Swim to fight cancer Gooise Meren: de teller staat op €127.290

09 Sep 2019
MUIDEN

‘Iedereen heeft een verhaal. Samen maken we een vuist tegen kanker.’ Met deze boodschap van Limore Noach, directeur van Fight cancer, doken zaterdag vruim tweehonderd deelnemers aan de eerste editie van de ‘Swim to fight cancer Gooise Meren’ de Vecht in voor hun sponsor-prestatietocht over 500 meter of twee kilometer. De teller stond zondagmiddag al op 127.290 euro.

Het verhaal van burgemeester Han ter Heegde is heel duidelijk. ,,Mijn vrouw is overleden aan borstkanker. Ik heb twee keer getraind en hoop dat ik na 1300 meter in een flow kom om de rest uit te zwemmen.’’ Maar daar blijft het niet bij. ,,Zondag doe ik ook mee in Amsterdam aan de City Swim waar ALS het goede doel is.’’

Peter Weertman hoort het relaas aan van de burgervader. Beide mannen kennen elkaar door Ferry Weertman, de olympisch kampioen open water zwemmen die helaas op trainingskamp is. Ter Heegde is duidelijk over de prestatie in Rio: ,,Daar heb ik heel veel respect voor’’. Weertman glimt van trots, alsof hij weer op de Copacabana terug is.

Swim to fight cancer Gooise Meren: de teller staat op €127.290 [video]
Burgemeester Han ter Heegde springt in het water.
© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Jeugdleden 

Er is nog een reden voor de voorzitter van de Bussumse zwemclub De Otters Het Gooi. ,,We hebben met 42 leden meegedaan. Daar waren veel jeugdleden bij die 500 meter zwommen. Allemaal geregeld door Maarten Post die bij de masters mee doet zaterdagochtend. Drugsadvies.nl betaalde ons inschrijfgeld en gaf dit T-shirt.’

Indukwekkend

Voor iedereen die het water in gaat is er een moment van bezinning met twee indrukwekkende minuten stilte. Daarna gaan groepen van dertig zwemmers om beurten, in ’waves’, tegen de achtergrond van het Muiderslot het water in.

Swim to fight cancer Gooise Meren: de teller staat op €127.290 [video]
Burgemeester Han ter Heegde (voor) kiest het ruime sop.
© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Bijzondere deelnemers zijn Niels Costens, Jacoline Timmer en Marije Zuidervaart. ,,Wij organiseerden vorige week de Swim in Stichtse Vecht en we wilden altijd al een keertje meedoen. Deze was lekker dichtbij’’, vertelt Costens.

Schoolslag

De glimlach van Peter de Boer verraadt dat hij de zwemtocht leuk vond. ,,De afstand viel me reuze mee, hoewel het een pittig eindje zwemmen was. Ik heb schoolslag en borstcrawl afgewisseld en vond het zwemmen in open water wat uitdagender’’, aldus de 51-jarige Muidenaar.

,,Bij aankomst realiseerde ik me pas waar je het allemaal voor doet. Wat een geweldige sfeer. En dat om de hoek in mijn eigen stad.’’

Er kan nog steeds geld gestort worden via fightcancer.nl