Loes Naaborg gaat ‘knokken’ voor meer onderzoek naar kanker

30 Jun 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce sit amet urna quis enim volutpat efficitur. Nam magna velit, bibendum id ullamcorper non, pretium at ante. Duis molestie justo sit amet erat dictum cursus. Ut hendrerit libero vel ornare tempus. Pellentesque vel tortor id sapien dignissim hendrerit. Donec hendrerit libero et augue egestas, vel dictum nibh tempus. Integer ac consequat urna.

Loes Naaborg gaat ‘knokken’ voor meer onderzoek naar kanker

Algemeen

DELFT - Op zaterdag 31 augustus springen er tijdens de Swim to Fight Cancer weer veel Delftenaren de Schie in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Eén van die mensen is de 74-jarige Loes Naaborg: “Dit soort acties zijn ongelooflijk belangrijk en motiveert mensen extra om geld te doneren.”

Door Frank van der Steen

Na een geweldige editie in 2022 maakt de organisatie van Swim to Fight Cancer Delft zich op voor weer een gloednieuwe editie. Op zaterdag 31 augustus barst het grote spektakel los aan de Hooikade! De motivatie om mee te zwemmen haalt Loes vooral uit haar eigen persoonlijke ervaringen met de ziekte: “Mijn eerste echtgenoot overleed op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker en mijn zusje is, toen ze 48 was, overleden aan darmkanker. Mijn zusje liet twee kinderen achter, waarvan de jongste één dag na haar overlijden 14 werd. Dat deed ons heel veel verdriet en was verschrikkelijk voor de kinderen. Als laatste ben ik ook nog twee broers, de een aan acute leukemie en de ander aan slokdarmkanker, en mijn beide ouders verloren aan deze ziekte.” 

Knokken
Zelfs toen Loes gedacht had alles wel gehad te hebben, kwam haar neef vorige week met nog meer treurig nieuws: “Vorige week hoorde ik van mijn neef dat hij aan alvleesklierkanker lijdt. Hij krijgt de zwaarste chemokuur die er is en is momenteel echt aan het vechten tegen de ziekte. Ik heb hem beloofd om voor hem te knokken en we hopen allemaal dat hij deze ziekte kan overwinnen.” Naast haar motivatie om mee te zwemmen, is zwemmen voor Loes altijd al iets wat ze met veel plezier heeft gedaan: “Ik vind zwemmen leuk en zwem zelf al mijn hele leven lang drie keer per week in het Sportfondsenbad in Delft. Wat mij wat minder aantrekt is die vieze Schie natuurlijk!” De Swim to Fight Cancer is volgens Loes een van de manieren om te knokken tegen deze vreselijke ziekte: “Er is ongelooflijk veel geld nodig voor onderzoek, wat natuurlijk niet meteen de oplossing is voor het probleem. Natuurlijk zijn er al wat ontwikkelingen waarmee sommige mensen wat langer kunnen leven, maar het genezen van kanker blijkt nog steeds heel erg moeilijk te zijn.”

Genieten
Voor Loes was het al snel duidelijk dat ze dit jaar wél mee wilde zwemmen: “Twee jaar geleden wilde ik graag meedoen, maar vanwege persoonlijke omstandigheden moest ik me helaas terugtrekken. Dit jaar las ik het in de krant en dacht ik: nu doe ik mee! Ik woon zelf ook aan de Schie en zie het water dus dagelijks. Twee jaar geleden heb ik langs de kant gekeken en vond ik de sfeer echt geweldig. Ik vind het heel knap en dapper van alle mensen die meedoen.” Over twee maanden is Loes dus zelf één van die mensen: “Ik zwem drie keer in de week, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met het open water van de Schie! Ik vind het best wel spannend om mee te doen, maar het is voor mij geen wedstrijd en ik ga het gewoon op mijn gemak doen. Of ik er nou twee uur of een uur over doe, het maakt me allemaal niet uit en ik ga er gewoon van genieten!”

Sponsoring
Voor de sponsoring heeft Loes het vooral binnen haar eigen familie gezocht: “Ik kom uit een gezin van tien en heb dus een grote familie. Ook heb ik heel veel vrienden en kennissen, die ik allemaal heb gevraagd om te doneren. Eigenlijk vind ik dat niet leuk om te doen, maar ik moet natuurlijk wel een mooi bedrag bij elkaar krijgen! Gelukkig waren de reacties positief en heb ik al veel gulle gevers. Momenteel sta ik al op 1535 euro! Dit is natuurlijk al een heel mooi bedrag, maar ik hoop in de laatste twee maanden nog wat meer geld op te halen.”

Mooi weer
Wat er ook gaat gebeuren, Loes is goed voorbereid op haar duik in de Schie: “Ik hoop natuurlijk dat het lekker weer is en dat het niet gaat regenen of onweren, maar de temperatuur zal in ieder geval best aangenaam zijn. Ik vind het wel prettig om mijn benen en armen te bedekken, daarom heb ik een badpak, waterschoenen en handschoenen aangeschaft. Zo ga ik helemaal voorbereid het water in!”

Steunen
Wilt u Loes steunen in haar strijd tegen kanker? Doneren is nog altijd mogelijk via www.fightcancer.nl/fundraisers/loesnaaborg/swim-to-fight-cancer-delft. Op deze pagina kunt u uw donatiebedrag kiezen en het opgehaalde bedrag zien. Op www.fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer-delft kunt u onder andere de tussenstand zien van alle deelnemers!