Swim & Dance to Fight Cancer op 1 september 2024 in de IJzeren Man te Vught

26 Jan 2024

Op zondag 1 september 2024 vindt het unieke Swim & Dance to Fight Cancer evenement plaats in de prachtige omgeving van de IJzeren Man in Vught. Deelnemers gaan niet alleen twee kilometer zwemmen, maar kunnen ook dansen op het ritme van uiteenlopende muziek, zowel bij de start, de finish als langs het zwemparcours. Het hoogtepunt van de dag wordt gevormd door een heus After Finish Dance Festival op IJM Beach. De organisatie doet er alles aan om de komende maanden zowel Den Bosch als Vught ‘blauw te kleuren’ en zoveel mogelijk inwoners te stimuleren mee te doen én aanwezig te zijn bij het allereerste Zwem en Dans-festival van Nederland.

Zwemmen en dansen

Dit jaar verruilen we de traditionele locaties in de Dommel en de Aa voor de sfeervolle omgeving van de IJzeren Man in Vught. Hier gaan we het allereerste Swim en Dance Festival van Nederland beleven en beloven we dat het een onvergetelijke ervaring wordt voor jong en oud, voor deelnemers en toeschouwers. Het zwemparcours op 1 september is geenszins te vergelijken met de editie van 2021 toen we vanwege de slechte waterkwaliteit in de Bossche wateren binnen 2 dagen de hele organisatie moesten verplaatsen en het aan tijd ontbrak om voor de deelnemers voor vertier te zorgen. Deelnemers gaan op 1 september gedurende de twee kilometer langs vlonderpodia in het water diverse vormen van entertainment ervaren. Of je nu een ervaren zwemmer bent of voor het eerst deelneemt, alle deelnemers worden tijdens het zwemmen letterlijk ondergedompeld in een warm bad van andere zwemmers, uiteenlopende live muziek en artiesten, DJ’s, glijbanen, eten en drinken en andere verrassingen. Langs het parcours zijn er ook juichplekken waar vrienden, collega's en familie de deelnemers kunnen aanmoedigen.

Vught als nieuwe locatie

De waterkwaliteit in open water kan niet worden gegarandeerd, wat in voorgaande edities tot meerdere last-minute verplaatsingen heeft geleid. Deze onzekerheid vergt kostbare tijd van de organisatie, tijd die beter besteed kan worden aan het aantrekken van deelnemers en donaties voor kankeronderzoek. Met de hoge ambitie om 1.000 deelnemers te verwelkomen die gezamenlijk een gigantisch bedrag gaan ophalen, neemt stichting Swim to Fight Cancer geen risico en heeft zij besloten nu al te opteren voor de IJzeren Man in Vught. Het idee van zwemmen en dansen speelde hierbij ook een rol, waarmee de organisatie zich richt op een jongere doelgroep. De IJzeren Man biedt niet alleen de ideale setting en faciliteiten voor dit unieke evenement, maar elimineert ook nogal wat problemen met betrekking tot het aanvragen van een omgevingsvergunning. Deze bekende locatie, geliefd bij Bosschenaren en oud-deelnemers, rechtvaardigt vanaf vandaag de naam van het evenement: Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught.

In zowel Vught als Den Bosch worden zoveel mogelijk deelnemers geactiveerd mee te doen van scholen, bedrijven, vanuit sportverenigingen, de horeca, winkeliersverenigingen enz.