Met vertrouwen het water in op 23 juni

09 Jun 2024

Serge Pellikaan is bewegingsdocent, veiligheidsinstructeur en zwemopleider. Hij heeft een hart voor sport én voor Tilburg. Om te zorgen dat deelnemers aan de Swim goed voorbereid te water gaan, verzorgt hij belangeloos zwemclinics.

Serge (44) is een echte sportfanaat. Hij is al achttien jaar eerstegraads docent lichamelijke opvoeding, sinds 2009 voor ROC Tilburg. Hij is fervent skiër, snowboarder en specialistisch duiker. En hij brengt zijn fanatisme graag over op anderen. Niet alleen als docent, maar ook als duikinstructeur en ski- en snowboarddocent. Behoorlijk risicovolle sporten en er gaat dan ook weleens iets bij mis. “Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om mensen goed te kunnen helpen. Mede daarom ben ik in 2014 Pellikaan First Aid gestart, waarmee ik cursussen op het gebied van EHBO, BHV en reanimatie verzorg.”


Serge is gek van zwemmen, maar ook van Swim to Fight Cancer. Net als veel anderen die meezwemmen of in de organisatie iets betekenen, heeft hij een persoonlijke link met kanker. “In 1998 is mijn broer overleden aan kanker. Hij was 21. Daarnaast zijn er in mijn familie en omgeving veel meer mensen overleden aan de ziekte, of ze strijden er momenteel tegen. Meer motivatie om iets bij te dragen aan dit mooie evenement heb ik niet nodig.”

Clinics in Berkel-Enschot

Zijn bijdrage bestaat dit jaar uit het belangeloos verzorgen van zwemclinics voor deelnemers. Dat is bij strandbad De Rauwbraken in Berkel-Enschot, bij Arbie’s Beachhouse. Serge: “Ik verzorgd daar samen met Johan Bergman de zwemclinics. De Rauwbraken is een fijne openwaterlocatie. Alle deelnemers - ongeacht het niveau - zijn welkom om zich in te schrijven. Het inschrijfgeld, € 5 per deelnemer, komt volledig ten goede aan Fight Cancer; Johan en ik doen dit belangeloos. Voor deelnemers aan de Bedrijvenswim is er een besloten sessie.

 

Handigheidjes

Wat leren mensen tijdens de clinics? “Allereerst hoe het is om in open water te zwemmen. Je ziet de bodem niet en de temperatuur is minder constant dan in een zwembad. Daarnaast leren we de deelnemers wat handigheidjes en spijkeren we hun techniek bij. Voor met name de volwassenen is het vaak even geleden sinds hun laatste zwemles. Johan en ik kijken wat de deelnemers nodig hebben en geven persoonlijke tips. Zo springt iedereen hopelijk met net wat meer vertrouwen de Piushaven in op 23 juni. Maar je moet het niet zien als conditietraining. Een goede conditie moet je zelf meenemen.”

 

De betrokken Tilburger springt zelf níét de Piushaven in, tenminste niet op 23 juni. “Ik heb wat blessureleed gehad en kan daardoor niet goed voorbereid deelnemen. Natuurlijk kom ik wel aanmoedigen. En misschien speel ik nog een rol als beveiliger op het water, het zou zomaar kunnen. Alles wat ik kan doen om deze Swim te laten slagen, doe ik met liefde en plezier. Alles voor de strijd tegen kanker.”

 

Aanmelden voor de clinics

Wil je je aanmelden voor de laatst clinics op 12 juni? Dat kan via dit online formulier