Succesvolle eerste editie LoveLife run Breda

06 Jul 2021

Eindelijk was het zondag 4 juli zover: dé LoveLife run Breda. Het initieel geplande LoveLife run-event op 20 juni mocht door de coronamaatregelen helaas geen doorgang vinden. Samen met gemeente Breda en alle andere betrokken partijen is het gelukkig tóch gelukt het event te verplaatsen. Zo’n 25 (ex-)oncologische patiënten, hun naasten en hun behandelaars - in totaal bijna 150 deelnemers - stonden voor deze eerste editie van de LoveLife run enthousiast in de startblokken op het Kasteelplein in Breda.

Waardige afsluiter van wekenlange training

Sinds halverwege maart werd er wekelijks hard getraind in groepjes onder begeleiding van hardlooptrainers en oncologiefysiotherapeuten. Na al die weken keihard trainen was de LoveLife run zelf de ultieme afsluiting. Geen run was geen optie. Het was een heuse uitdaging om met de geldende maatregelen uiteindelijk tot een evenementsvorm te komen die voor iedereen passend was. Dat betekende coronatoegangsbewijzen voor alle deelnemers en geen publiek langs de zijlijn. Ondanks deze kleine beperkingen was het event een groot feest!

Margriet Brandsma trapte het event officieel af. Een compleet oranjegekleurd Kasteelplein zorgde al voor een echte LoveLife run sfeer, maar de warming-up van Antoni Wanders toverde het plein vervolgens om tot één dansende mensenmassa. Een event met een lach én ook zeker een traan. Want natuurlijk is er ook stilgestaan bij degenen die deze run helaas door hun ziekte niet meer mee mochten maken. Ook door de deelnemers werd af en toe een traantje weggepinkt. De run staat symbool voor de lange weg die een oncologisch patiënt vaak aflegt. Meedoen is hoe dan ook al een overwinning, maar de ontlading die bij de finishlijn vrijkwam sprak vaak boekdelen. Na een 5km route langs Bredase ijkpunten zoals het Amphia ziekenhuis, Verbeeten, de Wilhelminasingel en het Valkenbergpark werden de runners als ware helden onthaalt op het Kasteelplein met een medaille. Hoewel de dag startte met een heerlijk zonnetje, werden we op het laatste moment alsnog getrakteerd op een enorme hoosbui en onweer. Eigenlijk een prachtig symbool ter afsluiting van de run; een flinke regenbui om alle pijn en verdriet van ons af te spoelen en met frisse moed weer naar de toekomst te kijken.   

Cheque-uitreiking van €105.564

Naast een fysieke topprestatie, leverden de deelnemers ook puik werk af wat betreft donaties werven. Stefanie van Rootselaar van Stichting Fight cancer mocht een cheque in ontvangst nemen van maar liefst ruim een ton, en dit bedrag loopt nog steeds door. Er zijn twee onderzoeken speciaal geselecteerd waar de donatiegelden direct naartoe gaan, na aftrek van de gemaakte kosten voor het event, die zo laag mogelijk zijn gehouden. Zo wordt 10% van de geworven fondsen besteed aan een lokaal project van het Amphia Ziekenhuis, dat gaat over meer bewustwording over het belang van werk bij of na kanker. De overige 90% aan donaties komt ten goede aan een onderzoek van Winette van der Graaf en Olga Husson; Oorzaak en impact van behandeling en begeleiding bij patiënten in de leeftijd 18-39 jaar (Adult Young Adolescents, AYA’s).

Vrijgevige vrijwilligers en sponsors

Het succes van de LoveLife run is ook echt te danken aan de fantastische vrijgevigheid van alle vrijwilligers en sponsors. Zo stonden er elk weekend weer enthousiaste vrijwilligers van Topfit Pascal Jansen en Atletiekvereniging Sprint klaar om onze deelnemers te trainen. Om het event mogelijk te maken mogen we rekenen op support van partijen zoals Brandpunt, RAW Organic Food, By Wencke Fotografie, Kiwanis Vijf Eiken, Simple Camp, HMF Sound & Light en Scorpions Security. Van broodjes tot goodiebags en van gratis diensten tot geldbedragen. Dankzij hen en vele anderen konden we een veilig event garanderen met ook nog eens een gouden (of oranje) randje!

Onze dank gaat uit naar alle fantastische mensen die deze LoveLife run mede mogelijk hebben gemaakt. Op naar een volgende editie?   

 Bekijk video BNDeStem