Zwemmers uit Dordrecht en Varna zwemmen in elkaars stad voor goede doel

23 Jul 2019

DORDRECHT - Op zondag 4 augustus 2019 vindt in Varna de jaarlijkse Varna-Galata zwemmarathonplaats, en op zaterdag 31 augustus 2019 in Dordrecht de jaarlijkse Swim to Fight Cancer Dordrecht.

In het kader van de stedenband tussen Dordrecht en Varna, en mede gestimuleerd door het feit dat Varna dit jaar ‘European City of Sport’ is, verbinden we deze twee zwemevenementen met elkaar: zwemmers uit Dordrecht nemen deel in Varna en zwemmers uit Varna in Dordrecht. In elkaars zusterstad zwemmen ze voor elkaars goede doel.

De zwemmers uit Dordrecht zwemmen tijdens de Varna-Galata zwemmarathon voor het opvanghuis voor kinderen met een beperking in Topoli, nabij Varna dat vanuit de stedenband gesteund wordt. Dit is niet het officiële doel van de zwemmarathon, want de zwemmarathon is geen sponsor-evenement. Geïnspireerd door de zwemuitwisseling zwemmen echter ook een aantal Bulgaarse deelnemers voor ‘Topoli’. Zo is er een begin gemaakt aan de realisatie van de door Petar Stoychev- Bulgaarse zwemkampioen en voormalig Minister van Sport - vorig jaar uitgesproken wens dat er ook in Bulgarije met de Swim to Fight Cancer vergelijkbare zwemevenementen komen. Vanuit Dordrecht doen Mariël Sturm (53) en Nienke Blauw (42) mee aan de zwemmarathon in Varna. Mariël, moeder van 3 zoons, oma van 1 kleinzoon, in het dagelijks leven verzorgende in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en ABC-zweminstructrice bij de Dordtse Reddingsbrigade, vat haar motivatie om in Varna mee te doen als volgt samen: “Ik heb de afgelopen jaren verschillende keren de Swim to Fight Cancer in Dordrecht gezwommen en vind het een eer om nu in Varna een zwemtocht mee te mogen zwemmen als uitwisseling op sportief gebied tussen beide partnersteden. Bovendien zet ik me graag in voor kinderen, zoals ik ook in mijn dagelijks werk doe en eerder ook als vrijwilliger in Malawi en Peru gedaan heb!”. Nienke, moeder van 1 zoon en in het dagelijks leven o. a. Coördinator van de Stichting Stedenband Dordrecht Varna, vult aan: ”Ieder kind verdient de kans om zich in veiligheid te ontwikkelen en een volwaardig en gelukkig leven te leiden. ‘Topoli’ geeft kinderen met een beperking deze kans en verdient daarom onze volledige steun!”

Mariël en Nienke halen voorafgaand aan de zwemmarathon geld op door zich te laten sponsoren door vrienden, familie, collega’s en kennissen. Ook andere Dordtenaren kunnen de dames sponsoren. Dit kan via de speciale sponsorpagina (link te vinden op https://www.dordrechtvarna.nl/zwemuitwisseling-dordrecht-varna/) maar ook door aankomende zondag, 28 juli, een lekker hapje te gaan eten bij Merz aan de Korte Kalkhaven 3 te Dordrecht. Mensen kunnen een speciaal Varna-menu bestellen, waarvan 2,50 euro naar de sponsoring voor ‘Topoli’ gaat. Daarnaast gaat van iedere fles water bij het eten (incl. ander eten dan het Varna menu) ook 2,50 naar ‘Topoli’. Tot slot kunnen mensen ook hun favoriete liedje aanvragen. Voor een klein bedrag, dat volledig naar Topoli gaat, draait Merz dan jouw verzoeknummer. Voor het Varna-menu is vooraf reserveren gewenst: 078-6132582 of reserveringen@merzdordrecht.nl. Na afloop van de zwemmarathon zal de voorlopige eindstand in aanwezigheid van de media samen met Petar Stoychev worden gedeeld. Daarbij zal een cheque voor het genoemde bedrag aan de leidsters van ‘Topoli’ worden overhandigd. Eind augustus wordt in beide steden de definitieve eindstand bekend gemaakt.

De zwemmers uit Varna die in Dordrecht meedoen, halen uiteraard geld op voor de strijd tegen kanker. Ook zij doen dit door aan familie, vrienden, kennissen en collega’s te vragen om hen te sponsoren. Voor de zwemmers uit Varna is een team-pagina op de website van de Swim to Fight Cancer Dordrecht aangemaakt. Dit vergemakkelijkt sponsoring voor de zwemmers door mensen in Nederland en Bulgarije. En het maakt het mogelijk om bij te houden hoeveel geld er via dit team voor de strijd tegen kanker is opgehaald en om dit na afloop in Dordrecht en Varna bekend te maken.

De zwemuitwisseling wordt mede mogelijk gemaakt door het fonds van technologische dienstverlener voor de maritieme industrie Royal IHC (de IHC Foundation), door IT bedrijf Dmarcian en de gemeente Varna. Laatstgenoemde betaalt reis en verblijf voor de lokale winnaars van de Varna-Galata zwemmarathon, zodat zij in Dordrecht deel kunnen nemen aan de Swim to Fight Cancer Dordrecht.