Uit Loenensch Nieuws - Water als houvast

18 May 2022

In 2018 zwom Els van Riel de eerste editie van de Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht. Samen met een aantal moeders uit de klas van haar zoon Olivier zwom ze wekelijks in open water in aanloop naar het event.

Bij Olivier werd in 2016 een hersentumor geconstateerd. Door het initiatief van de Swim begon Els als experiment met zwemmen in open water: “als Olivier het onbekende onbevangen tegemoet treedt dan kan ik op z’n minst ook iets doen waarmee ik mijn grenzen verleg”. Na een inten- sieve periode van behandelen bleek bij controle dat, on- danks alle kuren, de ziekte toch weer terug gekomen was. In 2019 was ze vastberaden om weer deel te nemen aan de Swim, deze keer zwom ze samen met Olivier, al zijn vrienden en familie. Hij overleed twee maanden later.

Zwemmen in de winter

Het eerste jaar dat ze zwom hield ze nog een winterstop. Met water als houvast zwom ze nu ook in de winter door en was ze samen met haar zwemmaatjes twee keer per week te vinden in de Spiegelplas in Nederhorst den Berg, en later ook in de Maarsseveense plassen. Zwemmen moet je, zeker voor de veiligheid, echt samen met iemand doen. “Zo is er altijd wel iemand die met me mee gaat, is het niet zwemmend, dan zelfs al wandelend met de hond langs het strandje. Als ik maar kon zwemmen, dat hield me overeind”.

Lees verder in het Loenensch Nieuws artikel