Een lach en een traan bij Swim to Fight Cancer in Breda

02 Sep 2019

BREDA - Een sfeer die het midden hield tussen carnaval en de Elfstedentocht, dat was de stemming zondagmiddag aan de Bredase Haven en in de singels. Maar liefst 575 zwemmers legden twee kilometer af in hun streven zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. 

Het was de eerste keer dat Breda aanhaakte bij Swim to Fight Cancer, en met het aantal deelnemers nam het meteen de derde plek in. De bijna 15.000 donateurs zorgden voor een tussenstand van 340.000 euro, en er kan nog twee weken gedoneerd worden.

Verdriet omzetten in kracht

Limore Noach is directeur van de landelijke organisatie achter het evenement. ,,Misschien nog belangrijker dan het bedrag dat we ophalen, is dat we verdriet omzetten in kracht", zei ze zondagmiddag op de Hoge Brug. Samen met de Bredase coördinator Theo Dekker en wethouder Daan Quaars bekeek ze het spektakel zoals Breda het beleefde. 

,,Dit is zo veel positiever dan wanneer een groot bedrijf zo'n bedrag in een keer zou overmaken. Kijk nou om je heen, naar wat dit allemaal doet met mensen. En iedereen die zwemt, doet dat met iemand in gedachten. Iedereen die aanmoedigt, doet dat met iemand in gedachten. Een op de drie personen komt met kanker in aanraking, of zelf, of door iemand in de naaste omgeving. Maar het bedrag dat is opgehaald, is gigantisch. Daar kunnen we zo veel mee. Dit gaat onder meer naar onderzoek naar immuuntherapie, waarmee goede resultaten behaald worden. Alleen: nog niet voor iedere patiënt. Dat willen we nu achterhalen. Ik spreek veel onderzoekers, en zij blijven zeggen dat ze continu mensen binnen krijgen met hoop. Die hoop willen ze laten uitkomen, omzetten in iets concreets. Dat is waarom we dit doen."

Swim to Fight Cancer in Breda. © Perry Roovers/MaRicMedia

Indrukwekkend en emotioneel

Intussen worden de laatste zwemmers onthaald in de Haven, net als alle andere met veel gejuich, geklap en muziek. Veel deelnemers roemen de sfeer in Breda, waar duizenden mensen op de kant hun kelen schor schreeuwen om de mensen in het water aan te moedigen. ,,Alleen voor het startschot, toen was er een minuut stilte. Dat was enorm indrukwekkend. Heel emotioneel", vindt Quaars. ,,In die zin is het echt een evenement met een lach en een traan, en beide volgen elkaar continu op." Volgens Noach is Breda meteen het op twee na grootste evenement in de reeks, na Stichtse Vecht en Den Bosch. ,,En dat de eerste keer, dat is echt knap. Zelf zwem ik ieder jaar ergens mee, want ik geloof echt in wat we doen.”

Elise Krzeszewski, 31, woont in Bergen op Zoom maar komt oorspronkelijk uit Breda. ,,Ik werk hier op de Dr. Visserschool, we doen vandaag mee met een club van 23 leerkrachten. Samen hebben we meer dan 15.000 euro opgehaald, daar ben ik echt trots op. Zelf streefde ik naar 250 euro, dat vond ik al een heel bedrag. Maar dat werd 700 euro." Over de tocht: ,,De eerste kilometer was best pittig, maar na het keerpunt ging het eigenlijk wel vanzelf. Ik had wel getraind, met een tienbadenkaart in het zwembad. Zelf verloor ik vorig jaar de man van een nichtje aan alvleesklierkanker. Dan weet je wel waarvoor je het doet."

Longkanker

Dat laatste geldt zeker voor Rien Molleman. Hij staat met een brede grijns in blauwe badjas met zijn zwager en kleinzoon na afloop aan de Haven. ,,Het is goed gegaan, maar ik had ook best fanatiek getraind", zegt de 73-jarige Bredanaar. ,,Mijn kleinkinderen zitten hier op de Internationale School, daar zag ik een poster hangen van Swim to Fight Cancer. Toen wist ik: daar doe ik aan mee. Bij mij is ruim drie jaar geleden longkanker geconstateerd. Nu gaat het goed, al blijf ik uiteraard onder controle. Mijn vrouw kreeg in april de diagnose uitgezaaide longkanker. Zij is niet meer te genezen. Ze gaf me een 12-badenkaart voor het Van Sonsbeeck, zodat ik kon trainen.”

Theo Dekker is enorm tevreden over wat zijn organisatie in korte tijd heeft weggezet. ,,We hebben er veel van geleerd, zodat we het volgend jaar nog beter kunnen doen. Zou mooi zijn als we dan de duizend inschrijvingen halen." Quaars heeft weinig moeite hoeven doen voor dit evenement: ,,Toen we het verzoek kregen, hebben we het omarmd. Met het idee om iets moois aan de stad toe te voegen. Dat is gelukt, dunkt me."