Tamara zwemt voor haar Ruud op bijzondere datum

12 Mar 2024

De datum 23 juni zal voor de Tilburgse Tamara Hermsen altijd beladen blijven. In 2023 overleed haar man Ruud op die dag. Komende 23 juni staat in het teken van het  eerbetoon aan hem: dan is de 2024-editie van Swim to Fight Cancer in Tilburg. Tamara is vastbesloten om véél geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

Tamara (65) twijfelde even of ze haar persoonlijke verhaal wel wilde delen. “Ruud hoefde nooit zo nodig in de schijnwerpers te staan. En ik ook niet. Maar ja, het is voor een heel goed doel. Dus ik wil bij nader inzien mijn verhaal graag vertellen. Hopelijk kan ik anderen zo inspireren om mee te doen of te doneren.”

 

Ruud Hermsen was ruim veertig jaar een zeer gewaardeerd specialist in ondernemings- en insolventierecht bij het huidige De Voort Advocaten en Mediators in Tilburg. Tamara: “Hij hoorde al in 2014 dat hij ziek was. Prostaatkanker, met uitzaaiingen. Maar dat wisten maar weinig mensen. Ruud wilde het niet kenbaar maken. Hij wilde door met zijn leven en  met zijn werk. Als er één ding is wat hij niet wilde, was het om als patiënt gezien te worden.”

Groot gemis

Tot december 2022 ging dat naar omstandigheden best goed, vertelt Tamara. “Ruud had lang baat bij de verschillende hormoonbehandelingen. Toen die niet meer aansloegen en zijn ziekte tot steeds meer ongemakken leidde, begon hij in december 2022 met chemobehandelingen. Daardoor kon hij de ziekte ook niet meer verborgen houden. Ruud had een enorme wilskracht en ging zo lang hij kon verder met zijn werk, want dat was een belangrijk deel van zijn leven. Afgelopen voorjaar kreeg hij, als curator, nog een groot faillissement toegewezen. Daar was hij trots op. Veel energie stak hij ook in zijn gezin en kleinkinderen. Daar genoot hij enorm van. Maar het werd meer en meer duidelijk dat het steeds slechter met hem ging.”

Uiteindelijk overleed Ruud op 23 juni, omringd door zijn dierbaren. Ruud koos voor euthanasie. Tamara: “Hij kon niet meer, hij was  op. Het was een bewust, prachtig en waardig einde. Maar het gemis is immens groot.”

Eerbetoon

Door mee te doen aan Swim to Fight Cancer 2024, wil Tamara Ruud eren. Tegelijkertijd wil ze ook geld ophalen voor de strijd tegen kanker. Het wordt niet haar eerste deelname, vertelt ze. “De eerste editie, in 2018, deed ik ook mee. Het was toen een beetje een gezonde strijd tussen Mario van Mierlo en mij wie het meeste geld zou ophalen. Ik hou wel van een beetje competitie. Uiteindelijk zwom ik meer dan vijfduizend euro bij elkaar en dat was het meeste van alle deelnemers, geloof ik.”

Bijzonder weekend

De sportieve Tamara zwemt sowieso al veel. “Zwemmen is altijd mijn ding geweest. Dus het is logisch dat ik meedoe aan de Swim. Dit jaar natuurlijk helemáál, op de sterfdag van Ruud. Met familie en vrienden gaan we samen het water in. Niet alleen om stil te staan bij Ruud, maar ook bij onze zoon Wouter. Hij overleed in maart 2011 bij een skiongeluk. We gaan er een extra bijzonder weekend van maken, waarin we Wouter en Ruud gedenken. Op 22 juni een uitgebreide borrel en de dag later de Swim, dat is het idee. Vanzelfsprekend hoop ik dan ook weer een mooi bedrag bijeen te zwemmen. Voor Ruud, maar ook voor alle andere mensen met kanker.”