Piushavenbewoner Tom, onze rots in de branding!

09 Apr 2024

Doe je mee aan de Swim, dan lig je ter voorbereiding ongetwijfeld heel wat uren in het water. Maar Tom Huijben spant de kroon. Van september tot en met april ligt hij met zijn boot in de Piushaven. Vanuit zijn drijvende skybox zit hij tijdens de Swim eerste rang, maar voor Tom blijft het niet bij kijken: hij helpt ons ook om het evenement tot een succes te maken!

Tom komt uit Aalst (bij Eindhoven) en studeert werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven. En toch woont hij in Tilburg. Hoe dat komt? “Eind 2021 heb ik een zeilboot gekocht. In coronatijd merkte ik dat ik overal kan studeren. Een zeilboot waarin je kunt wonen leek me veel leuker dan een huis, want ik hou wel van wat vrijheid. En ik ben redelijk bekend met boten. Ik ben al sinds mijn tiende lid van de Philipsgroep Waterscouting in Eindhoven.”

Leven in de brouwerij

Zo gezegd, zo gedaan. Maar waarom Tilburg en niet Eindhoven? “De haven in Eindhoven vind ik nou niet zo’n geweldige plek om te wonen. De Piushaven leek me veel leuker. De havenmeester, Saskia Janssen, was enthousiast en ik was van harte welkom om hier te komen wonen: ze had wel graag wat leven in de brouwerij. Ik legde mijn boot aan in de Piushaven en daar lig ik meestal van september tot en met april, ter hoogte van restaurant RAK. Ik ben een zogeheten winterligger. Dit jaar blijf ik tot en met de Swim. Daarna klap ik de zeilmast uit en ga ik varen, richting Zeeland, de Biesbosch of Friesland. Heerlijk is dat.”

In de Piushaven voelt Tom zich als een vis in het water. Hij is handig en heeft zelf aan wat boat improvement gedaan. “De boot is behoorlijk goed geïsoleerd en heeft dubbel glas, dus koud heb ik het niet. Verder is het een prachtige omgeving. Overal om me heen zijn leuke cafés en tentjes, al heb ik natuurlijk mijn eigen terras op het water. Mijn favoriete plek is Vittorio, bij de draaibrug. Daar haal je de lekkerste Perzische ijskoffie. Als je daar bent, is het meteen alsof je op vakantie bent.”

Bijdragen aan het succes

Nu is het niet zo dat Tom al zijn vrije uren op het dek van zijn boot ligt, of ijskoffies naar binnen werkt bij Vittorio. Op de dag van de Swim 2022 – 11 september – leverde hij een belangrijke bijdrage. "Ik had me al ruim van tevoren aangemeld als vrijwilliger. Vlak vóór de Swim belde de organisatie: of ik wilde komen helpen. Toen ik vertelde dat ik veel ervaring en materiaal had om te helpen op het water, door mijn actieve rol bij de waterscouting en het hebben van een eigen boot in de haven, werd er enthousiast gereageerd. Zeker omdat er op het laatste moment toch wat extra materiaal, zoals touwen en ankers nodig waren om de start- en finishboog goed te verankeren. Een event op zo'n bijzondere locatie organiseren blijkt namelijk altijd nog wat extra uitdagingen met zich mee te brengen. Het was dan ook fijn om de organisatie hier mee te kunnen helpen!"

Ook voor dit jaar vroeg de organisatie Tom of hij bereid was materialen te verstrekken. “Daar hoefde ik geen moment over na te denken. Ik vind de Swim een prachtig evenement en het is voor een goed doel. Ik ben toch in de buurt, want ik woon er. Kleine moeite om wat spullen uit te lenen, als ik daarmee een bijdrage kan leveren aan het succes van de Swim.”

Drijfveer

Tot slot: “Het idee om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker juich ik natuurlijk toe. Mijn moeder werkt in een ziekenhuis, op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Helaas komt ze daar veel met kanker in aanraking. Door die verhalen besef ik maar al te goed hoe belangrijk is om er vroegtijdig bij te zijn. Maar ik hoor ook verhalen dat er de laatste jaren technieken zijn ontwikkeld waarmee tumoren te behandelen zijn. Dat is allemaal mogelijk dankzij geld voor onderzoek. Dat is mijn drijfveer om de Swim te helpen.”