Kees zwemt voor zijn vader

04 Jan 2024

"Ik voelde me geroepen om iets te doen"

Bij de eerste editie van Swim to Fight Cancer in 2018 sprong Kees van Kempen zonder koudwatervrees de Piushaven in. Daar had hij een hele goede en persoonlijke reden voor. Sindsdien heeft het Swim-virus de 46-jarige Tilburger in zijn greep. Sterker nog: Kees is intussen een ware ambassadeur en motiveert anderen om óók mee te doen.

Iedere editie van ‘de Swim’ plonzen honderden zwemmers de Piushaven in. Ieder met een eigen verhaal en vaak een verdrietige aanleiding. Zo ook de 46-jarige Tilburger Kees van Kempen. Hij vertelt het zelf. “In 2005 verloor ik mijn vader aan lymfeklierkanker. Hij was maar 58 jaar. Ik was toen 27. Het deed veel met me en ook met mijn familie. Het is zó’n onzekere tijd, als een dierbare kanker heeft. De grond zakt onder je voeten vandaan en je leeft van uitslag naar uitslag. Die pijn en onzekerheid gun ik niemand.”

 

Eerbetoon aan mijn vader

Toen in 2018 de Swim in Tilburg in première ging, wist Kees meteen dat hij mee wilde doen. “Ik voelde me geroepen om iets te doen. Als eerbetoon aan mijn vader, maar ook om geld op te halen. Dat is gelukt. Ik haalde toen rond de € 5.000,- op voor de strijd tegen kanker. Een heel mooi bedrag.”

De eerste Swim smaakte voor Kees naar meer. Toen in 2019 de tweede editie was, wilde hij meer mensen aansteken met het Swim-virus. Dat is gelukt, en niet zo’n beetje ook. “Ik was voorzitter van de ouderraad van de basisschool van mijn twee zoons, in De Blaak. De school bestond in 2019 veertig jaar. Ons idee was om veertig kinderen mee te laten doen aan de Kids Swim.” Dat is niet gelukt; het werden er zeventig.

Het was een hele organisatie, weet Kees nog. “Samen met de deelnemers zetten we veel acties op touw, zoals armbandjes maken en andere promotionele activiteiten. Topzwemmer Joost Reijns, die zelf kanker heeft gehad, kwam vertellen over kanker en zwemmen. De dag van de Swim was geweldig. Alle deelnemers hebben genoten. Samen haalden we € 37.000,- op. Fantastisch!”

Een bijzondere band

Ook het succes in 2019 was niet het eindstation. “Het idee voor de volgende editie in 2022 was om meerdere scholen in Tilburg te werven. Dat deden we onder meer door op die scholen over de Swim, over kanker en over de impact daarvan te vertellen. We hebben leerlingen van zes scholen aan de start gekregen, waaronder mijn zoons Guus en Willem. Alles bij elkaar gingen we dik over de honderd deelnemende leerlingen, inclusief hun begeleiders. Veel leerlingen zwommen voor een speciaal iemand. Dat schepte een bijzondere band. Ik vind dat heel mooi.”

Dit jaar is Kees opnieuw van de partij; hij gaat voor de vier kilometer. En hij blijft zich inzetten om anderen te motiveren om mee te doen. “Ik ben opnieuw betrokken bij de scholenwerving, maar niet meer met de acties – dat laten we aan de scholen over. Een tandje terug dus, want ik wil op de dag van de Swim ook zelf kunnen genieten van het evenement, samen met mijn familie. Natuurlijk met mijn vader in mijn gedachten.”

Tilburg

Tips van Kees voor deelnemende scholoen

Kees heeft nog wel een wijze raad voor scholen die hun leerlingen willen stimuleren om mee te doen aan de 2024-editie van de Swim. “Gebruik verhalen om kinderen te inspireren. Misschien is er een leerling die iets wil vertellen over zijn of haar drijfveer om mee te doen. Dat hoeft echt niet altijd een verdrietig verhaal te zijn; het kan juist ook heel krachtig en positief zijn. Verder is het belangrijk om de school onder te dompelen in de Swim-wereld, bijvoorbeeld met opvallende aankleding. Zo laat je zien dat je ermee bezig bent en gaat de Swim écht leven.”