Swim to Fight Cancer in de Eem

05 Sep 2019

AMERSFOORT Over een paar dagen springen ruim driehonderd fanatiekelingen in het water om geld op te halen voor Fight cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF-kankerbestrijding. Swim to Fight Cancer zal zondag in de Eem bij het Eemplein ongetwijfeld gaan zorgen voor een lach en een traan.

De elfjarige zoon van Brigitte Baarslag, Arsen Koroglu, staat dit weekend ook aan de start van het evenement in Amersfoort. Hij zal om 11.30 uur eerst in het water springen voor een warming-up en vervolgens met de junioren om 12.00 uur beginnen aan de Junior Swim van 500 meter. De tiener vertelde enkele weken geleden aan zijn moeder mee te willen doen en dat verbaasde Baarslag. ,,Iemand van elf die daar zo bewust over nadenkt. Dat vind ik echt schitterend. Eerst dacht ik dat hij een geintje maakte, maar enkele dagen daarna vroeg hij opnieuw of ik hem al had opgegeven."

OPA EN OMA De ziekte is voor de familie uit Amersfoort helaas geen vreemde. Zo zijn beide ouders van Brigitte Baarslag binnen een jaar overleden aan kanker en in januari overleed haar zwager aan de ziekte. ,,En momenteel vecht mijn nichtje tegen borstkanker. Het is verschrikkelijk. Ik vind het dan ook super dat het evenement in Amersfoort is en ben echt ontroerd dat mijn zoontje zich hiervoor inzet. Hij heeft mijn ouders, en dus zijn opa en oma, nooit gekend, maar de verhalen hebben indrukt gemaakt op Arsen."
Samen zijn zoon en moeder gaan oefenen. In het bosbad, bij de Pelikaan en later in Maurik op open water. ,,Nu is mijn tijger er helemaal klaar voor. Hij vindt het spannend, maar hij kijkt er ook naar uit."

DANKBAAR Als de superheldjes allemaal klaar zijn met de 500 meter, kunnen de anderen zich opmaken voor de 2000 meter. Deze groep begint zondag om 12.45 uur aan de warming-up, waarna rond de klok van 13.15 uur zo'n 250 zwemmers het water trotseren om geld op te halen voor het goede doel. Zo ook Amersfoorter Astrid van Buuren, die deze dag haar verjaardag viert. ,,Ik word zondag 41, dus mooi om mee te doen in het kader van 'Vier het Leven'. Daarnaast werk ik in het UMC in Utrecht en zie dus dagelijks wat de ziekte met je doet. Ik ben van oudsher een (synchroon)zwemmer en we doen in teamverband mee. Wij konden wekelijks trainen in het Bosbad, maar heb zelf nog nooit in open water gezwommen. Ik ben benieuwd hoe dat 'voelt'."

Hoogstwaarschijnlijk met een kroontje in plaats van een badmuts springt ook Jacqueline Slot-Rijn het water in. De 41-jarige gaat met twee vriendinnen deelnemen. ,,Mijn schoonvader heeft helaas al meerdere jaren kanker en hij kan nog altijd leven door diverse onderzoeken. Daar ben ik dankbaar voor. Mede daarom doe ik hieraan mee, naast het feit dat het leuk is dat ik door dit evenement met vriendinnen meer ben gaan sporten."

Tussen 16.00 uur en 17.00 uur maakt Gaston Starreveld zondagmiddag bekend hoeveel geld Amersfoort heeft opgehaald tijdens Swim to Fight Cancer.