Een gezonde leefstijl redt levens

ROOKVRIJ LEVEN

Gezond leven en niet roken verlaagd de kans op kanker. Als je stopt met roken of er niet aan begint voorkomt dat veel kanker.

LEES MEER

EET GEZOND

Veel mensen zetten in januari hun voornemens om in daden. Je leefstijl veranderen is een kwestie van bewust leven.

LEES MEER

ZON VERSTANDIG

Uv-straling uit zon is onze belangrijkste bron van vitamine D. Maar onbeschermd zonnen geeft later meer kans op huidkanker. 

LEES MEER

Verklein jouw kans op kanker

In opdracht van KWF Kankerbestrijding heeft TNO de bijdrage van leefstijlfactoren aan kanker voor de Nederlandse situatie voor het eerst in kaart laten brengen. De kans op het krijgen van kanker wordt beïnvloed door genetische aanleg, maar ook door een gezonde of minder gezonde leefstijl. 
Naar schatting wordt 30% van de nieuwe kankergevallen in Nederland veroorzaakt door een minder gezonde levensstijl en zou daarmee in principe voorkomen kunnen worden. Niet roken is hierin het belangrijkste advies, maar ook gezonde voeding en voldoende bewegen helpen om het risico te verlagen.

LEES OVER HET ONDERZOEK

Gezond leven

Wie gezond leeft, heeft minder kans op kanker. Een gezonde leefstijl houdt in: gezond en gevarieerd eten, genoeg bewegen, een gezond gewicht, niet roken, verstandig zonnen en geen alcohol. Onderzoek wijst uit dat we met deze leefregels meer dan 30 procent van de kanker zouden kunnen voorkomen.
Betekent gezond leven altijd dat je geen kanker krijgt? Nee. Sommigen die roken, dagelijks drinken of slecht eten worden toch oud zonder kanker. Verder is kanker deels erfelijk bepaalt, waardoor je er ook niet altijd iets aan kan doen. Toch blijft gezond leven een uitstekende manier om de kans op kanker te verkleinen.

Voorkomen is beter dan genezen

  • Genoeg groente en fruit verlaagt het risico op kanker
  • Eén derde van kanker door het nuttigen van alcohol ontstaat bij drinken volgens de norm
  • De kinderhuid is extra kwetsbaar bij verbranding door de zon.

Onderzoek toont aan dat meer dan één derde van alle kanker te voorkomen is. Zo weten we steeds beter op welke risicofactoren we zelf meer of minder invloed hebben. Een gezonde leefstijl speelt daarbij een belangrijke rol.

TIPS VOOR GEZOND LEVEN

Kanker Risico test

Kanker overkomt je. Kun je dan wel wat doen om je eigen kans op kanker kleiner te maken? Dat ontdek je met de KWF Kanker Risico Test, een test voor 12 kankersoorten. 
Bij het testresultaat krijg je advies: wat je zélf kunt doen om je risico kleiner te maken!
Facts van de Nederlanders:

  • heeft bijna 50% overgewicht. Dit is een BMI hoger dan 25 
  • weet 40% dat overgewicht je risico op kanker kan vergroten 

START HIER DE TEST