De Alkmaarse Frits Westerkamp: ‘Ziek worden plaatst alles in perspectief’

21 May 2024

Welke Alkmaarder kent hem niet? Frits Westerkamp is hier geboren en getogen en is al heel lang voorzitter van de 8 October Vereeniging. Ook werkte hij lange tijd in het ziekenhuis en als wethouder in Langedijk, Hollands Kroon, Bergen en Laren.

Op dit moment is Frits herstellende van longkanker, vertelt hij. “In het najaar van 2022 was ik veel aan het hoesten. En ja, als verpleegkundigen met een kwaal rondlopen, wachten zij vaak erg lang met ernaar laten kijken door een dokter. Na een half jaar ben ik naar de huisarts gegaan. Op de CT-scan was een schaduw te zien. Dit hoefde niet per se iets te betekenen - het kon ook littekenweefsel zijn.” 

Het hoesten werd echter niet minder, dus de longarts stuurde Frits door naar de longfysiotherapeut. “Op 13 juli 2023 had ik weer een CT-scan. De woensdag erna werd ik tijdens mijn vakantie gebeld dat het plekje gegroeid was. Ik mocht nog op vakantie blijven, maar de dag na terugkomst begonnen de onderzoeken. Half augustus was het duidelijk: longkanker. Mijn behandeling begon met onderzoeken en half oktober had ik mijn longoperatie. Er waren geen uitzaaiingen, dus de prognose was goed.” 

frits westerkamp

Frits Westerkamp op een sup in de Alkmaarse wateren

Ook Frits’ goede vriend Harry van de Kuijt heeft kanker gehad. “Hij was verbaasd dat ik er zo ontspannen mee om kon gaan. Maar ik wist, als oud-verpleegkundige, wat de uitslag van de CT-scan precies betekende - en dat mijn kans op genezing groot was. Vol goede moed en energie ging ik het traject in. Na de operatie was ik vrij snel weer thuis. Een paar dagen later ging het echter fout. Ik had een zware longontsteking te pakken en drie weken daarna kreeg ik corona. De fitheid die ik vooraf opgebouwd had, was in één klap verdwenen.” 

Daar heeft Frits het erg zwaar mee gehad. “Ineens realiseer je je dat je herstellende bent van kanker. In de 45 jaar dat ik heb gewerkt, heb ik mij in totaal misschien dertig dagen  ziek gemeld, maar ineens laat je eigen lijf je dan flink in de steek. Je gezondheid is niet meer vanzelfsprekend en dat komt hard binnen. Het vertrouwen in je lichaam loopt een deuk op en dat moet je terugwinnen. Tot dat moment had ik al deze emoties weggestopt.”

Eigenlijk zou Frits nog tot 2026 doorwerken, maar hij heeft besloten eerder te stoppen. “De behandeling is geslaagd en ik ben aan het genezen, maar er is geen garantie dat het nooit terugkomt. Bovendien heb ik mij gerealiseerd dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan 24/7 ‘aan’ te staan als wethouder. Ook merkte ik dat, waar ik voorheen als wethouder prima kon dealen met soms de onvrede en boosheid van inwoners, daar nu moeilijker mee om kon gaan. Ziek worden plaatst alles in perspectief. Het doet je beseffen dat het ook anders kan lopen - en dat zien we natuurlijk regelmatig gebeuren bij mensen die in een veel later stadium ontdekken dat zij ziek zijn of bij wie de ziekte zich in het lichaam uitzaait.”

Frits Westerkamp tijdens Alkmaar Ontzet

Frits Westerkamp (rechts) tijdens Alkmaar Ontzet 

Frits vindt het ontzettend goed dat de Swim to Fight Cancer naar Alkmaar komt, omdat het essentieel is om onderzoek te blijven doen naar kanker. “‘We’ ontdekken steeds meer en mensen genezen veel vaker dan vroeger, maar er zijn nog heel veel soorten kanker waar we te weinig vanaf weten. Dat we nu ook in Alkmaar geld gaan ophalen voor Fight cancer, de Noordwest Ziekenhuisgroep en ‘t Praethuys, vind ik fantastisch.” 

Voor de toekomst heeft Frits grote plannen. Hij wil graag een mooie, verre reis maken. “Nu ik weer meer kan, wandel ik elke dag vijf kilometer. Mijn conditie gaat langzaam maar zeker vooruit. Het wandelen wil ik volhouden tot het einde van 2024, om me voor te bereiden. Na half mei 2025, als ik aftreed als voorzitter van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet, wil ik vertrekken. Ik gooi een backpack om en zie wel wanneer ik terugkom. Waarschijnlijk wordt het een maand of drie à vier. Mijn hele leven heb ik mij ingezet voor de samenleving, nu neem ik wat tijd voor mezelf.”