Sonja Conijn werkt als oncologieverpleegkundige en kreeg borstkanker: ‘Ik was niet alleen patiënt, ik was ook gewoon Sonja’

28 May 2024

Eén van de goede doelen van de Swim to Fight Cancer Alkmaar is de afdeling Oncologie van het Noordwest Ziekenhuis. Na een interview op locatie over wat zij met de donaties gaan doen, kwamen wij in contact met Sonja Conijn. Een sterke vrouw, die werkzaam is op de afdeling en nu zelf herstellende is van kanker. 

In juli 2022 kreeg Sonja de diagnose borstkanker. Ze voelde een knobbeltje in haar borst, maar dacht dat het een cyste was. “Ik ben niet meteen naar de huisarts gegaan. Toen ik ook een ingetrokken tepel kreeg, dacht ik: ‘foute boel’. Vier weken later ben ik geopereerd, beide borsten zijn geamputeerd. In oktober 2022 heb ik twintig bestralingen gehad omdat het was uitgezaaid naar één van mijn lymfeklieren en een maand later startte ik met chemotherapie, dat moest in totaal zestien keer.” 

Sonja wilde graag in het Noordwest Ziekenhuis behandeld worden. Het gaf haar een goed gevoel om door collega’s verpleegd te worden. “Ik was niet alleen patiënt, ik was ook ‘gewoon’ Sonja. Eind 2022 ben ik opgenomen geweest, omdat de slijmvliezen in mijn mond helemaal stuk waren. Ik kon niet meer slikken, praten of eten. Alles deed pijn. Op oudejaarsdag kreeg ik koorts en een longontsteking. Ik werd steeds zieker en benauwder en voor mijn gevoel kon het zomaar voorbij zijn. Uit nood heb ik prednison gekregen, daar knapte ik langzaam van op.” 

Op dit moment gaat het nog niet heel goed met Sonja. “‘Matig’ is denk ik het beste woord om mijn huidige situatie te omschrijven. Ik ben een paar maanden geleden opnieuw geopereerd om tissue expanders te plaatsen - daarmee gaan ze mijn huid oprekken om er te zijner tijd siliconen in te kunnen plaatsen. De operatie was heftig, omdat het weefsel helemaal verkleefd was. Ik ga nu oncologische revalidatie doen.”

Sonja op de afdeling Oncologie bij de Noordwest Ziekenhuisgroep

Wel mag Sonja er in principe van uitgaan dat ze ‘schoon’ is. Alle behandelingen zitten erop, maar er komen nog wel controles bij de oncoloog. “Voor nu moet ik het los proberen te laten. Dat is moeilijk en heel eng. Want: wat als …? Wel merk ik dat ik er steeds meer rust in vind. De angst zal blijven sluimeren, maar het staat niet meer op de voorgrond.” 

Zodra Sonja er klaar voor is, gaat ze weer werken op de afdeling Oncologie. “Nu weet ik hoe het voor patiënten is, omdat ik het zelf heb meegemaakt. Dit ga ik niet tegen elke patiënt zeggen, maar als het ter sprake komt, verzwijg ik het niet. Op dit moment zit ik nog in de ziektewet en ben ik twee weken terug opnieuw geopereerd omdat ik een ontsteking kreeg en een van de tissue expanders verwijderd moest worden. Wel heb ik zin om weer te gaan werken en daarom ga ik weer starten met reïntegreren. Ondanks de heftige casussen zie je bij patiënten de vechtlust terug - die ik nu goed herken.” 

Sonja vindt het fantastisch dat de Swim to Fight Cancer naar Alkmaar komt. “Toen mijn collega Sanne het vertelde, had ik de operatie nog niet gehad. Toen was ik eigenlijk van plan om mee te doen. Voor ik geopereerd werd, zwom ik heel vaak. Als ik me goed genoeg voel op 9 juni, zwem ik misschien wel mee. Als dat nog niet gaat lukken, kom ik zeker om de andere zwemmers aan te moedigen.”