Wetsuit huren

14 Aug 2022

Met Dare2Tri hebben we een mooie deal gesloten voor de huur van een wetsuit. Tijdens de laatste training op woensdag 7 september in De Kuil in Prinsenbeek is Dare2Tri aanwezig - vóór en na de training - met een bus met voldoende wetsuits voor dames en heren in diverse maten. Je kunt dan een wetsuit huren voor € 30,00 en meteen uitproberen. Je levert hem dan weer in na de Swim op 11 september.

IS EEN WETSUIT VERPLICHT?
Als het water tijdens Swim to Fight Cancer op 11 september kouder is dan 18 graden ben je verplicht om een wetsuit aan te hebben. Ook boven de 18 graden adviseren wij om met een wetsuit te zwemmen, dit is wel per persoon afhankelijk van de afstand die je zwemt en je zwemervaring in open water. Pas vanaf 24,6 graden is het verboden.

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN WETSUIT?
Het is belangrijk dat je een wetsuit aanschaft, die specifiek is ontwikkeld voor de sport die je beoefent. Voor het open water zwemmen is het niet verstandig om een surfwetsuit te kopen. Surfwetsuits zitten over het algemeen wat losser dan een zwemwetsuit. Dat betekent dat er meer water tussen het pak en je huid komt, waardoor je meer weerstand ervaart tijdens het zwemmen.

Een wetsuit moet nauwsluitend zitten en geen zichtbare plooien hebben. Het is normaal dat het pak wat strak aanvoelt als het droog is. Zodra je het water ingaat, zal dit iets losser worden en gemakkelijker aanvoelen. Hoe weet je nu of een wetsuit niet te klein of te groot is? Als je het gevoel hebt dat je schouders naar beneden worden geduwd is hij te klein. Als er te veel ruimte bij je armen, benen of onderrug zit, dan is hij te groot.

VERSCHILLENDE SOORTEN WETSUITS

Er zijn verschillende soorten wetsuits voor open water. Denk hierbij aan de dikte van het pak en de lengte van de pijpen. Als je bijvoorbeeld schoolslag zwemt, is het fijn om een wetsuit aan te hebben met korte pijpen tot boven de knieën. Hierdoor zijn je knieën vrij en is bewegen gemakkelijker. Er bestaan overigens ook speciale wetsuits voor schoolslag.
De dikte van het pak heeft ook te maken met de temperatuur van het water waarin je zwemt. Decathlon bijvoorbeeld adviseert een dikte van 4/2 mm als het water onder de 17 graden is. 4/2 mm betekent dat de romp en de benen 4 mm dik is en bij de schouders en armen 2 mm dik. Hoe dikker het pak, hoe warmer het aanvoelt tijdens het zwemmen.

WETSUIT KOPEN
Wil je een wetsuit aanschaffen, maar je twijfelt eraan of het een geschikte wetsuit is, bel dan met de winkel of webshop, zij kunnen je vaak goed adviseren.