Onderzoek: Kankercellen verkleden als virus

HET ONDERZOEK

Kankercellen verkleden als virus

Het ontwikkelen van een nieuwe innovatieve manier van immunotherapie door kankercellen te verkleden als virus. In het laboratorium wordt getest voor welke vormen van kanker deze aanpak kansrijk is. 

Waarom dit onderzoek? 

Ons afweersysteem is ontworpen om met lichaamsvreemde ziekteverwekkers om te gaan, zoals bacteriën en virussen. Kankercellen ontstaan uit eigen weefsel en zijn lastiger te herkennen voor onze afweercellen. Maar wat gebeurt er als je kankercellen ‘verkleedt’ als virussen?Steun dit onderzoek

Doel van het onderzoek
Een nieuwe, innovatieve manier van immunotherapie ontwikkelen.

Waarom is dit onderzoek nodig?
De meeste mensen komen als kind in aanraking met het CMV-virus. Ze worden in de regel niet ziek, maar ontwikkelen er wel een sterke afweer tegen. Het virus blijft na de eerste besmetting achter in het lijf, om vervolgens gedurende het leven af en toe kortstondig op te laaien. Omdat er afweercellen (T-cellen) in het lichaam speciaal getraind zijn tegen het virus, maken ze direct korte metten met deze activiteit. Bij dit kat-en-muis spel tussen afweer en het CMV-virus, ontstaan er gedurende het leven steeds meer van deze anti-CMV afweercellen. Bij ouderen kunnen daardoor tot wel 10-15% van alle T-cellen in het bloed gericht zijn tegen het CMV-virus.

In dit project onderzoekt prof. Wijnand Helfrich het spectaculaire idee om kankercellen te voorzien van eigenschappen waardoor afweercellen ze herkennen als actieve CMV-virussen. Maar zoals wel vaker met een innovatief idee, moet eerst worden onderzocht in hoeverre het veilig en haalbaar is.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?
De onderzoeksgroep van Helfrich gaat aan de slag met een eiwit dat specifiek hecht op kankercellen en ervoor zorgt dat ze er voor het afweersysteem uit gaan zien als actieve CMV-virussen. In het laboratorium wordt getest voor welke vormen van kanker deze aanpak kansrijk is. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van kankercellen en T-cellen die rechtstreeks afkomstig zijn van patiënten.

Wat levert dit onderzoek op?
Dit onderzoek moet duidelijk maken of deze methode haalbaar en veilig is om door te ontwikkelen naar patiëntenstudies.

LOOPTIJD EN KOSTEN

Projectcode: 13077 / 2020-1
Titel project: Bestaande afweer tegen een algemeen voorkomend virus gebruiken om kankercellen te doden;
een nieuwe vorm van immunotherapie bij kanker.
Projectleiders: prof. Dr. Wijnand Helfrich
Instituten: UMCG
Startdatum: Q1 2021
Duur project: 4 jaar
Financiering: €754.680,-

 

DE ONDERZOEKER

Naam

Prof. Dr. Wijnand Helfrich (UMCG)

Prof. Dr. Wijnand Helfrich UMCG