4 protonencentra gebouwd in Nederland. In 2018 is de eerste patiënt ook daadwerkelijk bestraald in Groningen. Protonenbestraling is voorwaardelijk opgenomen in de verzekerde zorg, op voorwaarde dat de behandeling in een nationaal register wordt geëvalueerd op effectiviteit, complicaties en kosten-effectiviteit. Dit project voorziet in het opzetten van zo’n register.

Onze aanpak heet de Personal Health Train (animatie) en werkt zo: 
1) We bouwen data stations op de plek waar de data wordt vastgelegd (bijv. ziekenhuizen). In elk stations slaan we de data op dezelfde manier op.
2) We bouwen ‘data treinen’ waar een onderzoeksvraag in zit. Bijvoorbeeld de vraag “Welke karakteristieken van patiënten zijn belangrijk voor een succesvolle behandeling met protonentherapie?”
3) We bouwen sporen waarmee de treinen op een streng beveiligde manier de stations kunnen bezoeken om deze vraag te beantwoorden. Het unieke aan de Personal Health Train is dat we de vraag naar de data sturen en daar beantwoorden. De data wordt dus niet verplaatst. Dat heeft grote voordelen, zowel voor de privacy van patiënten als dat zij de eigen controle behouden over hun eigen data.

LOOPTIJD EN KOSTEN

Looptijd

Projectcode: 8254 / 2017-1
Titel project: Proton therapy research infrastructure - ProTRAIT
Projectleiders: prof. Hans Langendijk, prof. André Dekker
Instituten: UMC Groningen, Maastricht UMC+
Startdatum: medio 2018
Duur project: 3 jaar
Financiering KWF: €1,545,098.60

Kosten

We betalen met de KWF subsidie beginnende onderzoekers met hele verschillende achtergronden (medische wetenschappen, ICT, kunstmatige intelligentie, economie). Zij werken aan verschillende wetenschappelijke vragen zoals welke data moet er eigenlijk in een station staan? Hoe zorgen we dat verschillende ziekenhuizen data op dezelfde manier in het station stoppen? Hoe kan een trein leren van data die verspreid staan over meerdere stations? Hoe maken we het spoor zo veilig mogelijk? Hoe passen we kunstmatige intelligentie toe in de kliniek?
Benefits patiënt: Door de data infrastructuur die we ontwikkelen te combineren met kunstmatige intelligentie kunnen we voorspellen welke behandeling welk effect zal hebben in een individuele patiënt. Daarmee kan elke patiënt – samen met de dokter – beslissen welke behandeling het best bij haar of hem past.

DE ONDERZOEKER

Naam

Naam:               Andre Dekker 
Leeftijd:             44
Functie:             Hoogleraar Clinical Data Science bij MAASTRO Clinic, het Maastricht UIMC+ en de Universiteit Maastricht

Mijn droom is dat dat we van elke kankerpatiënt op de wereld leren hoe we kanker kunnen voorkomen en bestrijden.

Wat is jouw Fight?

Mijn fight is om te bereiken dat mensen het delen van data, en trends als “Big Data” en Kunstmatige Intelligentie niet alleen maar als bedreigend zien maar ook als noodzakelijk en waardevol. Dat mensen data willen delen omdat ze zien welke voordelen dat heeft voor anderen en zichzelf en dat ze vertrouwen hebben dat we goed omgaan met hun data en privacy..